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Dear Mr. LaForge: 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., SW. 
Washington, DC 20591 

This is in response to your letter requesting a legal interpretation of the provisions of 14 
C.F.R. § 61.197(a)(2) concerning applying for an early renewal of an unexpired flight 
instructor certificate based on completion of a Flight Instructor Refresher Course (PIRC). I 
apologize for the delay in providing this response to you. 

The text of§ 61.197(a)(2) states that a person who holds a flight instructor certificate that 
has not expired may renew that certificate by submitting a completed and signed application 
for renewal of a flight instructor certificate and accomplishing one of several renewal 
requirements. One of those renewal requirements is the successful completion of a PIRC 
within three calendar months preceding the date of application for renewal. 14 C.F .R. § 
61.197(a)(2)(iii). 

Section 61.197(b) describes when the expiration date of the renewal certificate shall be 
depending on when the renewal requirements are accomplished. Section 61.197(b)(l) states 
that the expiration date of the renewal certificate shall be 24 calendar months from the 
month the renewal requirements are accomplished. In a 1998 final rule, the FAA explained 
that this prqvision allows a flight instructor to renew his or her flight instructor certificate at 
any time. 63 FR 20282, April 23, 1998. We stated that, under subparagraph (b)(l), "if 
renewal is accomplished through the presentation of a graduation certificate from an PIRC 
under paragraph (a)(2)(iii), the new expiration date will be calculated from the date the 
graduation certificate is presented to the Flight Standards Inspector rather than from the date 
the PIRC is completed." We note, however, that under (a)(2)(iii) the application must be 
submitted within three calendar months from the date the PIRC was completed. 

Section 61.197(b)(2) "allows a person who accomplishes any of the renewal requirements of 
paragraph (a) in the 3 calendar months preceding the expiration month of the person's 
current flight instructor certificate to renew their certificate for an additional 24 months from 
the month of expiration of the current flight instructor certificate." 63 FR 20282, 20285. For 
instructors who renew their certificates through completion of a PIRC, subparagraph 
(b)(2)(ii) requires the instructor to complete the PIRC within three months of the expiration 
date of the current instructor certificate to receive an expiration date that is 24 calendar 
months from the expiration date of his or her current instructor certificate. Accordingly, if a 
PIRC is completed more than 3 calendar months from the expiration month of the current 
flight instructor certificate, the expiration date will be the date that the application is 



submitted to the FAA - provided the application is submitted within three calendar months 
of completion of the FIRC. If a PIRC is completed within 3 calendar months of the 
expiration elate of the current flight instructor certificate, then the expiration date of the 
renewal certificate will be 24 calendar months from existing expiration date. 

Some examples might help explain how to determine the date from which the 24 month 
renewal flight instructor certificate should be dated. 

In example 1, the flight instructor completes his FIRC within the 3 calendar months 
preceding the expiration date of his current certificate and files an application to renew his 
certificate within 3 calendar months of the date of graduation from the FIRC course. In this 
example, the CFI would get a new certificate with an expiration date of 24 months from the 
date of expiration of his current certificate, as prescribed in§ 61.197(b)(2)(ii). 

In example 2, the flight instructor has a certificate with an expiration date of August 31, 
2012. He completes a PIRC on January 5, 2012, seven months before the expiration date of 
his current certificate. He applies for renewal of his flight instructor certificate on April 13, 
2012, within 3 calendar months of the date of the FIRC graduation. He would receive a new 
certificate with an expiration date of24 months from April 30, 2012, or in other words, 
April 30, 2014. 

In example;l, the flight instructor has a certificate with an expiration date of August 31, 
2012. He completes a FIRC on March 7, 2012, and applies for renewal of his flight 
instructor certificate on June 2, 2012, within 3 calendar months of the date of his FIRC 
graduation, and within 3 calendar months of the expiration date of his current certificate. 
Does this mean that he gets a new certificate with an expiration date of 24 months from the 
date his current certificate expires? The answer is no. He would receive a new certificate 
with an expiration date of 24 months from the date of application, or in other words, an 
expiration date of June 30, 2014, because even though his application is dated within 3 
calendar months preceding the date of expiration of his/her current certificate, the FIRC was 
not completed within the 3 calendar months preceding the date of expiration of his/her 
certificate, as is required under§ 61.197(b)(2)(ii). 

We hope this response is helpful to you. If you have additional questions regarding this 
matter, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by Neal 
O'Hara, an attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and was 
coordinated with the General Aviation and Commercial Division and the Civil Aviation 
Registry Division of the Flight Standards Service. 
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