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Dear Mr. Del Turco:

This is in response to your June 12,2013 letter posing two questions concerning the provisions
of 14 C.F.R. § 121.523(b). Our answers to your questions are set out below.'

1. Number of Segments Permitted by § 121.523(b)

First, you ask whether § 121.523(b) limits the number of flight segments that a carrier may
schedule a flight crewmember to operate. You suggest that § 121.523(b) was created in order to
allow ultra-long-range flights, and as such, flights to which this provision applies can only
contain a limited number of flight segments.

The flight, duty, and rest provisions of § 121.523(b) may be applied to overseas and international
operations operating under the supplemental regulations of Subpart S of part 121? Section
121.523(b), states that:

Each certificate holder conducting supplemental operations shall schedule its
flight hours to provide adequate rest periods on the ground for each airman who is
away from his principal operations base. It shall also provide adequate sleeping
quarters on the airplane whenever an airman is scheduled to be aloft as a flight
crewmember for more than 12 hours during any 24 consecutive hours.

As can be seen from the above, the regulatory text of § 121.523(b) does not state that there is a
limit on the number of flight segments that can be flown under this provision. Accordingly,
based on its plain text, § 121.523(b) does not prohibit a certificate holder from scheduling
multiple flight segments. The regulation instead requires that: (1) each airman who is away from
his principal operations base must be provided with adequate rest periods; and (2) adequate
sleeping quarters are provided when total time aloft exceeds 12 hours in any 24 consecutive
period, no matter how many segments are scheduled.

2. Using Sleep Facilities Provided Pursuant to § 121.523(b)

IAs mentioned in your letter, you previously asked us whether the sleeping quarters provided by your airline were
adequate. Because this was a safety policy issue, we referred the matter to AFS-200. Accordingly, in order to
address your other questions concerning § 121.523(b), this letter assumes, arguendo, that the sleeping quarters your
airline provides are adequate.
2 See § 121.513.
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Next, you ask for "the FAA's position on crewmembers who cannot or have never been able to
sleep in the sleeping quarters of the airplanes." You state that, due to the manner in which your
airline conducts augmented operations, crewmember cannot invoke fatigue because there is
"immense" pressure to not invoke fatigue.

Our analysis of this question involves two regulatory provisions: § l21.523(b) and § 91.13(a).
Looking first at the regulatory text of § l2l.523(b), that text requires a certificate holder to
''provide adequate sleeping quarters on the airplane.r" Because the regulatory text of
§ l2l.523(b) requires the certificate holder to only "provide" the adequate sleeping quarters,
§ l21.523(b) is satisfied if an aircraft contains adequate sleeping quarters.

Turning to § 91. 13(a), that section prohibits operating an aircraft in a "careless or reckless
manner so as to endanger the life or property of another." The FAA has repeatedly stated that
"[b loth the flight crewmember and certificate holder would be in violation of section 9l.l3( a) if
a flight crewmember flies when his lack of rest would endanger others.?" "[T]he flight
crewmember need not actually endanger others for a violation of section 91.13 (a) to occur."s
Rather, "[a] violation [of § 91. 13(a)] exists if the flight crewmember's fatigue subjects life or
property to potential endangerment.t" FAA's prior interpretations of § 9l.l3(a) unequivocally
state that "[i]f a flight crewmember is so fatigued that he believes he is incapable of safely
operating an aircraft, he should immediately inform his employer.t"

Applying the above discussion to your question, if you are so fatigued that you believe yourself
to be incapable of safely operating an aircraft, you should immediately inform your employer.
For the purposes of § 9l.13(a), the source of your fatigue is irrelevant - what matters is whether
you are capable of safely operating an aircraft. Thus, if you are unable to sleep on your aircraft's
sleeping facilities and you become too fatigued to safely operate an aircraft, then § 9l.13(a)
prohibits you from flying the aircraft while you are so fatigued.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by
Alex Zektser, Attorney, International, Legislation and Regulations Division ofthe Office ofthe
Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service.

for International Law, Legislation and Regulations

3 § 121.523(b) (emphasis added).
4 Letter to James L. Nauman from Donald Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations and Enforcement Division
(Aug. 7, 1992). See also Letter to Gary Haskins from Donald Byrne (Oct. 3,1991).
5 Letter to James L. Nauman.
6 !d.
7 Id; Letter to Gary Haskins. We also note that InfO 10017 provides additional guidance about how flightcrew
members may be able to report fatigue as part of their carrier's fatigue risk management plan.
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