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Withdrawal of an Application for Medical Certification and its Effect on the
Exercise of Sport Pilot Privileges

This memorandum responds -toyour request for an interpretation regarding the eligibility of a
person to exercise sport pilot privileges after being denied an application for an airman medical
certificate by an aviation medical examiner when that person does not ask for reconsideration of
the application. Specifically, you note that if a person does not ask for reconsideration during
the 30-day period after the denial he or she is considered by the agency to have withdrawn the
application under the provisions ofTi~le 14, Code of Federal Regulations (14 CFR) § 67.409(a).

14 CFR § 61.23(c)(1) states that a person may exercise the privileges ofthe following
certificates while holding and possessing either a medical certificate or U.S. driver's license:

A student pilot certificate while seeking sport pilot privileges in a light-sport aircraft
other than a glider or balloon;

A sport pilot certificate in a light-sport aircraft other than a glider or balloon; and

A flight instructor certificate with a sport pilot rating while as acting as pilot in
command or serving as a required flight crewmember of a light-sport aircraft other
than a glider or balloon.

Section 61.23(b)(2)(ii) states that if a person uses a current and valid U.S. driver's license to
meet the requirements for the exercise ofthe privileges specified in § 61.23(c)(1) that person
must "have been found eligible for issuance of at least a third-class airman medical certificate at
the time of his or her most recent application (if the person has applied for a medical
certificate)."

Federal Aviation 
Administration 

Memorandum 
Date: 

To: 

March 28, 2007 

Frederick E. Tilton, MD, Federal Air Surgeon, Office of Aerospace Medicine, 
AAM-1 

From: Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel, Regulations Division, Office of 
the Chief Counsel, AGC-200 

Subject: Withdrawal of an Application for Medical Certification and its Effect on the 
Exercise of Sport Pilot Privileges 

This memorandum responds ·to your request for an interpretation regarding the eligibility of a 
person to exercise sport pilot privileges after being denied an application for an airman medical 
certificate by an aviation medical examiner when that person does not ask for reconsideration of 
the application. Specifically, you note that if a person does not ask for reconsideration during 
the 30-day period after the denial he or she is considered by the agency to have withdrawn the 
application under the provisions of Ti.tie 14, Code of Federal Regulations (14 CFR) § 67.409(a). 

14 CFR § 61.23(c)(l) states that a person may exercise the privileges of the following 
certificates while holding and possessing either a medical certificate or U.S. driver's license: 

A student pilot certificate while seeking sport pilot privileges in a light-sport aircraft 
other than a glider or balloon; 

A sport pilot certificate in a light-sport aircraft other than a glider or balloon; and 

A flight instructor certificate with a sport pilot rating while as acting as pilot in 
command or serving as a required flight crewmember of a light-sport aircraft other 
than a glider or balloon. 

Section 61.23(b)(2)(ii) states that if a person uses a current and valid U.S. driver's license to 
meet the requirements for the exercise of the privileges specified in§ 61.23(c)(l) that person 
must "have been found eligible for issuance of at least a third-class airman medical certificate at 
the time of his or her most recent application (if the person has applied for a medical 
certificate)." 



2
In the preamble to the Final Rule "Certification of Aircraft and Airmen for the Operation of
Light-Sport Aircraft" (Sport Pilot Rule) the FAA stated that "the words "most recent
application" refer to the latest medical application that is on file with the FAA and on which
action was taken" (67 FR 44815, July 27,2004). Specifically, resolution of the issue addressed
in this interpretation is dependent upon whether an application for a medical certificate that is
considered withdrawn under the provisions of § 67A09(a) constitutes an applicant's "most
recent application."

When a person fails to ask for reconsideration of an application for a medical certificate after a
denial by an aviation medical examiner under the provisions of § 67A09( a), the FAA considers
the applicant to have acquiesced in the determination of the examiner and to have expressed a
clear intent that the application should no longer be subject to further consideration by the
agency. Although the application is considered withdrawn, that determination does not,
however, negate the fact that the application had indeed been made. This view of the
application's status is reflected in the regulatory history of § 67.409(a). 14 CFR § 406.12(e), the
predecessor section of 14 CFR § 61.27(a) which later became § 67.409(a), stated that "in the
event no application for reconsideration is made within thirty days of the action of the aviation
medical examiner, the applicant will be deemed to have acquiesced in the action and to have
withdrawn his application for (a) medical certificate." Although the language referring to the
applicant's acquiescence is no longer contained in the current regulation, it was removed as a
result of a non-substantive change to § 406.12(e) when that section was recodified as § 67.27 in
1962 (27 FR 7954, August 10, 1962). The FAA continues to consider failure to ask for
reconsideration of an application for an airman medical certificate to constitute acquiescence in
the decision of the aviation medical examiner and a removal of the application from any further
consideration by the agency.

