Federal Aviation
Administration

Memorandum
Date: ‘March 30, 2011

To: John Duncan, Manager, Air Transportation Division,

Flight Standagds Service, AFS-200
From: RebeccaB. acP}%, Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200

Subject:  Fire Extinguisher Placement on the Flight Deck

On January 5, 2011 you forwarded a joint Memorandum presenting the position of both AIR and
AFS on the placement of the hand fire extinguisher on the flight deck as required by 14 C.F.R.

§ 121.309(c)(4). You indicated that defining your position was necessary to respond to NTSB
Accident/Incident Investigation Support Request Number 10-225, dated June 23, 2010. Through
that request, the NTSB was seeking responses to how the FAA was implementing findings made
in an AGC Legal Interpretation Memorandum sent to your attention on November 12, 2008 that
reviewed the requirements of §121.309(c)(4). AGC has reviewed the joint Memorandum and
our analysis and recommendation follows.

I. Legal Interpretations at Issue

In a November 12, 2008 Legal Interpretation, the Office of the Chief Counsel (AGC), in looking
at the requirements of 14 C.F.R. § 121.309(c)(4) determined that:

“The flightcrew compartment on the aircraft must contain at least one fire extinguisher. That
fire extinguisher must be reachable by at least one flightcrew member from that
crewmember’s seated position at all times, to include those instances when flightcrew
members have donned oxygen masks.”

The interpretation restated a position in a March 18, 1981 interpretation that “since the preamble
to 14 C.F.R. § 121.309 did not specify definitions for the terms “accessible” and “readily,” the
FAA chooses to use the common meanings for these terms.” See FAA Legal Interpretation 1981-
23.

A further review of the original March 18, 1981 interpretation and the request that it was
responding to shows that it reached a much different conclusion in applying the common
meanings for those terms:

“While these definitions are not precise, they would support your view that, as used in the
FARs, ‘readily accessible’ and ‘immediate availability’ connote a shorter time period than



‘accessible.” A reasonable time frame would be supported by these definitions.” FAA
Legal Interpretation 1981-23 (emphasis added).

The 1981 Interpretation presented the dictionary definitions as guidance for determining what
would be considered “reasonable,” not as specific definitions for the terms as used in the Federal
Aviation Regulations. As aresult, these two interpretations appear to be in conflict and should
be distinguished and clarified in relationship to your new Memorandum.

II. The Regulation

As nioted in the November 12, 2008 interpretation, § 121.309(c)(4) must be read together with
§ 121.309(b)(2). Below is the text of these two Sections, with the pertinent parts emphasized:

§ 121.309 Emergency equipment.

(b) Each item of emergency and flotation equipment listed in this section and in
§§ 121.310, 121.339, and 121.340--

(2) Must be readily accessible to the crew and, with regard to equipment located in the
passenger compartment, to passengers; ‘

(c) Hand ﬁr'e extinguishers for crew, passenger, cargo, and galley compartments. Hand
fire extinguishers of an approved type must be provided for use in crew, passenger,
cargo, and galley compartments in accordance with the following:

(4) Flightcrew compartment. At least one hand fire extinguisher must be conveniently
located on the flight deck for use by the flightcrew.

The use of “conveniently located” in § 121.309(c)(4) above does not expressly require an ability
to reach a fire extinguisher from a pilot’s seat. It is reasonable to conclude that the regulation
was drafted to allow for differing cockpit designs in locating fire extinguishers on the flight deck.
In fact, as pointed out in your January 5 Memorandum, moving a hand fire extinguisher to one
side or the other in a flightcrew compartment in order to locate it within reach of one of the
seated pilots, may have the unintended consequence of making it neither “convenient” nor
“readily accessible” to the other pilot. Further, in the case of more than two flight crewmembers
or others occupying the jumpseat on the flight deck, the “convenient” location may be entirely
different.

