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Dear Mr. New:

This is in response to your July 25, 2013 letter posing several scenarios and asking
questions about how the flight, duty, and rest provisions of 14 C.F.R. § 135.267(c) would
apply to those scenarios. Our analysis of your scenarios is set out below.

1. Changing a Schedule

For your first scenario, you pose the following. A pilot is assigned to a base and the
certificate holder needs that pilot and his airplane to reposition to another base during the
course of the pilot’s 15-day shift. The two bases have different assigned duty days. You
ask about the acceptable way to change the pilot’s start time for duty as part of the switch
from one base to another.

Subsection 135.267(c) contains a set of flight, duty, and rest regulations that are
applicable only if, among other things, a flight crewmember’s assigned flight time
“occurs during a regularly assigned duty period of no more than 14 hours.” “A key
component of the regularly assigned duty period provision . . . is that the start and end
time of a 14-hour duty day does not vary from day-to-day.”1

In previous interpretations, the FAA emphasized that “regularly assigned duty periods are
not intended to be implemented for short periods of time.”> The FAA stated thatit |
considers “a schedule of at least four weeks a reasonable amount of time to establish a
regularly assigned duty period.”

In addition, to this four-week period, the FAA has also articulated the following list of
factors that it uses to determine whether there is a regularly assigned duty period:

1) The actual schedule to which a certificate holder's pilots must adhere
will be a major factor in determining whether the certificate holder is
maintaining a regularly assigned duty period. A schedule with no
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prescriptive period as to when it will end tends to show that a pilot is on a
regularly assigned duty period, whereas a schedule with intermittent
periods where a pilot's duty time fluctuates from day-to-day or week-to-
week will indicate that the operator is not maintaining a regular work
pattern;

2) Past practices of the carrier, with respect to repeated changes in
scheduling, will tend to show that there is no regularly assigned duty
period; and

3) The intent of the certificate holder as manifested by objective criteria
(e.g., written memoranda and other formalized documents which allow
one to make an objective determination) may be relevant in determining
whether its pilots are on regularly scheduled work patterns. Clearly, a
present intent to maintain a schedule indefinitely, with no foreseeable
changes, will demonstrate a true, fixed, and permanent schedule. Given
the mobility of pilots and the nature of the aviation industry, schedule
changes are commonplate; thus, the permanency component of the
scheduling is not an absolute prerequisite to trigger paragraph (c)
coverage. The key is what evidence is available to establish a bona fide

prese‘{lt intent to maintain a particular schedule for a reasonable period of
time.

Applying the above discussion to your scenario, there are insufficient facts to determine
whether the pilot in that scenario operates under a regularly assigned duty period. The
pilot in your scenario operates on a 15-day shift, which is less than the four-week period
that the FAA previously specified as a reasonable amount of time to establish a regularly
assigned duty period. Your letter does not specify how that pilot was scheduled prior to
beginning the 15-day shift, and it does not specify how long the pilot will operate under a
new schedule after being transferred to a new base and assigned the new schedule. Your
letter also does not specify how frequently the pilot’s schedule has been changed in the
past prior to his transfer to a new base. Consequently, because we lack sufficient
information to determine whether § 135.267(c) applies to the pilot in your scenario, we
are unable to answer your question with regard to how that pilot can transfer to a new
schedule under § 135.267(c).

2. Infrequent Deviations from Regularly Assigned Duty Time

For your next scenario, you pose the following. A pilot has a regularly assigned 14-hour
duty day that begins at 8am. One day, he is asked if he can fly an early morning charter
that begins at 7am. The pilot would receive 10 hours of rest prior to the charter, and he
would be given 12 hours of rest following the charter so that he reports for his next duty
day during the regularly scheduled time of 8am. You ask whether, given these facts, the
pilot can accept this assignment under the provisions of § 135.267(c).
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As discussed above, § 135.267(c) applies only to a regularly assigned duty period, and a
key component of a regularly assigned duty period “is that the start and end time . . . does
not vary from day-to-day.” However, the FAA previously stated that § 135.267(c)
permits an infrequent deviation from an otherwise regularly assigned work schedule.®
“The regularly assigned duty period may be resumed the next day provided the pilot is
given 10 consecutive hours of rest [as required by § 135.267(c)(1)] before resuming the
regularly assigned duty period.”” The FAA’s past interpretations emphasize that the
deviations must be infrequent, and “if the pilot's schedule has intermittent periods where
the duty time fluctuates from day to day or week to week, the operator is not maintaining
a regular work pattern.”

The pilot in your scenario operates under a regularly assigned duty day both before and
after the charter flight and receives at least a 10-hour rest period both before and after the
charter flight. If this pilot’s schedule is not subject to frequent deviations from the
regularly assigned duty period, the pilot would be able to operate the charter flight under
§ 135.267(c) as an infrequent deviation to the regularly assigned duty period. However,
we again emphasize that if the pilot’s duty time fluctuates on a regular basis, that pilot
would not be able to operate under § 135.267(c).

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was
prepared by Alex Zektser, Attorney, International Law, Legislation and Regulations
Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation
Division of Flight Standards Service.

Sincerely,

ark W. Bury

Assistant Chief Counsel forNpternational Law, Legislation and Regulations
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