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Dear Mr. Muldowney:

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.w.
Washington, D.C. 20591

This is in response to your request for a legal interpretation regarding whether a water ferry
is considered an "open assembly of persons" as referenced in 14 C.F.R. section 91.119(b).

In your request, you stated you observed an aircraft flying low over a North Carolina DOT
passenger ferry. The ferry was on the Cape Fear River and had eighty-eight people on
board. Because the aircraft was operating over open water and not in a congested area,
section 91.119( c) applies.

Section 91.119( c) provides in pertinent part:

Exc~pt when necessary for takeoff or landing, no person may operate an aircraft
below the following altitudes ... (c) Over other than congested areas. An altitude
of 500 feet above the surface, except over open water or sparsely populated areas. In
those cases, the aircraft may not be operated closer than 500 feet to any person,
vessel, vehicle, or structure.

We look to the plain language meaning of the words "vessel" and "open water". Applying
the plain language meaning, a ferry is·a vessel and the Cape Fear River constitutes open
water. Under section 91.119(c), the aircraft may not be operated closer than 500 feet to the
ferry .

I hope this information has been helpfuL This interpretation has been coordinated with
Flight Standards Service, General Aviation and Commercial Division. If you have further
questions concerning this interpretation, please contact Sabrina Jawed on my staff at 202-
267-3073.

Sincerely,R~P~=W/-
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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