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This letter responds to your request for legal interpretation emailed to my office on January 
21,2015. You have asked whether§ 61.58(i) creates a "grace month" during which a pilot 
may continue to act as pilot in command (PIC) despite his or her currency lapsing. 

Under§ 61.58(a), no person may act as PIC of an aircraft that is type certificated for more 
than one required flight crewmember or is turbojet-powered unless (1) within the preceding 
12 calendar months, the pilot has completed a proficiency check in an aircraft that is type 
certificated for more than one required pilot flight crewmember or is turbojet-powered, and 
(2) within the preceding 24 calendar months, the pilot has completed a proficiency check in 
the patiicular type of aircraft in which that person will serve as PIC that is type certificated 
for more than one required pilot flight crewmember or is turbojet-powered. 

Section 61.58(i) states that, if a pilot completes the proficiency check in the calendar month 
before or the calendar month after the month it is due, "the pilot is considered to have taken 
it in the month in which it was due for the purpose of computing when the next pilot-in­
command proficiency check is due."1 

You have asked whether the language in paragraph (i) creates a "grace month" during which 
a pilot whose currency has lapsed under paragraph (a) may continue to act as pilot in 
command. The FAA has previously stated in a legal interpretation that § 61.58 includes a 
"grace month" for purposes of complying with the 12- and 24-month proficiency check 
requirements. We did not explicitly state, however, that a pilot may continue to act as PIC 
during this grace month. Legal Interpretation to Sean Conlin (Feb. 24, 2000). We have 
indicated, however, that similar provisions in parts 121 and 135 create a "grace month" 
during which a pilot may to continue to act as PIC during the month after the pilot's 

1 Prior to 1997, the regulation stated: "If a pilot takes the proficiency check required by paragraph (a) of this 
section in the calendar month before, or the calendar month after, the month in which it is due, he is considered 
to have taken it in the month it is due." In the preamble to the final rule, the FAA did not explain the intended 
effect of the new language "for the purpose of computing when the next pilot-in-command proficiency check is 
due." 
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currency has lapsed? Legal Interpretation to Gregory S. Winton (2006), Legal Interpretation 
to J. Dennis Vanatta (June 25, 1996). 

The FAA intended the grace month to limit disruptions in operations conducted under parts 
121 and 135 by accommodating pilots who are unable to complete recurrent training 
requirements in the month they are due. At the same time, the FAA did not want operators to 
use the grace month as a means of regularly extending a 12-month proficiency check to a 
13-month proficiency check. For that reason, a proficiency check under part 121 or part 135 
that is completed in the grace month is considered to be completed in the month it is due. 
The FAA believes that the same approach is appropriate for§ 61.58 proficiency checks. As 
such, a pilot may continue to act as pilot in command during the month after a§ 61.58 
proficiency check is due. However, when a pilot completes a §61.58 proficiency check 
during this grace month, it is considered to have been completed during the month it was 
due for the purpose of calculating the next proficiency check. 

This response was prepared by Anne Moore, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the Airman Training and Certification 
Branch of the General Aviation and Commercial Division of the Flight Standards Service. If 
you have any additional questions regarding this matter, please contact my office at (202) 
267-3073. 

Sincerely, 

~ 
Lorelei Peter 
Deputy Assistant Chief Counsel for Regulations 

2 Section 121.401 (b) states: "Whenever a crewmember or aircraft dispatcher who is required to take recurrent 
training, a flight check, or a competence check, takes the check or completes the training in the calendar month 
before or after the calendar month in which that training or check is required, he is considered to have taken or 
completed it in the calendar month in which it was required. Similarly,§ 135.30l(a) states: "If a crewmember 
who is required to take a test or a flight check under this part, completes the test or flight check in the calendar 
month before or after the calendar month in which it is required, that crewmember is considered to have 
completed the test or check in the calendar month in which it is required." The language in§ 61.58(i) differs 
from the provisions in parts 121 and 135 because it has the additional language "for the purpose of computing 
when the next pilot-in-command proficiency check is due." 


