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"Exclusive Use" Under 14 C.F.R. § 135.25 

This memorandum responds to your request for clarification concerning 14 C.F.R. §§ 133.19 and 
135.25, as well as your inquiries concerning use of an aircraft for solo flights during flight 
training, and duration of a certificate. This response contains answers to these three questions 
you posed, each of which concerns exclusive use. 

"Exclusive Use" and External-Load Operations 

You asked whether an operator with a single aircraft can satisfy the "exclusive use" requirements 
of§ 135.25 if that operator holds both an air carrier certificate under part 135 and an operating 
certificate under part 133. The answer is yes, an operator may use the same aircraft to satisfy 
both§§ 133.19 and 135.25, because the regulations do not require different aircraft to satisfy 
each regulation, and because § 13 5 .25(b) permits an operator to use the aircraft "for other than 
operations under [part 135]." Your question posits a hypothetical scenario involving a helicopter 
operator who maintains possession, control and use of one helicopter listed on a part 133 
operating certificate who now seeks an air carrier certificate under part 135, using the same 
helicopter to satisfy the "exclusive use" requirement of§ 135.25. 

As you know, both§§ 133.19 and 135.25 require exclusive use of an aircraft. The FAA defines 
"exclusive use" for purposes of§ 135.25(c) by stating a person has exclusive of use of an aircraft 
when that person "has the sole possession, control, and use of it for flight, as owner, or has a 
written agreement ... in effect when the aircraft is operated, giving the person that possession, 
control and use for at least 6 consecutive months." In prior legal interpretations, the FAA has 
emphasized the plain text of the definition of"exclusive use" in§ 135.25(c) means an aircraft 
that two different part 135 certificate holders operate, cannot be considered the exclusive-use 
aircraft under§ 135.25(c). Letter to Francis M. DeJoseph from Rebecca B. MacPherson, 
Assistant Chief Counsel for Regulations (June 25, 2012). 

Section 133.19, which applies to external-load operations, also requires exclusive use of at least 
one rotorcraft that fulfills certain criteria. Like§ 135.25(c), the section defines exclusive use as 



"the sole possession, control, and use of [the aircraft] for flight, as owner, or has a written 
agreement ... giving him that possession, control, and use for at least six consecutive months." 
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The plain language of neither§§ 133.19 nor 135.25 prohibits the aircraft that satisfies the 
exclusive use definition within each section from being used for another type of operation. In 
fact, § 135.25(b) expressly recognizes the possibility that different operational parts may apply 
depending on the use of the aircraft, by stating, "[h]owever, this paragraph does not prohibit the 
operator from using or authorizing the use of the aircraft for other than operations under this part 
and does not require the certificate holder to have exclusive use of all aircraft that the certificate 
holder uses." 

The relevant guidance addressing exclusive use, as well as prior FAA legal interpretations, 
establishes "exclusive use" as one of the critical components in establishing operational control. 
The regulatory history of§ 135.25 verifies this intention. The preamble accompanying the Final 
Rule for§ 135.25 explains, "only one certificate holder at a time can have an exclusive use 
contract for a given aircraft," and emphasizes an applicant or certificate holder "should 
reasonably expect to either own or have exclusive use of at least one aircraft." 43 FR 46763 (Oct. 
10, 1978). The preamble also states the rule is intended to provide "positive control for both 
operation and maintenance of that aircraft." Id. The rule focuses on a single operator having 
exclusive use of at least one aircraft. Your hypothetical scenario asks about such a 
circumstance-a single ce1iificate holder, rather than multiple operators or certificate holders. 

Based on the foregoing considerations, an operator of external-load operations under paii 133 
could use an aircraft that fulfills the requirements of both § § 13 3 .19 and 13 5 .25, although such 
operations would likely be uncommon. 

"Exclusive Use" and Flight Training 

You also ask whether a paii 13 5 operator's "exclusive use" aircraft that is used in flight training 
operations for a flight school can be used for solo flights with flight school students, when the 
same person owns both the paii 135 certificate and the flight school. The answer to your inquiry 
depends upon whether the provisions of the certificate holder's operations specifications 
(OpSpecs) or operating manual prohibit such operations and whether AFS-800 has approved the 
operation. 

Your question poses a scenario involving a small airport that has a contract with a person to run a 
Fixed Base Operation (FBO) that also requires the FBO owner to have a part 135 certificate. In 
the interest of increasing aircraft utilization, the operator may choose to offer flight instruction, 
which involves solo flights students take in accordance with paii 61. You ask whether such 
flights are permitted in the exclusive-use aircraft, and whether the solo pilot would need to be an 
employee or agent of the part 135 certificate holder. 

FAA Order 8900.1 contains requirements associated with each set of OpSpecs and addresses 
flight schools operated under part 141. The Order states for such schools, operators' 
"nonstandard operational requests" must be approved by the General Aviation and Commercial 
Division (AFS-800). FAA Order 8900.1, Vol. 3, Ch. 18, Sec. 3, ,r 3-736 (Mar. 2, 2016). If the 
operator seeks to use the aircraft of which it maintains exclusive use under§ 135.25(b) for the 



purpose of solo flight instruction under part 141, AGC recommends AFS treat the operation as a 
"nonstandard operational request" under FAA Order 8900.1. 