The FAA recognizes that the decision of an aviation medial examiner does not constitute a final
agency action, however it does constitute an action taken by the agency for purposes of
determining whether an application for an airman medical certificate is considered a person's
"most recent application" and whether that person may exercise the privileges of the certificates
specified in § 61.23(c)(1).

In the Sport Pilot Rule the FAA was careful to specify that the ability of a person to use a U.S.
driver's license to exercise the privileges of the certificates specified in § 61.23( c)(1) is based on
that person being found eligible for the issuance of his or her most recent application for an
airman medical certificate. The agency did not draft the rule to preclude the exercise of these
privileges based upon the more restrictive action resulting from a denial of a person's most
recent application for an airman medical certificate. The FAA recognized that a person may
apply for an airman medical certificate and, for a number of reasons, a final agency action may
not be immediately forthcoming. In addition to the case where a person's application for a
medical certificate is considered withdrawn, a final agency action may not be immediately
forthcoming in cases such as those where an applicant may possess a medical condition that
requires the submission of additional information or further medical evaluation. Under such
situations, the agency considers it inappropriate for an individual to exercise the privileges of the
certificates specified in § 61.23( c)(1) until a determination of that person's eligibility for the
issuance of a medical certificate has been made.

2 

In the preamble to the Final Rule "Certification of Aircraft and Airmen for the Operation of 
Light-Sport Aircraft" (Sport Pilot Rule) the FAA stated that "the words "most recent 
application" refer to the latest medical application that is on file with the FAA and on which 
action was taken" (67 FR 44815, July 27, 2004). Specifically, resolution of the issue addressed 
in this interpretation is dependent upon whether an application for a medical certificate that is 
considered withdrawn under the provisions of§ 67.409(a) constitutes an applicant's "most 
recent application." 

When a person fails to ask for reconsideration of an application for a medical certificate after a 
denial by an aviation medical examiner under the provisions of§ 67.409(a), the FAA considers 
the applicant to have acquiesced in the determination of the examiner and to have expressed a 
clear intent that the application should no longer be subject to further consideration by the 
agency. Although the application is considered withdrawn, that determination does not, 
however, negate the fact that the application had indeed been made. This view of the 
application's status is reflected in the regulatory history of§ 67.409(a). 14 CFR § 406.12(e), the 
predecessor section of 14 CFR § 61.27(a) which later became§ 67.409(a), stated that "in the 
event no application for reconsideration is made within thirty days of the action of the aviation 
medical examiner, the applicant will be deemed to have acquiesced in the action and to have 
withdrawn his application for (a) medical certificate." Although the language referring to the 
applicant's acquiescence is no longer contained in the current regulation, it was removed as a 
result of a non-substantive change to§ 406.12(e) when that section was recodified as§ 67.27 in 
1962 (27 FR 7954, August 10, 1962). The FAA continues to consider failure to ask for 
reconsideration of an application for an airman medical certificate to constitute acquiescence in 
the decision of the aviation medical examiner and a removal of the application from any further 
consideration by the agency. 

The FAA recognizes that the decision of an aviation medial examiner does not constitute a final 
agency action, however it does constitute an action taken by the agency for purposes of 
determining whether an application for an airman medical certificate is considered a person's 
"most recent application" and whether that person may exercise the privileges of the certificates 
specified in§ 61.23(c)(l). 

In the Sport Pilot Rule the FAA was careful to specify that the ability of a person to use a U.S. 
driver's license to exercise the privileges of the certificates specified in § 61.23( c )(1) is based on 
that person being found eligible for the issuance of his or her most recent application for an 
airman medical certificate. The agency did not draft the rule to preclude the exercise of these 
privileges based upon the more restrictive action resulting from a denial of a person's most 
recent application for an airman medical certificate. The FAA recognized that a person may 
apply for an airman medical certificate and, for a number ofreasons, a final agency action may 
not be immediately forthcoming. In addition to the case where a person's application for a 
medical certificate is considered withdrawn, a final agency action may not be immediately 
forthcoming in cases such as those where an applicant may possess a medical condition that 
requires the submission of additional information or further medical evaluation. Under such 
situations, the agency considers it inappropriate for an individual to exercise the privileges of the 
certificates specified in § 61.23( c )(1) until a determination of that person's eligibility for the 
issuance of a medical certificate has been made. 



3
As it is current agency policy to retain a copy of a withdrawn application for an airman medical
certificate on file, an application that has been withdrawn under § 67.409(a) and not superceded
by a subsequent application constitutes that person's "most recent application" under § 61.23(b).
A person whose application for an airman medical certificate is considered withdrawn under the
provisions of § 67.409(a) may therefore not exercise the privileges of the certificates specified
.under § 61.23(c)(l) while holding and possessing a U.S. driver's license until that person has
subsequently been found eligible for the issuance of at least a third class medical certificate.

If you have any further questions please contact Mr. Paul Greer of my staff at (202) 267-7930.

~~o'YJ----
Assistant Chief Counsel, Regulations
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