At first glance, the “readily accessible” language in § 121.309(b)(2) appears to be more
restrictive. However, it is instructive to look at the additional requirement that the equipment
also be “readily accessible” to passengers. It would be difficult to make an equivalent argument
that fire extinguishers located in the passenger compartment would then need to be within reach
of every passenger while seated. For example, § 121.309(c)(5) lists the numbers of fire
extinguishers required based upon the number of seats in the aircraft. An aircraft with 175 seats
must have three hand fire extinguishers. It would be impossible to locate those within an aircraft
passenger compartment so that they would be “within reach” from a seated position for all 175
passengers and flight attendants. -
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In contrast, where the emergency-related regulations in part 121 desire a more specific response,
more specific language is used, as in:

§ 121.318 Public address system.

(e) Is capable of operation within 10 seconds by a flight attendant...

§121.319 Crewmember interphone system.

(b)(2) It must be accessible for immediate use from each of two flight crew member
stations in the pilot compartment;

(b)(4) It must be capable of operation within 10 seconds by a flight attendant at those
stations in each passenger compartment from which its use is accessible. ..

§121.333 Supplemental oxygen for emergency descent and for first aid; turbine
engine powered airplanes with pressurized cabins.

(¢) Use of oxygen masks by flight crewmembers.

... When it is not being used at flight altitudes above flight level 250, the oxygen mask
must be kept in condition for ready use and located so as to be within the immediate
reach of the flight crewmember at his duty station.

Thus, general common use definitions for the terms “conveniently located” and “readily
accessible” would seem best suited for use as guidance in determining the best way to implement
regulations in instances where specific definitions do not appear in the regulation itself. The
ultimate responsibility for developing guidance in response to regulations rests with the program
office responsible for that area of the FAA’s regulations.

III. Aircraft Certification Issues

Part 25 — Airworthiness Standards: Transport Category Airplanes places the certification
guidelines for hand fire extinguishers in § 25.851:

§ 25.851 Fire Extinguishers.

(a) Hand fire extinguishers.

(1) The following number of hand fire extinguishers must be conveniently located and
evenly distributed in passenger compartments... (table ranging from 1 to 8 fire
extinguishers depending on passenger capacity).

(2) At least one hand fire extinguisher must be conveniently located in the pilot
compartment.

The language used in § 25.851 mirrors the requirements of § 121.309(c)(4). As aresult, all°
transport category airplanes are certified to this standard and the placement of hand fire
extinguishers to ensure their accessibility is a requirement that must be demonstrated and met in



order to obtain a type certificate for an aircraft. There are eleven part 25 regulations that use
similar language.

On January 14, 2011, Aircraft Certification Service issued Advisory Circular 20-42D — Hand
Fire Extinguishers for Use in Aircraft. Chapter 5, Section 2 — How to Locate and Mount Hand
Fire Extinguishers in Flight Deck Compartments presents new guidance for location of fire
extinguishers:

2. How to Locate and Mount Hand Fire Extinguishers in Flight Deck Compartments
Consider using the following criteria if you install a fire extinguisher in the flight deck
compartment: :

(a). Each hand fire extinguisher should be conveniently located, readily accessible,
and its location obvious.

(b). Hand fire extinguishers should be mounted for easy release and removal. For
aircraft designed for single pilot operation, the hand fire extinguisher should be located for
release and removal by the pilot in the seated position.

The AC continues on with specific guidance regarding how the fire extinguisher should be
mounted. ‘

IV. Conclusion

Based upon the above analysis, it is reasonable to conclude that the guidance issued by Advisory
Circular 20-40D meets the requirements of § 121.309(c)(4). Given the complexity of aircraft
type design, the standards used for determining the proper location for such emergency
equipment is best handled through the type certification process under part 21. Aircraft
Certification Service has the ability to physically evaluate installations for compliance to
applicable part 25 regulations. Additionally, Advisory Circular 25-17, Crashworthiness
Handbook, provides guidance for evaluations of compliance.

Therefore, as long as the hand fire extinguisher is located on the flight deck and clearly marked
with unobstructed access for retrieval by the flight crewmembers, it would meet the requirements
of § 121.309 and the guidance given by AC 20-40D. The new guidance makes a reasonable
distinction between one pilot and two pilot flight crew compartments, taking into consideration
operational realities.
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