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Dear Mr. Kelsey:

This letter is in response to your January 22, 2013 request for interpretation of the provisions of
14 C.F.R. §§ 135.293 and 135.225. In your letter you ask three questions — two pertaining to the
knowledge check required by § 135.293 and one pertaining to instrument flight rules (IFR)
approach minimums as set forth in § 135.225.

1. Questions Regarding the Initial and Recurrent Pilot Testing Requirements of 14 C.F.R.
§ 135.293

Your first question is whether a pilot would need to be tested on the areas listed in

§ 135.293(a)(1) and (4)-(8) for each aircraft that the pilot will fly for a certificate holder. A pilot
is not permitted to conduct part 135 operations unless he or she has passed a test on the subject
matter listed in § 135.293(a) in the previous 12 months. Of the subjects tested only items listed
in paragraphs (a)(2) and (a)(3) relate to the “type of aircraft” that the pilot will fly.
Administrator v. Darby, NTSB Order No. EA-5521 (June 2, 2010), 2010 WL 2393714, at *10.
The remaining subjects, listed in paragraphs (a)(1) and (a)(4) through (8), relate to general
aeronautical knowledge or the appropriate provisions of the certificate holder’s operations. See
id. at *11 (finding the plain language of those paragraphs “does not require a separate oral or
written test on those subjects for each aircraft”); see also 43 Fed. Reg. 46742, 46774 (Oct. 10,
1978) (stating § 135.293(a) covers generally applicable subjects). Accordingly, a pilot who flies
multiple aircraft for a certificate holder in part 135 operations would not need to repeat testing of
the subjects in § 135.293(a)(1) and (a)(4)-(8) provided the pilot is tested on the appropriate
provisions respective to the operations to be flown. We note that the FAA is currently revising
its guidance to reflect this approach.

However, although § 135.293(a)(1) and (4)-(8) are not related specifically to the type of aircraft
flown we emphasize that there are elements of the areas checked that will be relevant to the
operations to be conducted by a pilot, which may be associated with aircraft operational
capabilities. For example, § 135.293(a)(7)(ii) indicates pilots, except rotorcraft pilots, should be
tested on procedures for escaping from severe weather situations, including low-altitude
windshear. In the case of a pilot who conducts both rotorcraft and airplane operations for a
certificate holder, the rotorcraft exception should not be invoked to avoid testing that pilot on



low-altitude windshear escape. Another example is the requirement to test pilots on “new
equipment, procedures, or techniques, as appropriate.” § 135.293(a)(8). It would be appropriate
for a pilot that conducts operations in different aircraft to be tested on new procedures, for
example, for each aircraft if relevant. Certificate holders must ensure that pilots have knowledge
appropriate for the operations to be conducted.

Next you ask whether the knowledge test would need to be given by a check pilot who is
qualified to perform checks in the same aircraft the pilot will be flying in part 135 operations.
As discussed above, § 135.293(a)(1) and (a)(4)-(8) are not specific to the type of aircraft a pilot
will be flying. Therefore, a check pilot authorized to give knowledge tests for the certificate
holder could test pilots on the subjects listed in those paragraphs. However, we caution that in
circumstances, like those above, where the questions tested in the otherwise generally applicable
subject areas are tied to operations in a particular aircraft type, the check pilot would need to be
appropriately knowledgeable to conduct that portion of the knowledge test.

2. Question Regarding the IFR Approach and Landing Minimums of 14 C.F.R. § 135.225)

You ask when a pilot conducting an instrument approach under § 135.225 must initiate a missed
approach procedure if the weather goes below minimum conditions after passing the final
approach fix. You specify that you are not conducting an “eligible on-demand operation.” Based
on your letter we interpret your question to ask whether § 135.225(c) and (d) would apply only to
eligible on-demand operations. The answer is no.

The plain language of § 135.225 indicates that paragraphs (c) and (d) would only apply to
eligible on-demand operations. This is because paragraph (b) creates an exception for eligible
on-demand operations, paragraph (c) cross-references (b), and paragraph (d) cross-references (c)
creating a chain leading back to the exception for eligible on-demand operations. However, a
review of the changes to the section made in consecutive rulemakings in 2003 and 2004 shows
that the agency intended for paragraphs (c) and (d) to apply to part 135 operations in addition to
eligible on-demand operations. Additionally, the principles of statutory construction support the
application of those paragraphs to part 135 operations in addition to eligible on-demand
operations.

