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Dear Mr. Jaderborg,

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W.
Washington, D.C. 20591

The following is in response to your request for a legal interpretation that was originally
submitted to the FAA's Western Pacific Regional Office and forwarded to our office for
response. We apologize for the delay in responding and hope the following answers your
mqUIry.

The crux of your inquiry is based on the following factual scenario. You note that a part 135
operator is authorized via its operations specifications to operate IFR outside of controlled
airspace, provided that the airport has an authorized instrument approach procedure and
there is an approved weather reporting source at the airport. A pilot for the part 135
operator wishes to conduct a part 135 IFR operation from an uncontrolled airport that does
not have a weather reporting facility operated by the U.S. National Weather Service or a
weather source approved by the U.S. National Weather Service as required under 14 CFR
135.225(a). In this situation, where there is no approved NWS weather source, the pilot
would like to file an IFR flight plan, receive an IFR clearance with a VFR climb to a
specified altitude, and then conduct the takeoff maintaining VFR conditions until IFR
conditions are reached at the cruise altitude at some point in space. At that time, the
remainder of the operation would be conducted in accordance with the IFR clearance.

In general, you ask whether, by virtue of the IFR clearance under this scenario, the FAA
would consider the entire operation an IFR operation, and thus, subject to the weather
reporting requirements under §135.213. If so, you then question whether it may be
permissible to seek a composite clearance, with the initial portion of the flight conducted
under VFR and then switch to IFR at some point in space, such that the pilot could rely on
his own observations if a weather report is not available at the departure airport.

In regard to your first question, we note that 14 C.F.R. § 91.123 provides that "when an
ATC clearance has been obtained, no pilot in command may deviate from that clearance
unless an amended clearance is obtained ... However, except in Class A airspace, a pilot
may cancel an IFR flight plan if the operation is being conducted in VFR operations."
Under your scenario, without additional details regarding the clearance provided, it appears
that this was purely an IFR operation, and thus, under § 91.123, the pilot in command would
have been required to comply with the clearance and conduct the operation under IFR rules,
including the weather reporting requirements of §135.213(a).
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In regard to your second question, whether the pilot could have requested a clearance that
specified the initial part of the operation to be conducted under VFR, and the latter part as
IFR at some specified point in space, the FAA considers this a permissible practice. As
discussed in the FAA's Aeronautical Information Manual, composite flight plans which
specify VFR operation for the first portion of a flight, and IFR for the latter portion, will be
accepted by the FSS at the point of departure and pilots should report their departure time to
the FSS with whom the flight was filed, and close the VFR portion and request ATC
clearance from the FSS nearest the point at which change from VFR to IFR is proposed.
The pilot must remain in VFR weather conditions until operating in accordance with the IFR
clearance. See AIM, Air Traffic Procedures, Ch. 5, Sec. 1, para. 7(a) (Feb. 11, 2010); see
also FAA Order JO 7110.65T, CRG 1, Ch. 4, Sec. 2, para. 8(b), IFR-VFR and VFR-IFR
Flights (Aug. 26, 2010) ("Treat an aircraft planning VFR for the initial part of the flight and
IFR for the latter as a VFR departure. Issue a clearance to this aircraft when it requests IFR
clearance approaching the fix where it proposes to start IFR operations.").

We caution, however, that some VFR operations require the use of an approved NWS
weather report or source. For these operations, it would not be sufficient for the pi lotto rely
solely upon his or her own observations to satisfy the weather reporting requirements. See
14 C.F.R. §135.213(a) ("Whenever a person operating under this part is required to use a
weather report or forecast, that person shall use that of the U.S. National Weather Service, a
source approved by the U.S. National Weather Service, or a source approved by the
Administrator"); see also 14 C.F.R.§ 135.211 (requiring weather reports or forecasts for
VFR over-the-top passenger carrying operations).

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by
Anne Bechdolt and coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards
Service.

Sincerely,

R~~;:on~
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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