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Dear Ms. McHugh:

This is in response to Pratt & Whitney’s letter of May 19, 2008, concerning the application
of §121.377 to maintenance personnel at Pratt’s repair facility certified under Part 145 of the
Federal Aviation Regulations. Based on the several factual scenarios contained in the letter
and subsequent conversations between Pratt and my office, I have organized this response
into three general issues. The first deals with whether Pratt can view as non-duty time the
time an employee spends completing non-maintenance work or tasks while being
compensated by Pratt, even while away from Pratt’s facility. The second explores the extent
to which Pratt may view as non-duty time the time an employee spends at other employment
while off duty from Pratt, even if it is aviation related work. The last issue concerns the
limit of scheduling flexibility provided by the regulation. I believe you will be able to apply
the answers to these three questions to all of the specific scenarios you posited in your letter.

For repair stations certificated under Part 145 that perform maintenance work for air carriers
operating under Part 121, §121.377 establishes a maximum duty period for maintenance
personnel working for that repair station. That section reads:

Within the United States, each certificate holder (or person performing
maintenance or preventive maintenance functions for it) shall relieve each
person performing maintenance or preventive maintenance from duty for a
period of at least 24 consecutive hours during any seven consecutive days, or
the equivalent thereof within any one calendar month.

14 C.FR. §121.377. Thus, generally, maintenance personnel must be allowed 24
consecutive hours of rest during any seven consecutive days. In the context of discussing
Maintenance Resource Management concepts, the FAA has stated in Advisory Circular
(AC) 120-72 (September 28, 2000) that addressing fatigue-related errors ensures the safety
of flight in passenger carrying operations. Fatigue often leads to decreased vigilance and
impaired short term memory, resulting in a likely increase in human error. A common
known cause of fatigue is “time on duty.” AC 120-72, para. 9(h)(2)(f). Therefore, the



general rule in §121.377 is intended to reduce the likelihood of fatigue-related maintenance
erTors in air carrier operations.

Section 121.377 requires that a person performing maintenance or preventative maintenance
be relieved from “duty” for, generally, one day out of every seven. One question, then, is
what is considered “duty.” In other contexts, the FAA has defined duty as “actual work for
the [employer] or the present responsibility for such should the occasion arise.” See Legal
Interpretation 1993-31 (Dec. 13, 1993). Prior interpretations have concluded that performing
a mix of tasks, some of which do not involve work for a Part 121 air carrier or even non-
aviation related tasks, but are tasks assigned to the employee by the employer, still fall
within the category of “duty” for purposes of applying §121.377. Legal Interpretation to
Ron Webb from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations (June 21, 1991); ¢f.
Legal Interpretation to Jim Mayors from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel
for Regulations (Mar. 2, 2009) (noting that the time a pilot participated in a 2-hour company
meeting that was not related to a company assignment of flight time, must still be calculated
as part of his duty day because he was not free from all work obligations during that time);
Legal Interpretation to Jay Wells from Rebecca McPherson, Assistant Chief Counsel,
Regulations Division (October 29, 2007); Legal Interpretation to James W. Johnson from
Donald P. Byme, Assistant Chief Counsel for Regulations (May 9, 2003).

Therefore, for purposes of applying §121.377, any time for which an employee “has actual
work for the employer, or the present responsibility for such work, should it arise,”
constitutes “duty” time. Accordingly, the time an employee is engaged in maintenance
tasks, attending a bargaining unit meeting, attending a training session, doing work related
to Pratt’s educational benefit, traveling from the point on Pratt’s campus where the
employee “clocked in” to the employee’s work area, or working for another unit within
Pratt’s corporate umbrella, constitutes time that must be included in the calculation of duty
time to determine the rest required under §121.377, whether or not that unit itself must
adhere to the requirements of §121.377. An employee using accrued vacation or credit time
is not “on duty” even though the employee may receive compensation for that time.
Nevertheless, the regulation aims to require repair stations to give its maintenance personnel
at least one day off every week without requiring that employee to use accrued vacation time
to be free from any responsibility for work.

Once Pratt relieves the employee from duty, the regulation does not require Pratt to monitor
the employee’s activities. The scenario where an employee uses the time off from Pratt to
work at another maintenance facility does not implicate Pratt’s compliance with §121.377.
Unlike the regulations governing crewmember duty time, §121.377 does not contain a limit
on an employee’s total accumulated working hours within a specified period of time. The
FAA does not recommend this practice, however, for the reasons discussed in AC 120-72
related to fatigue. Thus, an employee relieved from duty by Pratt may perform other
aviation related maintenance, even for other facilities which themselves are bound by
§121.377, provided the employee is provided the requisite time off by each facility for
which the employee works. Pratt must use caution, however, not to create the appearance of

requiring an employee to work during off hours for another facility that is just a corporate
sister to the Pratt facility.



You also raise the question of whether a facility can schedule employees to work more than
six consecutive days, thereby grouping required days off, and still remain in compliance
with §121.377. The regulatory standard requires 24 consecutive hours off duty during any
seven consecutive days but also contains some flexibility in the phrase “or the equivalent
thereof within any one calendar month.” The FAA intended that the regulation allow
employees to work in excess of six consecutive days in the event of a national emergency or
unusual occurrence in the air carrier industry. See Legal Interpretation 1987-15 (June 14,
1987). The regulatory flexibility found in §121.377 allows maintenance personnel to work a
schedule that maintains the “equivalent” to one day off every week even though that
schedule might provide for more than six consecutive days of work.

The equivalent standard does have limits, however. The tenants of statutory and regulatory
interpretation suggest that the specific standard of one day off every week cannot be rendered
completely inoperative by the more general equivalent standard. A previous interpretation
allowed that a work schedule that provides for personnel to have a group of 4 days off
followed by up to 24 days of work, or vice versa, would still meet the standard of being
“equivalent” to one day off in every seven within a month. Legal Interpretation to Ron Webb.
from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations (June 21, 1991). That
interpretation, however, was issued prior to the findings relating fatigue to maintenance related
errors in the air carrier industry discussed in AC 120-72. Webster’s dictionary defines
“equivalent” as having logical equivalence, or corresponding or virtually identical in effect or
function. Today, we would not view as compliant a schedule that provides over the course of
eight weeks for four days off followed by 48 straight days of duty followed by four more days
off. Such a work schedule that generally provides for an average of one day off over several
weeks cannot be said to be “equivalent” to the more specific standard requiring one day off out
of every seven days.

Lastly, you correctly note that the regulation does not address the length of the work day, only
the length of the required time off work. The legal interpretation from Mr. Byrne to Mr. Webb
also makes clear that the general equivalency provision in §121.377 does not apply to the
specific requirement to give 24 consecutive hours of time off. Time off may not be provided
in smaller increments over several days even though the total time off over any seven day
period may equal or exceed 24 hours.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by
Anne Bechdolt, Acting Manager of the Operations Law Branch of the Regulations Division
of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance and A1r
Transportation divisions of Flight Standards Service.

St s YT

Rebecca B. MacPHierson
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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