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Paul N. Sissons
530 W. Esparada Drive
Georgetown, TX 78628-1351

Re: Request for Clarification of Legal Interpretation of
14 C.F.R. § 91.409(H(3)

Dear Mr. Sissons:

This is a revised response to your December 17, 2009, request for clarification of our
December 5, 2008, legal interpretation that addressed the requirement in 14 C.F.R.

§ 91.409(f)(3) that an owner or operator use a current inspection program recommended by
the manufacturer. We are issuing this revision to correct a typographical error that appears
in the second, fourth, and fifth paragraphs of our letter to you dated May 3, 2010. In those
places we mistakenly referred to § 91.403(f) when we intended to refer to § 91.409(f). We
apologize for any inconvenience this may have caused you.

You began your request by quoting from part of a sentence in the second paragraph of that -
interpretation where we were providing context for the use of the word “current” by
discussing its use in other regulations. You referred to our discussion of a 1998
memorandum opinion that explained a requirement in the Federal Aviation Administration’s
(FAA) aircraft certification rules that required manufacturers to make available, at the time
of delivery of an aircraft “a current approved” flight manual. 14 C.F.R. § 21.5(a) (emphasis
added). Thus, based on the plain language of that section, we concluded that the
manufacturer’s obligation is indeed fulfilled once and for all at the time of delivery of the
aircraft. It is a “make it available at that point in time” provision.

From the overall context of your letter, including an enclosed February 26, 2009, AOPA
bulletin entitled: “Turbine owners get more say in aircraft maintenance,” your question
appears to be: Which revision (assuming a manufacturer has, over time, issued revisions to
its recommended inspection program) is considered to be current at the time an aircraft
owner or operator has an aircraft inspected under the provisions of 14 C.F.R.

§ 91.409(f)(3)? You ask whether, after an aircraft is manufactured and delivered

(with then current AFM and maintenance instructions), “each subsequent owner of that
particular aircraft can choose to use those approved instructions from the date it was
delivered?” You asked alternatively: “Or does it mean that each time the aircraft is bought
and sold, the owner has to adopt the latest revised manufacturers [sic] instructions




at the time of sale of the aircraft?” The answer to your first question is “no,” and, to the
extent your second question is asking whether the new owner, at the time he or she selects
an inspection program, must choose a program that is current at that time, the corollary
answer is “yes.”

The reason the answer to your first question is “no,” and the second answer “yes,” is found
in the plain language of the regulation. For selecting an inspection program, section
91.409(f) provides, in pertinent part: “The registered owner or operator of each airplane . . .
must select, identify in the maintenance records, and use one of the following programs for
the inspection of the aircraft: . ..” The selection must be from the alternatives provided in
subparagraphs (1) through (4). The program at issue here is the option provided by
paragraph (3), which states: “A current inspection program recommended by the
manufacturer.” (Emphasis added.) If each subsequent owner could choose inspection
instructions (an inspection program) from the date the airplane was delivered, that inspection
program would no longer be current for the subsequent owner had it been revised in the
interim. This is not a “make it available at that point in time” provision, as discussed above
with respect to a manufacturer’s obligation to provide a flight manual with the airplane at
time of delivery. Rather it is an operating rule setting forth ongoing maintenance
requirements.

Our December 5, 2008, interpretation stated: “Therefore, to comply with § 91.409(f)(3) an
operator need only adopt a manufacturer’s inspection program that is ‘current’ as of the time
he adopts it, and that program remains ‘current’ unless the FAA mandates revisions to it.”
The primary issue addressed by that interpretation was whether a manufacturer could
unilaterally revise its inspection program and thereby impose additional requirements on an
aircraft owner or operator who had validly adopted a program that was current when
adopted, but that would be rendered no longer current by the later revision. On May 22,
2009, the FAA’s Flight Standards Service published an Information for Operators (InFO)
bulletin (copy enclosed) that addresses issues and concerns surrounding the application of
section 91.409(f)(3). Question number 2 under the heading of Frequently asked questions
pertaining to § 91.409(f) is similar to your question; the Flight Standards Service answered:
“The new owner would have to select the most current program at the time of purchase.

The new owner may not use the program that had been selected by the previous owner.”
That answer, of course, assumes that revisions had been made after the first owner adopted
the inspection program. If no revisions had been made, the former program would still be
current for the new owner.

The statement in the February 26, 2009, AOPA bulletin that: “The FAA states that ‘current’
refers to the version of the maintenance program existing at the time the aircraft was
manufactured,” goes beyond what we said in our December 5, 2008, interpretation.

The sine qua non of the interpretation is that, under the Administrative Procedure Act (APA)
(5 U.S.C. § 553), private entities (e.g., manufacturers) cannot unilaterally impose legally
binding requirements on the public (e.g., manual revisions issued after an owner or operator
adopted a program based on that manual in accordance with the then current regulation
requiring the option). That would be tantamount to a “substantive rule” of




general applicability, which can be adopted only in accordance with the notice and comment
procedures of the APA. As stated above, our interpretation of § 91.409(f)(3) stating that
“an operator need only adopt a manufacturer’s inspection program that is ‘current’ as of the
time he adopts it, . . . .” cannot be read to mean that the program an owner or operator adopts
could be the program that existed at the time the aircraft was

manufactured. It might be, but only if the manufacturer had made no revisions to it by the
time the new owner or operator adopted it.

This response was prepared by Edmund Averman, an Attorney in the Regulations Division
in the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance Division
(AFS-300) in the Office of Flight Standards If you have additional questions regarding this
matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073.

/%’/LA o M
Rebecca B. MacPherson
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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