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Dear Mr. Masterson, 
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Washington, DC 20591 

This letter responds to your June 4, 2013 e-mail requesting a legal interpretation from our office. 
Specifically, you requested a determination of whether two factual scenarios, raised in the context 
of operations conducted by a part 135 operator with a two helicopter program, comply with the 
applicable flight time and duty limitations and rest requirements. Your first scenario essentially 
raises an issue that was addressed in a previous legal interpretation issued by our office and your 
second scenario raises an issue related to the meaning of rest. Since your e-mail correspondence 
did not include extensive detail, we attempted to contact you by telephone for additional 
information, without success. We have nonetheless attempted to address the scenarios you 
presented in the discussion that follows. 

The meaning of rest is pertinent to both of your factual scenarios. As explained in prior legal 
interpretations, a flightcrew member's rest period must be "(1) continuous, (2) determined 
prospectively (i.e., known in advance), and (3) free from all restraint by the certificate holder, 
including freedom from work or the present responsibility for work should the occasion arise." See 
Legal lnterpretation to Mr. Daniel Berry from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel 
for Regulations (May 22, 2009); Legal Interpretation to Mr. Frederick W. Schwarz, from Rebecca 
MacPherson (Nov. 16, 2007); and Legal Interpretation to Mr. James R. Knight, from Donald P. 
Byrne, Assistant Chief Counsel for Regulations and Enforcement (Dec. 9, 1999). 

I. Whether a certificate holder may require pilots to serve on standby or "on call" status 
"24/7" while awaiting an assignment for flight duty. 

In your first scenario, you asked whether the regulations permit a part 135 operator to assign pilots 
to be on-call for. a 24/7 schedule and treat the pilot's duty period as beginning only if and when the 
pilot is called for an assignment. You contend that this practice is inconsistent with the part 135 
flight time and duty limitations as interpreted in our May 22, 2009 legal interpretation to Mr. 
Berry .1 For the reasons that follow, we agree with your contention and reiterate our conclusion in 
the Berry interpretation. The practice of part 135 operators requiring pilots to be on-call or on 
standby status, while awaiting a possible assignment of flight duty 24 hours of the day, is not 
permitted to the extent that the on-call duty is not rest for purposes of 14 C.F.R. 

1 Further detail was not provided to explain what is meant by "a 24/7 schedule." 
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§ 135.267. See Legal Interpretation to Mr. Berry; see also Legal Interpretation to Mr. Jim Mayors 
from Rebecca B. MacPherson (Mar. 2, 2009).2 

Given your reference to the 2009 legal interpretation to Mr. Berry, without providing additional or 
changed facts in your scenario, we assume your underlying question is whether the Berry 
interpretation remains valid. The Berry interpretation remains a valid interpretation of§ 135.267 as 
to the factual scenario addressed therein, as do the interpretations on which Berry was based. For 
your convenience, we are including an overview of that interpretation. 

Section 135.267 applies to "any operation that is not a scheduled passenger-carrying operation ... " 
using a one or two-pilot crew.3 See 14 C.F.R. §§ l35.26I(c) and 135.267. Paragraph (b) of this 
section contains the general restriction on flight time and paragraph ( d) contains the duty time 
limitation (i.e. rest requirement). See§ 135.267(b) and (d). 

In the Berry interpretation, we addressed the legality of an on-call schedule, which required pilots 
to standby for direction from the operator, respond to the operator's phone calls if contacted and 
report for immediate flight duty, 24 hours a day. See Legal Interpretation to Mr. Berry. We 
concluded that such a "24-hour on-call schedule does not meet the rest requirements of 
§ 135.267(d)" since the required rest period was not known in advance by the pilot or free from all 
restraint. See, Legal Interpretation to Mr. Berry. Such a schedule deprives the pilot of the required 
period ofrest in violation of§ 135.267(d), because the pilot is not free from all present 
responsibility for work or duty while considered to be on-call. Id,· see also Legal Interpretation to 
Mr. Dan M. Malone from Donald P. Byrne (Mar. 30, 1993).4 

Accordingly, the factual scenario that you provided could also result in a violation of the applicable 
rest requirements to the extent that the pilot's rest period is not determined in advance or free from 
all restraint by the certificate holder during the time spent on-call. 

2 In the Mayors interpretation we addressed similarly the issue of whether a pilot who is kept in standby status is 
considered to be "on duty" if the pilot is later called for a flight assignment. We found that when the flightcrew 
member was in standby status (or on reserve) awaiting a potential flight assignment, he/she had a present 
responsibility for work if called by the operator. Therefore, the time spent in standby status could not count as rest 
because the pilot was not free from all restraint. 

3 Since you did not indicate that the operator uses an augmented crew of three or four pilots, we have assumed for 
purposes of this interpretation that your question refers to the assignment of a traditional one or two pilot crew. In 
addition, we have assumed that the hypothetical part 135 operator does not use "regularly assigned duty periods" 
referenced in§ 135.267(c) to schedule piJots for duty given your references to an on-call schedule. 

4 In the Malone interpretation, we stated that"[ c ]arrying a beeper or being within telephone contact, for the purpose 
of maintaining the present responsibility for flight duty if called, would not be consistent with the Agency's 
interpretation ofrest." Although the Malone interpretation specifically addressed pilot flight time and duty 
limitations in the context of HEMES operations conducted under§ 135.271, the analysis applies similarly to the rest 
requirements in § 135.267 because the Agency has interpreted the requirement for rest in certain broad terms that 
apply to various operations within part 135. See Legal Interpretation to Mr. Schwarz. 
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II. Whether the time spent by an air ambulance pilot to complete required training on a given 
day counts as duty or rest for purposes of a subsequent flight assignment made later in the 
same day (24-hour period). 

