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Dear Mr. Tutt,

This letter responds to a request you sent to the FAA Flight Standards Service for an
interpretation of 14. C.F.R. part 117 as it applies to the assignment of additional flying to
an un-augmented flightcrew member that 1.) has finished all previously scheduled flying
but is still on duty, and 2.) has finished all previously scheduled flying and duty, but is
making a request to pick up the additional assignment.' You present three scenarios for
consideration. We first address Scenario 1 and then combine Scenarios 2·and 3 for the
second analysis.

Scenario 1

A pilot has operated a single round trip (two flights) from his/her base. Upon blocking in
from the last flight the pilot the pilot goes out to lunch. While at lunch the pilot, using
his/her mobile device, identifies an open trip that he/she would like to pick up. The open
trip report time is two hours after the previous flight blocked in. The open trip would be
completed within the FDP time allowed by Table B for un-augmented operations using
the original report time from earlier in the day. The pilot certifies that he/she is fit for
duty. Can the pilot fly the open trip at his/her request?

Yes, the pilot may fly the open trip at his/her request. In a recent interpretation, the FAA
clarified that "if a certificate holder does not have an affirmative intent for no further
aircraft movement at the conclusion of a flightcrew member' s last-scheduled segment,
then that flightcrew member's FDP has not ended. Until the FDP ends, the certificate
holder can assign the flightcrew member additional flight segments as long as the
flightcrew member's FDP does not exceed the pertinent FDP limits of part 117.,,2 In
your scenario, the flightcrew member went to lunch after the first round trip. For

I In each case, your letter assumes that the additional flying would meet the flight time and Flight Duty
Period (FOP) limits in part 117, Tables A and B based upon the flightcrew member's original report time.
Your letter also assumes that the flightcrew member would meet all cumulative limits and has made the
fitness for duty certification under § 117.5.
2 Letter ofInterpretation to Marc Anderson from Mark W. Bury, Assistant Chief Counsel for International
Law, Legislation and Regulations (May 13,2014)



purposes of this interpretation, we will presume that the flightcrew member's FDP has
not ended and, therefore, the flightcrew member's FDP clock continues to run at that
point. Therefore, since you stated that the open trip could be completed within the FDP
limits using the original report time and that the pilot would certify that he/she is fit for
duty, the flightcrew member could fly the open trip. This would be the case whether the
certificate holder assigned a flight or whether the flightcrew member asked for the
assignment.

Scenario 2

A pilot (Captain) is scheduled to end the day with a company deadhead back to his/her
base. Upon blocking infrom the flight that he/she operated two hours later he/she
reports to the gate for the deadhead flight. The pilot learns that the Captain scheduled to
operate the deadhead has called in sick. At this time the pilot asks to operate the
deadheadflight (qualified to do so). If the pilot operates the flight it is still within Table
B limits using the original report time that the pilot started with earlier in the day. The
pilot certifies that he/she isfit for duty. Can the pilot operate this flight at his/her
request?

Scenario 3:

Is a repeat of scenario two. In this case the carrier has requested that the pilot operate
flight. The pilot agrees and certifies that he/she is fit for duty. Can the pilot operate this
flight at the carrier's request?

Yes, the pilot would be able to operate the flight at his/her request or as scheduled by the
certificate holder. As in Scenario #1, the controlling issue is whether any additional
flight assignments (by the certificate holder or at the request of a flightcrew member) can
be operated within the flight time and FDP limits, using the original report time and
making the necessary adjustments for changes in the number of segments. In another
recent interpretation, the FAA elaborated that "if the certificate holder intends or may
intend to use the flightcrew member for another flight or further aircraft movement, the
certificate holder may do so by holding the pilot on duty with the FDP clock running,
making necessary adjustments based on any assignments to ensure that the pertinent FDP
limits are not violated.") In this case involving a deadhead, so long as the FDP clock is
considered running from the original report time, the additional flying falls within the
applicable flight time and FDP limits and the § 117.5 fitness for duty certification is
made, the flightcrew member would be able to operate the flight in either scenario.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been
prepared by Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch, Office of the Chief

3 Letter to Don Wykoff & Douglas Mullen from Mark W. Bury, Assistant Chief Counsel for International
Law, Legislation and Regulations, at 4-5 (Mar. 20, 2014).
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Counsel and coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards
Service.

ark ry
Assistant Chief Counsel for I rnational
Law, Legislation and Regulations, AGC-200
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