Prior to the changes made in 2003 and 2004, § 135.225(b) established that the latest weather
report must indicate that conditions were at or above the authorized landing minimums for a pilot
to begin a final approach segment of an instrument approach. Paragraph (c), addressing weather
minimums on the final approach segment, was identical to what is now paragraph (d).

In September 2003 the FAA published a final rule that, in part, established the concept of
“eligible on-demand operations” in part 135. See Regulation of Fractional Aircraft Ownership
Programs and On-Demand Operations, 68 Fed. Reg. 54520 (Sept. 17, 2003). This rule amended
§ 135.225 to allow eligible on-demand operations to conduct instrument approach procedures to
airports without weather reporting facilities. See 68 Fed. Reg. at 54521. Structurally, this
exception was added as paragraph (b), existing paragraph (b) became paragraph (c), and (c)
became (d). 68 Fed. Reg. at 54586 (amendatory instruction 34). Because the paragraphs shifted
down a letter the cross reference in new § 135.225(d) was changed from (b) to (c). Id



In January 2004 the FAA again amended § 135.225. See Enhanced Flight Vision Systems
(EFVS), 69 Fed. Reg. 1620 (Jan. 9, 2004). The FAA intended in that rule to clarify the language
pertaining to weather minimums on the final approach segment — the rule text that was shifted
from paragraph (c) to paragraph (d) by the September 2003 rule. See EFVS NPRM, 68 Fed.
Reg. 6802, 6806-09 (Feb. 10, 2003); Area Navigation (RNAV) and Miscellanecous Amendments,
67 Fed. Reg. 77326, 77337 (Dec. 17, 2002) (describing the proposed changes to § 135.225).

However, the agency did not revise the final EFVS rule document to reflect that the paragraph
designation had changed as a result of the September 2003 rule. The EFVS rule replaced
paragraph (c) instead of the intended paragraph (d) creating two paragraphs in the section on
weather minimums during the final approach segment and deleting the paragraph establishing
what the weather must be to begin the final approach segment of an instrument approach. There
is no indication from either the EFVS or RNAYV rulemaking documents that the FAA intended to
introduce a parallel provision regarding weather minimums on the final approach segment to
what already existed in the rule. Further, there is no indication the EFVS rule intended to delete
the requirements on the weather needed to begin the final approach segment.

Accordingly, we conclude that the current rule language is a result of a drafting error that arose
because two final rules were proceeding close in time and the second rule did not account for
changes made to § 135.225 by the first rule. The agency did not intend for paragraphs (c) and
(d) to apply to instrument approaches initiated using the exception given to eligible on-demand
operations in paragraph (b).

Additionally the rules of statutory construction support this conclusion. Reading § 135.225(c)
and (d) to apply only to eligible on-demand operations would lead to an unworkable rule. See
Griffin v. Oceanic Contractors, Inc., 458 U.S. 564, 575 (1986) ([I]nterpretations of a statute
which would produce absurd results are to be avoided if alternative interpretations consistent
with the legislative purpose are available.”). Paragraphs (c) and (d) of the current rule both apply
to aircraft that have begun the final approach segment of an instrument approach procedure. The
rule text does not establish which paragraph a pilot would need to comply with when on the final
approach segment. Moreover, the two paragraphs are redundant. As discussed before, the EFVS
rule only intended to clarify the language on final approach segment weather — the rule did not
make major substantive changes.

Finally, you reference a legal interpretation from this office to Larry K. Johnson, dated March
10, 1986, and an NTSB decision, Administrator v. Davey, NTSB Order No. EA-1531 (Dec. 12,
1980), which discuss that flight visibility is controlling when a pilot is operating below decision
altitude (DA), decision height (DH), or minimum descent altitude (MDA). We do not agree that
these determinations are applicable to the question at hand as neither document addresses
instrument approaches conducted under § 135.225. Rather they reference § 91.116, the
predecessor to § 91.175. Section 135.225 provides instructions for pilots conducting instrument
approaches under § 135.225 through DA/DH or MDA. Pilots would need to comply with

§ 91.175 when operating below DA/DH or MDA and when landing.

This response was prepared by Dean E. Griffith, an attorney in the International Law, Legislation
and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel. It was coordinated with the Air



Transportation Division and the Flight Technologies and Procedures Division of Flight
Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 if we can be of additional assistance.
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