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also states that "No person may operate the aircraft described on the reverse side: (l) except
in accordance with the applicable CFR and in accordance with conditions and limitations
which may be prescribed by the Administrator as part of this certificate."

In response to your question as to whether another pilot or person would be permitted to
assist the pilot in the conduct of the flight during the initial flight test period, operating
limitation 10 for experimental amateur-built aircraft, as specified in FAA Order 8130.2F,
states that "during the flight testing phase, no person may be carried in this aircraft during
flight unless that person is essential to the purpose of the flight." Unless otherwise specified
by a regulation or by an operating limitation issued for the aircraft, the FAA considers only
one pilot to be essential for the conduct of a flight of an experimental amateur-built aircraft
during the flight testing phase. If the owner of an experimental amateur-built aircraft does
not believe that he or she is capable of safely conducting flight testing of the aircraft, that
person should seek the assistance of another qualified person to conduct the flight testing of
the aircraft.

In response to whether the use of a safety pilot would be permitted during flight testing, a
safety pilot is typically required to permit a person to operate a civil aircraft in simulated
instrument flight. See § 91.1 09(b). In accordance with operating limitation 10 for
experimental amateur-built aircraft, a safety pilot may only be carried during the flight
testing phase if that person is essential to the purpose of the flight. Additionally, operating
limitation 4 for experimental amateur-built aircraft specified in FAA Order 8130.2F states
that "all test flights, at a minimum, must be conducted under day VFR conditions." A safety
pilot therefore could only be carried aboard the aircraft during those instances when the
purpose of the flight necessitates that it be operated in simulated instrument flight. A flight
test program for an experimental amateur-built aircraft, however, should not necessitate
operation of the aircraft in simulated instrument flight; therefore the use of a safety pilot
would not be permitted during flight testing. If your use of the term "safety pilot" is meant
to describe a person who would provide you with assistance in the event a hazardous
operating characteristic or design feature is uncovered during flight testing of the aircraft,
carriage of that person would also not be permitted in accordance with the previous
discussion.

This response assumes that those operating limitations discussed have been issued for the
particular experimental amateur-built aircraft undergoing flight testing. FAA Order 8130.2F
also specifies numerous additional operating limitations that are required to be issued which
may further affect the conduct of flight testing. That order also permits an inspector or
designee to impose any additional operational limitations deemed necessary in the interest of
safety. You should therefore thoroughly review the operating limitations issued for an
experimental amateur-built aircraft to determine that any flight testing you intend to conduct
is accomplished in accordance with those operating limitations.

This interpretation was prepared by Paul Greer, an attorney in the RegulationsDivision of
the Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the General Aviation and



Commercial Division (AFS-800) of the Flight Standards Service. If you have additional
questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073.

Sincerely,

~ac~r: JjJ -
Assistant Chief Counsel, Regulations Division (AGC-200)
Office of the Chief Counsel
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