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Re: Clarification of 14 C.F.R. part 61 

Dear Ms. Olson: 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This is in response to your letter dated June 23, 2016, in which you sought clarification of 14 
C.F.R. part 61. 

In your letter, you explained that CIC Aviation administers EASA flight training to EASA 
students in N-registered aircraft in U.S. airspace. 1 The flights are conducted under part 61 
and the EASA students hold FAA student pilot certificates. The EASA certificated examiner 
administers an EASA multi-engine commercial pilot flight test to the EASA student holding 
an FAA student pilot certificate at the end of the student's training before he or she returns 
to the United Kingdom. You explained that CIC Aviation has an EASA examiner who 
holds an FAA airline transport pilot certificate and another possible EASA examiner who 
holds only an FAA private pilot certificate. You asked whether the BASA examiner must 
hold more than an FAA private pilot certificate. 

Given the definitions of "examiner" and "practical test" in§ 61.1,2 for purposes of part 61, 
the EASA examiner is not an "examiner" and the EASA multi-engine commercial pilot test 
is not a "practical test." Therefore, the regulations applicable to "examiners" and "practical 
tests" do not apply to the flight in question. The FAA views the flight in question as an 
operation for compensation or hire. 

1 An N-registered aircraft is a civil aircraft of the United States. 

2 Section 61.1 defines "examiner" as any person who is authorized by the Administrator to conduct a pilot 
proficiency test or a practical test for an airman certificate or rating issued under this part, or a person who is 
authorized to conduct a knowledge test under this pa1t. Section 61.1 defines "practical test" as a test on the 
areas of operations for an airman certificate, rating, or authorization that is conducted by having tbe applicant 
respond to questions and demonstrate maneuvers in flight, in a flight simulator, or in a flight training device. 



2 

In order to serve as a required pilot flight crewmember of a civil aircraft of the United 
States, a person must have in the person's physical possession or readily accessible in the 
aircraft a pilot certificate issued under pait 61 and in accordance with§ 61.19 and the 
appropriate medical certificate issued under part 67. 14 C.F.R. § 61.3. Section 61 .89 
prohibits a student pilot from acting as pilot in command (PIC) of an aircraft that is carrying 
a passenger,3 and § 61.113 prohibits a person who holds a private pilot certificate from 
acting as PIC of an aircraft for compensation or hire. However, a person who holds a 
commercial pilot certificate may act as PIC of an aircraft for compensation or hire, provided 
the person is qualified in accordance with part 61 and with the applicable parts of 14 C.F.R. 
that apply to the operation. 14 C.F.R. § 61.133(a). Section 61.23(a)(2) requires a person to 
hold at least a second class medical ce1tificate when exercising privileges of a commercial 
pilot ce1iificate. 

Because the flight test is being given in an N-registered aircraft, the EASA examiner must 
have a pilot certificate issued under part 61 and a medical certificate issued under part 67. 
Additionally, the EASA examiner must serve as PIC because the student pilot may not act as 
PIC of an aircraft that is cat1'ying a passenger. In order to act as PIC for compensation or 
hire, the EASA examiner must have a commercial pilot ce1tificate. Furthermore, because the 
BASA examiner would be exercising privileges of a commercial pilot ce1iificate, the EASA 
examiner must hold at least a second class medical certificate.4 Therefore, in order to 
administer the EASA flight test in an N-registered aircraft in U.S. airspace to a student pilot 
who holds only an FAA student pilot certificate, the BASA examiner must hold a 
conm1ercial pilot certificate and at least a second class medical certificate. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared 
by Katie Patrick, Attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, 
and coordinated with the General Aviation and Conm1erciaI Division of the Flight Standards 
Service. 

Sincerely, 

o(~Q,t, 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 

3 As noted, because the BASA examiner is not an examiner as defined by regulation,§ 6l.47(c)-which 
excepts applicants and examiners from the regulations and limits for carriage of passengers-does not apply 
here. 

"The FAA acknowledges that§ 6 l.23(a)(3)(vii) allows FAA examiners to hold at least a third-class medical 
certificate when performing the duties as an Examiner in an aircraft when administering a practical test or 
proficiency check for an airman ce1tificate, rating, or authorization. However, because an EASA examiner is 
not authorized by the Administrator to conduct a practical test for an airman ce1tificate or rating issued under 
pa1t 61, the EASA examiner is not an "examiner" as defined in § 61.1. Accordingly, § 61.23(a)(3)(vii) does not 
apply. 
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23 rd June 2016 

I am the Chief Flight Instructor for CTC Aviation, Goodyear, Phoenix. I recently spoke to a member of our 
Scottsdale FSDO - Jeremy Grogan regarding a question we had, and he suggested I contact the FAA Legal 
Department to get an answer. 

CTC Aviation (US) carries out EASA flight training for EASA students. We operate under Part 61, endorsing 
the students for solo flight under the requirements of Part 61. Our EASA students, however, never obtain 
an FAA certificate (other than Student Pilot Certifica!e). They carry out an EASA Multi-Engine Commercial 
Pilot flight'test with an EASA certificated Examiner at'the ehd of their training here, prior to returning to 
the UK. 

Our question is whether the EASA Examiner requires more than an FAA PPL in order to conduct this flight 
test? We presently have two EASA Examiners who are dual rated, having both FAA and EASA instructor 
ratings, who carry out EASA flight tests with no concerns. The question is regarding one additional 
Examiner who has only an FAA ATP, (no FAA instructor ratings) and another possible Examiner who only 
has an FAA PPL. 

Would the latter two Examiners be able to carry out the EASA fight tests in an N registered aircraft, in US 
airspace, with students who only have an FAA Student Pilot Certificate? 

Would it make any difference whether the foreign Examiner was employed by CTC full time, or 
contracted? This question has been raised in reference to requiring a minimum of Commercial Pilot 
License since the Examiner may be viewed as being compensated for the flight? 

I look forward to hearing back from you and receiving some clarification on the situation, as the 
Scottsdale FSDO was unable to give a definitiv:e answer, hence the varying opinions on the topic. 

Yours sincerely, 

Caroline Olson 
EASA Chief Flight Instructor 

/- Email: caroline.olson@ctcaviation.com or Caroline.Olson@L-3Com.com 
Cell: 480 434 5230 
Office:·623 760 9883 

CTC Aviation Trainln9 (US) Inc. 
t.111 of 01(' CIC A11i.ltion 91oupof <omp:mfes. 