In general, the regulatory part under which the operator derives its authority for each operation 
must be unequivocal and widely understood by the operator, any associated crew, any student 
who is operating the aircraft, and the inspector, upon request. Section 135.25(b) contemplates 
such a nonstandard operation because it states the text of§ 135.25(b) does not prohibit the 
operator from using or authorizing the use of the aircraft for "other than operations under this 
part." Operators would ensure awareness of the regulatory part under which the operations take 
place if they first obtain approval from AFS-800 for the solo flights a student undertakes in an 
aircraft that is used to fulfill the exclusive use requirement of§ 135.25(b). 

Termination of Exclusive Use and Duration of Certificate 

3 

As noted above,§ 135.25(c) sets forth a 6-month consecutive time requirement in defining 
"exclusive use." The paragraph specifically states the person who has exclusive use must have 
"possession, control and use of it/or flight." This language establishes the aircraft used to satisfy 
the exclusive use requirement of§ 135.25(b) must be in an operable condition; hence, the 
regulatory text's inclusion of the phrase "use of it for flight" in providing the list of 
requirements. 

In Sunworld International Airlines, Inc. v. NTSB, the United States Court of Appeals for the 
District of Columbia Circuit affirmed the FAA's revocation of Sunworld's air carrier certificate 
due to lack of economic authority based on the cessation of active operations after the 
repossession of the airline's only aircraft listed on its OpSpecs. 305 Fed.Appx. 663 (2008) The 
FAA had notified Sunworld that it proposed to revoke the certificate, but withdrew its notice five 
months later because Sunworld asserted it intended to resume service. The FAA eventually 
ordered revocation, which the court affirmed because Sunworld had neither possessed nor flown 
the only aircraft on its OpSpecs for nearly two years at the time the FAA issued the order. The 
court held Sunworld's intention to resume operations was irrelevant, and stated the FAA was 
entitled to prosecutorial discretion in determining whether to take action against Sunworld. 

In light of this discretion, AGC encourages AFS to contact AGC-300 management for guidance 
when considering whether to forego or pursue enforcement action against an operator who, as 
you ask in your memorandum, may lose the exclusive use of an aircraft due to an unforeseen loss 
of a lease or an act of God. As you know, the Administrator's updated compliance philosophy 
encourages consideration of a variety of actions in ensuring adherence to the regulations. AGC is 
available to assist AFS in the consideration of enforcement options. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
fmiher assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been prepared by 
Katie Inman and Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch, Office of the Chief 
Counsel and coordinated with the Air Transp01iation Division, AFS-200. 
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Sliljjcct: Rcqt1cs1 1'<)1· Leg(!.! hHCrf>i'cl!1Li9n: 14 OFR Port 135 Scciimi . . 35.i5 

Fii'gliL$h!J14u.1'ds Sci·v:ico; AP$~(, isin receipt of a request fro111 the Air Trnnspc:i11ntion C)hiJ~hitj, 
AJ-$40.0 lp1• ·aJ¢gid JbtcftiJ'(Jl,atiot\, pt(hcJ 4 Qf<t~ P.tirt 135 Sccti<m t 1~}~$i Th¢sc ilr!! q\i9s1tcins.: . 
m·3sii11flfon1,th,nece11t dene1•al Avfation Pi·incipnl Operating Jn~pcctot Coi!feroncc::;,. Thcy.;uro-'.oY 
At\~hidvqly ttrc~~111g tiJ(qi_tp u~ij)yi!J:~¢rvf1isa springboard i"or th¢ &r:1,1Mef disci1ssion 6.f ... 
'''_oxch1sivc \lsqff sche<lufod' lo1•Juterthis .;year. 

l, -Ot\11,~11 op§rqloi' wl.th 4 stngle ufrctii!l satisf~ the rcqulr,¢rncnt$ of"Q~dusiy¢iH~e? iflh*· 
tipcrator holds Q(}th a1xxrir.cC1rtler ccrtifkalc under Pnrt t35 CFR. Section I 3$.1\ila.lut':<,pe.;·,uh1g 
c~11Hl~}(«J fol'fOl(>l'ctnn 4XIcrnal load under 14 CFR Part 133? Tllo aircrnlit6 be(tstidJIS'0W .. 
·~cx:cli~Si\'O U$~~· nli·l';r~t1 for bpJh c~rtificates \Vmild be under,the sole posscssfrm, COi'iii:ot ai1ci iise. 
oi'lhe·:sa,ric, person as defined by 14 ctttt Scclibn 1.1. The term "exclusive use" of hti uii'ctafl: by 
~fr, ~1!i\¢1W1fodluiqs bu¢~;J~1 l9.49 ,;vhcn it. first i1ppc~rc9 iii.fr:i?;iilutory lm)gu~gd~ Ovci· t~a cnsiilhg. 
ycu1·s.; Its mc(lning nndJm1~1i~ntion q"s cvolvc;:d a1ld il$JegaJ inicrprciation h11td,eonJellned. 
C\.iri'c11tiy~ tM,tc(Ji'i'irc1ncf1ilf6f"cKcittslvc use.'' falls uildctl4.'CFR 135)2) foi' fin d(i'A{ll'lii~}~i 
qm:lmc11Jq,ui1d' ~1ijd¢rJ~ ¢.FR Scdioil i>art 133. l 9 lhqm odera!ii1g cic,r!Ulc;1ti; tor tqt<)1'.¢1:olt 
cxtci:haLioacl ·opcratlo11s, 