In the second scenario, you questioned whether the regulations permit a part 135 operator to assign 
a pilot to an evening EMS flight after participating in required pilot training during that same day. 
You contend that such a practice violates the part 135 flight time and duty limitations, and in 
particular, the requirement for uninterrupted rest. For the reasons that follow, we agree with your 
contention that this scenario could present a regulatory violation if the training infringes on the 
applicable rest requirements. 

Since the scenario presented implies that training is considered "duty" for purposes of the part 135 
flight time and duty limitations, we address this threshold issue first. Section 13 5 .263(b) provides 
that .. [ n Jo certificate holder may assign any flight crewmember to any duty with the certificate 
holder during any required rest period." See 14 C.F.R. § 135.263(b ). We have consistently 
interpreted "duty" as meaning "actual work for an air carrier or present responsibility to work 
should the occasion arise." See Legal Interpretation to Mr. David Bodlak from Donald P. Byrne 
(Oct. 28, 1991) (concluding that completion of a training flight and other work for the certificate 
holder do not count as rest). Also, as explained in previous interpretations, "[c]ompletion of the 
certificate holder's training program . . .is work that is assigned by the certificate holder, and thus 
constitutes duty." See Legal Interpretation to Mr. Norman W. Robinson, Jr. from Rebecca B. 
MacPberson (Jul. 14, 2011) and Legal Interpretation to Mr. James Baxter from Donald P. Byrne 
(Mar. 25, 1997). Therefore, in the present scenario, the operator must "consider the time spent 
completing training in determining whether [the pilot] has had the requisite rest to accept the 
[flight] assignment." See Legal Interpretation to Mr. Robinson. 

Next, we note that the second scenario was presented for our review in the context of air ambulance 
operations. Part 135 air ambulance operations are generally conducted in accordance with the 
flight time and duty provisions for unscheduled operations in§ 135.267, discussed previously, or in 
accordance with the more restrictive flight time and duty provisions applicable to helicopter 
emergency medical evacuation service (HEMES) operations in 14 C.F.R. § 135.271. Since you 
indicated that the operations specifications of the operator at issue may or may not include HEMES 
operations, we address the factual scenario as arising under either§ 135.267 or§ 135.271. 

Under§ 135.267(d), a pilot may only be assigned to certain duty ifhe has had the requisite rest 
prior to that assignment. For air ambulance operations conducted under§ 135.267, each pilot 
generally must receive 10 consecutive hours of rest in the 24-hour period before the expected 
completion time of an assignment. See§ 135.271(d). For HEMES operations conducted under 
§ 135.271, each pilot must receive "at least 10 consecutive hours ofrest immediately preceding 
reporting to the hospital for availability of flight time." See§ l35.271(b). During any 24-hour 
HEMES duty assignment, the pilot must also receive 8 or more consecutive hours of rest. See 
§ 135.27l(d). In addition, the pilot must have a period of post-assignment rest. See§ 135.271(h). 
Lastly, pilots may not be assigned "any other duties" during a HEMES assignment. See 
§ 135.27l(g). 

The rest period required under§ 135.267(d) must be continuous, known in advance, and free from 
all restraint. Freedom from restraint means that the pilot must be free from work and free "from 
responsibility for work should the occasion arise." See Legal Interpretation to Mr. David Bodlak. 
As explained previously, the completion of required training events cannot be counted as rest. 
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Therefore, for air ambulance operations conducted under§ 135.267, the time spent by a pilot to 
complete training requirements in a given 24-hour period could infringe on the pilot's requirement 
to have "10 consecutive hours of rest" depending on the completion time of any flight assignment 
within the same 24-hour period. See§ l35.267(d). 

For air ambulance operations conducted as HEMES operations under§ 135.271, the rest 
requirements also effectively restrict the assignment of a pilot to HEMES duty, if training received 
before the start of the HEMES assignment infringes on the "10 consecutive hours of rest 
immediately preceding reporting to the hospital for availability of flight time" as required under 
§ 135.271(b). Moreover,§ 135.271(g) explicitly prohibits the assignment of a pilot to "any other 
duties" during a HEMES assignment because the HEMES assignment "is intended to be used in 
bona fide emergency situations." See Legal Interpretation to Mr. Malone (A HEMES assignment is 
for emergency medical evacuation purposes only). Indeed, we have interpreted this provision as a 
prohibition against any assignment of a pilot to tasks "other than those consistent with [ or that 
support] a HEMES assignment." Id 

Accordingly, whether the air ambulance operations in your scenario are conducted under 
§ 135.267 or§ 135.271, the completion of training requirements by a pilot may not infringe upon 
the pilot's applicable rest requirements. Moreover, training may not be completed during a 
HEMES assignment. See§ 135.271(g). 

This response was prepared by Bonnie C. Dragotto, an attorney in the International Law, 
Legislation and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the 
Air Transportation Division of Flight Standards Service. If you need further assistance, please 
contact our office at (202) 267-3073. 

ark W. ury 
Acting Assistant Chief Coun el for International Law, Legislation and 
Regulations, AGC-200 
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