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Dear Mr. Sweet:

This is in response to your July 23, 2008 request for a legal interpretation. The answer to
your question has taken longer than anticipated due to the need to clarify internal safety
policies surrounding this issue.

In your letter, you requested a clarification of 14 C.F.R. § 121.137 which requires that
certificate holders furnish a copy of the general operations manual to crewmembers. You
first question whether providing the manual in a .pdf format complies with the regulation.
Then you ask who is responsible for providing the means to view the .pdffiIe and bear
the costs of printing the manual: the certificate holder or the crewmember.

Section 121.137(a) states, in relevant part, that each certificate holder shall furnish a copy
of the appropriate sections of the manual required by section 121.133 (and any changes
or additions thereto) to ground operations and maintenance personnel, crewmembers,and
representatives of the Administrator assigned to the certificate holder. Section
121.13 7(b) states, in relevant part, that each person to whom ·amanual is issued shall
keep it up-to-date with changes and additions and shall have appropriate sections of the
manual accessible while performing assigned duties.

An electronic version of the manual is sufficient and satisfactory provided that there is a
means to view it during the performance of assigned duties. Also, an up-to-date paper
version must be available when necessary. A certificate holder may utilize a variety of
methods to supply its manual to crewmembers provided that "it has clearly-established
procedures describing the method to be used, the method for keeping the manual current
and the method for verifying that the manual is current before each flight (including
which crewmember(s) is responsible for the verification) see, Interpretation 1988-7 (Mar.
10,1988) (approving use of manual copies in "ship's library" provided in lieu of personal
manual copies).

Additionally, the use of an electronic manual requires operational approval through the
issuance of Operations Specification A061 by the certificate holder's Principal
Operations Inspector (POI) for Class I, II and III Electronic Flight Bags (EFB). See
generally,



• AC 25.1581-1, Airplaile Flight Manual (Ju1.14, 1997)(providing guidance on the
use of electronic airplane flight manuals);

• AC 120-78, Acceptance and Use of Electronic Signatures, Electronic
Recordkeeping Systems, and Electronic Manuals (Nov. 29, 2002)(providing
guidance on the requirements and approval process for electronic manuals);

• AC 120-76A, Guidelines for the Certification, Airworthiness and Operational
Approval of Electronic Flight Bag Computing Devices (Mar. 17, 2003)(providing
guidance on the use of an electronic flight bag, including the use of electronic
manuals), and

• AC 91-78: Use of Class 1 and Class 2 Electronic Flight Bag (EFB) (July 7, 2007)
(providing guidance on the use of electronic flight bags in part 91 operations).

Non-EFB Portable Electronic Devices (PED) may be used to view electronic manuals.
14 CFR § 91.21, § 121.306, § 125.204, and § 135.144 place restrictions on the in-flight

. use of PEDs. In addition, when using PEDs to view electronic manuals, the Certificate
Holder must outline the requirements of the regulations in their manuals, procedures etc.
There is no Operations Specification paragraph tied to a PED. See generally,

• AC No: 91-21.1B - Use of Portable Electronic Devices
• InFO 10009 - Portable Electronic Devices

Regarding your second question, the certificate holder must provide sufficient
technological resources to crewmembers to allow them "to review effectively the
applicable portions of the manual while performing their duties." Letter to Gregory
Winton, from Rebecca B. MacPherson (Mar. 6, 2008). This means that if the manual is
provided in an electronic format, the certificate holder must provide the means to view
that manual during the crewmember's performance of assigned duties. As discussed
above, the certificate holder must have clearly-established procedures regarding the use
of electronic manuals, including procedures to update all paper and electronic copies of
the manual to ensure consistency.

This response was prepared by Robert Hawks, an Attorney in the Regulations Division of
the Office of Chief Counsel and Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch in
the Regulations Division and coordinated with the Air Carrier Operations Branch of FAA
Flight Standards Service. We hope this response has been helpful to you. If you have
additional questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202)
267-3073.

Sincerely,

~~tfv7--bJ --
Rebecca B. JacPherson
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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