'.scc.nmfo: Ahcl icoptct' op cm tor .has one helicopt~I' and a part.13:l:operatlng ccrli1foafofo 
mdci''to condtict cxlcriliil loud operuUoi1S, .Is this 01,crnlor ptcvcnl¢d f)-Qm p:l)t;1li1in}p1 piii(l 
l 3 5 uir carricw cc11ifici\lc, bcc{tuSI! (hey dQ not have another ;1ircr1\ft 10 dcsiiinntc as llll 
··c~clusi v.c use'; aircndt for the scpEiNHc a/,. c(lrrier .ccrti licatc? 

? .. IJ q par( p5 9pe1J1lo(s '''r:~Ji:lpsivc-i1S<i'~ aircrnjl)~ lll'lcd i.n mghfJrairijng opcnitfop:- for.,~ IHghl 
sc110.ol;.do ih¢. llighUnslructotihavc loJtlso be ciilployecsh\gents of the purl 135 opcrntorJo. · 
iOsQ\i~i'iifi .l!Hs1~lh-1ri~1' iii qi·d~,r ,Jhrl,ttc ppctatbr to maii1tuiifs0,lc p~ssioiiuricLc91iu;q1?:0.:i!i'i.\ig 
<jj /t.l(f fostii1cf10J), ff SJJt(\Ctlt 1nust cv~mH1aHy n;y solo with J10Jnstrocior 911bomd, .C.anJl~f .· . 
cxohiiivc osc'nir6m1Yhc iillowcd to be liscd !'or sol<> illghts ,vith shidentfgfthc:'{1 lgh~)¢ttdo! h) 
illl iiiN~i'.hfflhal is th6 ;~exdusi.Vc use" ~h'.~r~ft. of the, puri l3S opc.rator{ifilic l?MiCJ>\WS,9P,9WllS:' 
boll\ tllc~J':3$ CCt'tfifoatc nnd the l:]ightscflool? . 
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8ceh1frlo: Many small nit'ports hnvc u. contract with n pqrson to. iii!'! ?l Fii{c<t:£3~so.·01,or~nt.ih~ 
(li:l3Q)'ihat Ms(i _r¢q(lir¢$lhctn to p,wf~tpnrt 135 ail' cluticr ccrtllicutc, und;ihcrcforoi··~u1 .,. 
'
1cxe:lus-ive use" lltrcrot\. As a 1J1cnns toiilcrenso aircraft utilizntiPll; they inity'9hbo~¢J~t-0JJ~t 
!1ighl iristruoOon and. ttccd to solo stildcnts as required by part 61 cc1;tif1caiionrc11,u(aifo1i.As 
hmg usJhc oiwmtor 1paintai11s sok p_qsscssioi\, operational control an(l use nf thc{hfrcrnn, tire 
these (li.ghfs allowed h11hc "e;,;clusive use'; oin:1·at1? Do.cs tho solo pil9t have tb l)<,qin 
c:mplQyep/i\g~nt o t)lfo 1 lS ccr(lfici1t<,! hol~lcl'? 

· 3. fiMUY~)ip-w lo~1g. 9~h lh~ ~g¢iisW-~1ioi,v art operator to .retain a certlficat~ after air cvc~t :~au~cs 
. them t<rno lo1mcr lmv<.nmf1exc;h1~iyo;u~c?riircfaft'? ·.Docs.it 111alli(\i1l,;ji ihey)i9'J<~1l(;Cr J\{!v~ ~Ii 
"c..'i<:liishc \!sf' lirc,ral\{ifot'Of.God viccii ?lnlc of thc,uircraft by th~ op9r.atorrimp.lm1ne.d h;ii~lftt 
1<m.&c:-q1:91her)'l Whilfov<;(titnc Jhfo16 i::; deemed upprnpriate? Whot adtio11s triuslbcYfnkcti with 
rospcct utthc operator's part t 35 afr-c;irrfor l.-crtificutc at the cnifo'f th1it tinlc? Mu~tfh~J!AA 
inith~rn ai:liion to revoke the ah· carrier ecrLIJktttc, which could take years, or may theJiAAuccept • 
the susponsfon fodcfinitcfy in lieu of'rcvoca!i(,m? · 

•. if you hi\VQ .nhy cjucs1i9ils. plci1S~·¢µ1Jiit~Lql1tifHollid~y,. Aviuli(lri Snfoty lhspc<!l<'ll'; Air Carrier 
.Opcratkms:llnmch, AliS-25.Q:Jtt (i02}~67'·4552. · · · · 


