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Dear Dr. Jablecki: 

This is in response to your e-mail dated March 10, 2016 in which you requested a legal 
interpretation of the flight instructor certificate requirements for a CFI providing the training 
required by 14 CFR § 61.129(c)(3)(i). Specifically, you ask "[i]s the Helicopter CFI 
providing the five hours of training on the control and maneuvering of a helicopter solely by 
reference to instruments ... Required to have an instrument rating on his/her flight 
instructor certificate?" 

Section 61.129(c)(3)(i) of Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR) provides, in 
relevant part, that a person who applies for a commercial pilot certificate with a rotorcraft 
category and helicopter class rating must log as least 150 hours of flight time as a pilot that 
consists of at least 

(3) 20 hours of training on areas of operation listed in§ 61.127(b)(3) of 
this part that includes at least-

···-··--···(i}Five-hours on-the-control and-maneuvering of a helicopter solely by · 
reference to instruments using a view-limiting device including attitude 
instrument flying, partial panel skills, recovery from unusual flight 
attitudes, and intercepting and tracking navigational systems. This 
aeronautical experience may be performed in an aircraft, flight simulator, 
flight training device or an aviation training device. 

Section 61.195(c), which became effective on October 21, 2009, addresses instructor 
limitations and qualifications with respect to instrument ratings. It provides as follows: 

[ a] flight instructor who provides ;nstrument training for the issuance of 
an instrument rating, a type rating not limited to VFR, or the instrument 
tra;n;ng required for commercial pilot and airline transport pilot 
certificates must hold an instrument rating on his or her pilot certificate 



and flight instrnctor certificate that is appropriate to the category and class 
of aircraft used for the training provided. 

(emphasis added). 
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In order to provide instrument training for a commercial pilot certificate or ATP certificate, 
a flight instructor must have an instrument rating on his or her flight instructor certificate. 
However, § 61.129( c )(3)(i), unlike its counterparts in § 61.129, does not have a requirement 
for "instrument training" as defined in 14 CFR § 61.1. Instead,§ 61.129(c)(3)(i) requires 
training on the "control and maneuvering of a helicopter solely by reference to instruments." 
Therefore, the training in § 61.129( c )(3 )(i) is not considered "instrument training" that 
requires a certified flight instructor to have an instrument rating on his or her flight 
instructor certificate. 

Furthermore, we have previously distinguished the requirements of§ 61.195( c) from those 
qualifications required for instructors who provide flight training on "basic instrument 
maneuvers" and "control and maneuvering of an airplane solely by reference to instruments" 
for private pilot certification. 1 Flight instructors providing this type of flight training are not 
required to have an instrument rating on their flight instructor certificates. See Legal 
Interpretation to Taylor Grayson (Jan. 4, 2010). While the training under§ 61.129(c)(3)(i) 
is flight training for commercial pilot certification, not private pilot certification, the type of 
training, i.e. training for the "control and maneuvering ... solely by reference to 
instruments," does not require an instrument rating on flight instructor certificate.2 

This response was prepared by Melissa Crain, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the General Aviation and Commercial 
Division of the Flight Standards Service. If you have any additional questions regarding this 
matter, please contact my office at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

o4L~,~ 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 

1 14 CFR § 61.107; 14 CFR §61.109 
2 In prior revisions to part 61 the FAA has recognized the difficulties and impracticalities of instrument training 
in helicopters. In the 1997 revision to the Pilot, Flight Instructor, Ground Instructor and Pilot School 
Certification Rules, (62 FR 16220, April 4, 1997), the FAA concurred with comments that instrument training 
may be impractical in helicopters and removed the category and class-specific references to the instrument 
training requirements for helicopters in§ 61.129. 62 FR 16220, 16269. The 1997 Final Rule required "10 
hours of instrument training in an aircraft." Section 61.129(c)(3)(i) was revised again in the 2009 Final Rule 
(74 FR 42500 (Aug. 21, 2009) to reduce the hours of training required to 5 and at that time also revised the 
language to "control and maneuvering of a helicopter solely by reference to instruments .... " 
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From: Joseph- Jablecki [mailto:ioe@iable;;:;-m] - . . - . - <--~-·.,·--·~---·-
Sent: Thursday, March 10, 2016 3:31 PM 
To: Peter, Lorelei (FAA) 
Subject: Legal Opinion 

Greetings: 

. . You recently (24 Feb, 2016) published a letter written to Scott Rohlfing in which you rendered the legal 
oprn1011: , 

FliHht iustni~to1·s wJ-10 mvi~fo m ·rht_trafoi11 cmtl1<'!, Hcontro1 and malNUVCI'in of ~n. awane 
~t?.lx.12.:i:· reten:nce J.r t1e inlltnm1,cnts1

~ in § 6L109m tlotremiirciI.to ho;1io im in..'lltmmroL 
mtin& on their 1fat.hi lnsH'v9tot certtfic.~t~. See Legal Interpreladon to Taylor Grayson (Jnn. 
,il 2() 10), th~ref~re~ the f•1oi1ri'<ir fligh1 training on 1'the control and m~neuverlng of an 
airplane solely by reference ti) instrnmentl' in§ 61.109(a)(3) may be applfod tow(trcl tho 40 
hour~ of actual or sh1rnhtted instrnment time undet § 61,65(d)(2); but nrny not be applied 
to~vm·d the LS hours ofinstmmcnt lrah1fng unless the flight instructor who pHltd&d ihe 
flight training under§ 61.109(a)(3) held .an instmmcnt rating on his or her flight instrnctor 
certificate and olhcl'WiS·I} meets the i:cquh:erncnt~ of§ 61.65. 

We have a similar question as did Scott and we would greatly appreciate your legal opinion. 14 CFR 61.129 (c} 
3 (i} states: 

( I) FNe Mum on ~he: contra! and 1'\1<1IWt1verlt1\r of a helltopter solely by referencE! to 111sm,ments using a. vrew· 
IIJTllting de'.rlce tncludlnJ attitude ir,strument f!yrnzy, pa1tial panel skills, reeovetf frc,m unw,ual flight attitudes, imd 
intercepting an,:! tr.r1ckin9 navigational sy~tems. iil~ aemnautfrnl e:perienC!;! may be performed in, an air~riri't 

fli,;.1111· ~1rnul~1t.nr, mg11t n-._:11n11)g c1BvJ;;e, or ;m wmmon tr;,,1ning de~i1rn; 

The Question to Answer is: Is the Helicopter CFI providing the five hours of training on the control and 
maneuvering of a helicopter solely by reference to instruments ... Required to have an instrument rating on 
his/her flight instructor certificate? 

Joseph S. Jablecld, PhD 
joe@jablecki.com 

251-610-1237 


