
 

 
 
 
 Office of the Chief Counsel 
 800 Independence Ave., SW.

Washington, DC 20591 
 
 
 
 
 
February 24, 2006 
 
Mr. Neil Milburn 
Armadillo Aerospace 
18601 LBJ Freeway, Suite 460 
Mesquite, TX  75150 
 
 
Dear Mr. Milburn:  
 
You inquired by letter dated February 10, 2006, whether Armadillo Aerospace (Armadillo) 
requires a license from the Federal Aviation Administration to operate a launch site.  This 
requires an interpretation of 14 CFR § 401.5, which defines operation of a launch site.  Your 
inquiry consists of two parts.  You inquired whether Armadillo would require a license to operate 
a launch site if it launched from privately owned sites that had no facilities and was not 
permanent.  You also inquired whether Armadillo would require such a license if it were to 
launch from a prospective licensed launch site.  You asked that, in order to avoid delay, the FAA 
answer either of these questions as soon as an answer was available.  The FAA can answer the 
first question now and will answer the second question in the near future.  If Armadillo were to 
use a privately owned site intermittently, and build no infrastructure, it would be using a 
temporary site and thus not require a license to operate a launch site.  If those facts change, the 
answer may change as well. 
 
Armadillo Aerospace is developing a vertical take-off and vertical landing rocket.  Initially, 
Armadillo plans to operate under an experimental permit issued by the FAA.  Our understanding 
is that Armadillo is contemplating launching its vehicle at different sites in Oklahoma, Texas and 
New Mexico from time to time.  Armadillo would go to a site as many as two times per month 
for two or three days.  The sites would require no infrastructure to support an Armadillo launch.  
Armadillo would transport its vehicle, fuel, and all personnel and equipment to the proposed site 
the day of or the day prior to its launches.  Armadillo would remove any equipment or material 
used for the launches immediately afterwards.  Neither Armadillo nor the landowner will prepare 
the site or engage in any permanent or temporary construction.  Armadillo plans no permanent 
presence, now or in the future.  With the exception of Las Cruces International Airport in New 
Mexico, the launch sites would not be used by other launch operators.  In short, Armadillo would 
arrive at each site, launch and leave. 
 
49 U.S.C. Subtitle IX, chapter 701 does not define the operation of a launch site.  However, it 
does define a launch site as "the location on Earth from which a launch takes place ... and 
necessary facilities at that location."  49 U.S.C. § 70102(7).  To operate a launch site in the 
United States, a person must have a license.  49 U.S.C. § 70104(a).  14 C.F.R. § 401.5, of the 
FAA’s space rules, defines "operation of a launch site" as "the conduct of approved safety 
operations at a permanent site to support the launching of vehicles and payloads."  When 
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promulgating this definition of operation, the Department of Transportation observed that "the 
operation of a launch site involves continuing operations at a permanent location."  Licensing 
Regulations, 64 Fed. Reg. 11004, 1007 (Apr. 4, 1988).  If a person operates a launch site, he or 
she must obtain a license to do so under 14 CFR part 420.   
 
The FAA understands that there will be no permanent facilities used to support launch activities 
at any of these locations.  The launch site would not be used by any other launch operators.  Any 
equipment Armadillo brings to the site, Armadillo will remove.  Armadillo and the landowners 
will engage in no construction.  We also understand that Armadillo will not conduct continuous 
operations at these facilities, but will leave after each two or three days of launch testing.  
Accordingly, because the proposed activities lack the necessary indicia of permanence, 
Armadillo Aerospace does not need to obtain a license for the site’s operation.   
 
This interpretation is consistent with previous FAA determinations.  For example, Sea Launch, 
an FAA licensee, does not require a license to operate a launch site because Sea Launch’s launch 
activities in the Pacific are not permanent.  When the launch is over, the platform, personnel and 
ship leave.  No facilities or personnel remain behind.  Even though Sea Launch returns to its site 
again and again, year after year, the FAA does not treat the site as permanent and thus requiring 
of a license for its operation. 
 
This interpretation does not apply to any of the owners of the launch sites.  Any determination 
regarding their obligations must be made separately upon request by them.  We will prepare an 
answer for your second question regarding prospective licensed launch site operations in the near 
future.   
 
This interpretation was prepared by Laura Montgomery, Senior Attorney in the Regulations 
Division of the Office of the Chief Counsel and coordinated with the office of the Associate 
Administrator for Commercial Space Transportation.  We encourage you to contact us if we can 
be of further assistance.   
 
Sincerely, 
 
 
 
Rebecca MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations 
 


