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Mr. Tom Rogers
9 Camino Del Sol
Los Lunas, NM 87031

Dear Mr. Rogers:

We have received your letter requesting an interpretation of the flight and duty time
regulations as they pertain to pilots who have completed an assigned rest period, but have
not been assigned to their next flight. Your letter provides a factual scenario for how pilots
are assigned to their next flight and the procedures by which they may refuse an assignment.
It then asks if the scenario is consistent with current flight and duty time regulations. Your
question focuses on the period of time between a pilot’s assigned day off and when he
reports to the company’s office for duty.

The following is our understanding of certain facts not made explicit by your letter.

Because your letter references part 135 non-scheduled operations, this interpretation will be
limited to such operations and will not discuss part 121 commercial operations or part 135
scheduled operations. Your letter does not mention the number of pilots used per flight; but
because it addresses a system in which pilots are placed in rotation and the second in
rotation flies separately from the first we have inferred that one pilot is assigned to each
flight. Further we understand that regularly assigned duty periods are not employed because
the certificate holder contacts pilots to provide assignments on a rotational basis.

Part 135 of Title 14, Code of Federal Regulations, limits the amount of flight and duty time
to which crewmembers may be assigned to prevent fatigue and promote safety. Section
135.267(b) provides that a one-pilot crew, not in a regularly assigned duty period, may not
exceed 8 hours of flight time during any 24 consecutive hours. Each flight-time assignment
must provide for at least 10 consecutive hours of rest during the 24-hour period preceding
the planned completion time of the assignment.

The FAA has consistently interpreted its rest requirements to be (1) continuous, (2)
determined prospectively (i.e., known in advance), and (3) free from all restraint by the
certificate holder, including freedom from work or freedom from present responsibility from
work should the occasion arise. See Dec. 19, 2005 Letter to Michael T. Brazill, from
Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel, Regulations Division. The obligation to
be available for assignment while not on duty is also not considered rest because the pilot is
not free from all restraint. See Dec. 15, 2005 Letter to Capt. Michael A. Citrano, Jr., from
Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel, Regulations Division. The FAA has also
determined that a crewmember’s rest period is not disturbed by one telephone call from the



certificate holder, but if the pilot is obligated to answer that call then he is not at rest. See
Nov. 7, 2003 Letter to James W. Johnson, from Donald Byrne, Assistant Chief Counsel,
Regulations Division.!

Your letter specifically discusses a scenario where following an assigned day off, a pilot is
placed in rotation to receive the next assignment and given a designation indicating if he
would be the first called, second called, and so on. Your letter states that upon being called
a pilot has the choice to accept or decline the flight, and if he accepts, his duty time begins
upon his arrival at your office. Once the pilot’s duty has been completed he is placed in a
rest period.

Your letter describes that when a pilot is not assigned to duty he is free to do “whatever
activity” he chooses, with the understanding that he advises the operations center of his
status “as necessary.” It also states that the second-up pilot understands that he may likely
be called to fly at night and would need to rest as appropriate to ensure fitness for duty.

From your letter it appears that a pilot may refuse an assignment based on (1) lack of fitness
for the mission, (2) a valid reason as described in the certificate holder’s policy, or (3)
fatigue. The extent of the policy on refusals is not clear from your letter, nor is it clear
whether a lack of fitness for the assignment solely relates to fatigue or encompasses
additional reasons for why a pilot may elect not to accept an assignment.

You state that one reason that the second-up pilot may be called is if the first pilot is
otherwise unavailable and that the second-up pilot understands that he may be likely to be
called at night. It is not clear from this statement whether being unavailable means that a
pilot who receives a call from the certificate holder is or is not required to answer the phone.
However, assuming that the pilot is obligated to accept an assignment if contacted, the
requirement for the pilot to advise the operations center of his status demonstrates a
constraint on the pilot’s activities and indicates that this period is not considered rest for the
purposes of the regulation.

The certificate holder and the pilot must ensure that the pilot has at least 10 hours of
consecutive rest during the 24-hour period that precedes the planned completion of the
assignment. Accordingly, the certificate holder must ensure that at the completion of any
flight, the pilot has been provided a 10-hour rest period within the 24 hours preceeding the
planned completion time of the flight.

Finally, your letter states the certificate holder’s policy permitting a pilot to refuse a duty
assignment if he feels fatigued or otherwise not fit for duty. Section 91.13(a) provides that
- “[n]o person may operate an aircraft in a careless or reckless manner, so as to endanger the
life or property of another.” Both the flight crewmember and certificate holder would be in
violation of the regulations if a crewmember flys when his lack of rest would endanger

' Although the December 15, 2005, and November 7, 2003, letters address part 121 rest requirements,
interpretations of what constitutes “duty” or “rest” are the same under part 121 or part 135. See Mar. 25, 1997
Letter to James Baxter, from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations Division.



others. As such, this portion of the certificate holder’s policy is consistent with the
regulations.

We trust this interpretation has answered your questions, but note that it is limited to the
facts presented in your request as outlined above. If you wish to provide us with additional
information regarding your pilot assignment policy so we may provide you with a more
detailed response, please feel free to contact us at (202) 267-3073. This response was
prepared by Dean Griffith, Attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief
Counsel, and was coordinated with the Flight Standards Service AFS-200,

Sincerely,

L

Rebecca B. MaéPherson
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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