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Dear Mr. Hurlbert:

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.w.
Washington, D.C. 20591

This letter is in response to your March 8, 2011 request for legal interpretation of the
requirements for transponder installation and use in aircraft in part 135 operations as
required by 14 C.F.R. § 135.143.

In your letter you ask if the FAA's regulations require that all aircraft need be equipped with
an operational transponder to be operated under part 135. As explained below, the answer to
your question is no, the transponder requirements of § 135.143 are triggered by the airspace
in which the aircraft is operated. The airspace in which transponders are required is
described in § 91.215. Provided that the aircraft is not operated within the airspace
described in § 91.215, it would not need to be equipped with a transponder to operate under
part 135.

Section 135.143 General requirements, provides as follows:

(a) No person may operate an aircraft under this part unless that aircraft and its
equipment meet the applicable regulations of this chapter.
(b) Except as provided in § 135.179, no person may operate an aircraft under this part
unless the requ.ired instru!llents and equipment in it have been approved and are in
operable condition.
(c) ATC transponder equipment installed within the time periods indicated below must
meet the performance and environmental requirements of the following TSO's:

(1) Through January 1, 1992: (i) Any class of TSO-C74b or any class of TSO-
C74c as appropriate, provided that the equipment was manufactured before
January 1, 1990; or

(ii) The appropriate class ofTSO-CI12 (Mode S).
(2) After January 11992: The appropriate class ofTSO-C112 (Mode S). For
purp~ses of par agr.aph (c)(2) of this section, "installation" does not indude-

(1) Te~porary ~nstallation of TSO-C74b or TSO-C74c substitute equipment,
as a~~rop~1ate, dunng maintenance of the permanent equipment;

(~~!Remstallation o~equipment a~er temporary removal for maintenance; or
(m) For fleet o~eratIOns, InstallatIOn of equipment in a fleet aircraft after

removal of the eqUIpment for maintenance from another aircraft in the same
operator's fleet.
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Prior to 1972, aircraft transponder requirements were codified in § 91.99, Jet Advisory
Areas. Under that section and in pertinent part, no person was permitted to operate an
aircraft within a radar jet advisory area designated in Part 75 unless: "(1) That aircraft is
operated under IFR at a specific altitude assigned by ATC" If the aircraft was not being
operated in this manner the aircraft was required to be "equipped with a functioning coded
radar beacon transponder having a Mode A (military Mode 3) 64 code capability, [and
which was] operated to reply to Mode 3/A interrogation with the code specified by ATC."
If the aircraft was not so equipped, then specific authorization was required to be obtained
from ATC to operate in the designated area." See 28 FR 6702,6711 (June 29, 1963).

By Notice No. 69-91
, the FAA proposed new § 91.96, Areas requiring airborne beacon

transponders, which proposed to require aircraft to carry an improved radar beacon
transponder for operations in controlled airspace at and above 10,000 feet MSL, in positive
controlled airspace, or in terminal airspace within which transponders are required.

Subsequently, the FAA issued a supplemental notice to 69-9 on March 30, 1971, proposing
new standards in Parts 37, 91, 121, 127, and 135 for airborne ATC transponder equipment
and to require that transponders in aircraft meet TSO standards.2 In this notice, the FAA
stated that "For the foregoing reasons, it is proposed to amend Parts 91, 121, 127, and 135 to
require that A TC transponder equipment installed after January 1, 1972, in any aircraft not
previously equipped with an ATC transponder must meet the requirements of TSO-C74b or
the appropriate requirements of the TSQ proposed herein ... , This will insure that all
transponder equipment being used in any operation, regardless of when that equipment was
installed, eventually meets the necessary performance standards."

This notice specifically proposed new § 91.24 and § 135.143 as follows:

§ 91.24(a) ATC transponder equipment installed after January 1, 1972, in U.S.
registered civil aircraft not previously equipped with an A TC transponder and all A TC
transponder equipment used in U.S. registered civil aircraft after January 1, 1975, must
meet the requirements of any Class of TSQ-C74b of any Class of TSQ-C74c, as
appropriate.
(b) This section does not apply to operations conducted under Part 121, 123, 127, or
135 ofthis chapter.

§ 135.143(c) ATC transponder equipment installed after January 1, 1972, in aircraft
not previously equipped with an A TC transponder and all A TC transponder equipment
used after January 1, 1975, must meet the requirements of any Class of TSQ-C74b, or
Class lA or Class IB of TSQ-C74c, as appropriate.

The FAA issued a final rule that merged proposed §§ 91.96 and 91.24 into new § 91.21.3

Paragraph (a) of § 91.21 incorporated the schedule for transponder installation for part 91

134 FR 5259 (Mar. 14, 1969).
236 FR 5853 (Mar. 30,1971).
338 FR 14672 (June 4, 1973).
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operations. Paragraph (b) and (c) of § 91.21 specify the airspace for which all aircraft are
required to operate with a transponder. Section 135.143 paragraph (c) imposed the schedule
for equipping aircraft operated under part 135 with transponders. Thus, part 91 retains the
requirement for all operators to have a transponder when operating in designated airspace.

The FAA amended the above regulations several times, which has resulted in the present
language of §§ 91.215 and 135. 143(c). However, these regulations have retained the same
structure identified in the 1972 amendment, provided above, with respect to the operations
requirement contained in part 91 and the specific equipment requirement in the part
applicable for the type of operation. Paragraph (a) of § 91.215 sets forth the transponder
requirements for operations not conducted under part 121 or 135. Paragraph (b) of § 91.215
sets forth the airspace for which all aircraft must be equipped with a transponder in order to
operate in the airspace. Paragraph (b) applies to any person, which includes operators under
part 121 and 135, in addition to operations conducted under part 91. Section 135.143(c)
provides the specific equipment that must be installed on an aircraft conducting part 135
operations.

Accordingly, if the aircraft is operated under part 135 and will not be operating in the
airspace articulated in § 91.215, then that aircraft does not need to be equipped with a
transponder. To operate in the airspace specified in § 91.215, an operator conducting
operations under part 135 must equip the aircraft with the appropriate transponder in
accordance with the time schedule set forth in § 135.143(c).

This response was prepared by Dean E. Griffith, Attorney in the Regulations Division of the
Office of the Chief Counsel and coordinated with the Air Transportation and Air
Maintenance Divisions of Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 if
we can be of additional assistance.

Sincerely,

~Uu-h;~ .;V~
Rebecca B. ~~herson
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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