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Administration 

JUN 2 l 2017 

Duane Stroik 
Director of Maintenance 
Air Cargo Carriers, Inc. 
4940 S. Howell Ave. 
Milwaukee, WI 53207 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., $.W. 
Washington, D.C. 20591 

Re: Applicability of Life-Limited Components and Associated Retirement 
Times Specified in an Aircraft Type Certificate Data Sheet 

Dear Mr. Stroik: 

This responds to your February 24, 2017 letter seeking legal clarification on whether the portion 
of an aircraft manufacturer's maintenance manual that is referenced in a Note in the aircraft Type 
Certificate Data Sheet (TCDS) as the source for replacement ("retirement") times is considered 
mandatory. Specifically, your inquiry concerns Note 3 in TCDS No. A41 EU for Short Brothers 
SD3-30 and SD3-60 aircraft. This Note specifies that service life limits for airplane structural 
parts that are fatigue critical are listed in Chapter 5 of the corresponding airplane maintenance 
manuals. You stated that these aircraft are being maintained under 14 C.F.R. § 135.41 l(a). 
Because the aircraft inspection program selected by Air Cargo Carriers and approved by the 
FAA requires that the above-referenced service life limits must be followed, they are mandatory 
for the carrier. 

FAA records show that Air Cargo Carriers' airplanes are maintained under an approved aircraft 
inspection program (AAIP) approved by the FAA under§ 135.419-an option provided in 
§ 135.41 l(a)(l). This is the inspection program that Air Cargo Carriers must follow without 
exception, unless a deviation is approved by the FAA. We note that Air Cargo Carriers' AAIP 
requires adherence to, among other things, the manufacturer's maintenance manuals. 
Importantly, this program states the following: 

Exclusions 
This is an Aircraft Inspection Program and is not intended to prescribe maintenance, time 
limits, or overhaul functions. Life limited items will be replaced as required by Chapter 5 
of the Maintenance Manual. (Emphasis added.) 



As a result, the replacement times for life-limited parts specified in Chapter 5 of the aircraft 
manufacturer's maintenance manual that is referenced in Note 3 of the TCDS are mandatory for 
Air Cargo Carriers' Shorts Brothers SD3-30 and SD3-60 airplanes. 
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In your letter you argue that if the replacement times set forth in a manufacturer's maintenance 
manual were mandatory for operators, the requirement would amount to a rule of general 
applicability and be contrary to the notice and comment procedures requirement set forth in the 
Administrative Procedure Act (APA) (5 U.S.C. § 553). The regulations at issue here, including 
the provisions related to an AAIP, were adopted through the notice and comment procedures 
required by the AP A. Air Cargo Carriers submitted its AAIP to the FAA and received approval 
to maintain its airplanes in accordance with that program. Accordingly, the company is required 
to follow that program. 

In support of your assertion that Air Cargo Carriers is not bound to adhere to the replacement 
times specified in Chapter 5 of the maintenance manual, you referred to the FAA's letter oflegal 
clarification to Mr. Glenn Williams issued by our office on December 21, 2015.1 Your reliance 
on that interpretation is misplaced because your aircraft are operated under part 135 and are 
being maintained in accordance with an AAIP. The letter to Mr. Williams was in the context of 
a repair station performing maintenance on a customer's airplane being operated under 14 C.F.R. 
part 91. The question at issue there did not implicate aircraft being operated under part 135 and 
being inspected in accordance with an AAIP. 

This response was prepared by Edmund Averman and Taria Barron, attorneys in the Regulations 
Division in the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance 
Division (AFS-300) of the FAA's Flight Standards Service. If you have additional questions 
regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3147. 

Sincerely, 

cl~~ 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 

1 Legal interpretation to Glen Williams on "Whether an Aircraft Type Certificate Data Sheet Note Referencing a 
Maintenance Manual as the Source for Life-Limited Components and Associated Retirement Times Makes tbe 
Referenced Section an FAA-Approved Airworthiness Limitation Section," from Assistant Chief Counsel for 
Regulations, dated December 21, 2015. 
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Dear Ms. Peter: 

Air Cargo Carriers, DATA119D, currently owns a fleet of Short Brothers SD3-30 and SD3-60 aircraft. The 

aircraft have been converted to an all-cargo configuration and are being operated in accordance with 14 

C.F.R. Part 135 on demand requirements. The aircraft have been limited to less than 7500 lbs. payload 

by incorporation of a Supplemental Type Certificate, (STC) and therefore are being maintained in 

accordance with 14 C.F.R. Part 135.41l(a)(l). 

We currently have been questioning the applicability of the Life-Limited Components and Associated 

Retirement Times, imposed by the aircraft manufacturer in Note 3 of Type Certificate Data Sheet (TCDS) 

A41EU. In review of FAA Order 8620.2A dated November 5, 2007 and a Legal Clarification provided to 

Mr. Glen Williams dated December 21, 2015 pertaining to Life Limited Components and Associated 

Retirement Times, we have determined that the requirements of Note 3 are not mandatory based on 

the following: 

1) Note 3 quotes Chapter 5 of the SD3-30/SD3-60 Maintenance Manual which is not part of an 

FAA-approved Airworthiness Limitations Section as set forth in 14 C.F.R. Part 21.50(b). 

2) Application for TC A41EU for the SD3-30 was made on November 12, 1971 and was 

amended on October 29, 1982 with the addition of the SD3-60 model. The ICA requirements 

of 14 C.F.R. Part 21.50(b) apply only to aircraft, engines, or propellers for which application 

for a type certificate or supplement type certificate was made after January 28, 1981. 

Therefore, an FAA-approved ALS does not apply to these aircraft. 

3) The requirements set forth in 14 C.F.R Part 91.409(e) are not applicable, as Note 3 does not 

contain specific replacement times, it references only the manufacturer's maintenance 

manual, a document that is not FAA-approved. 

4) If the referenced Chapter 5 replacement times were mandatory, the requirement would 

amount to a rule of general applicability and be contrary to the notice and comment 

procedures required by the Administrative Procedure Act 5 U.S.C. Section 553. 



We understand that OEM requirements may become mandatory with the issuance of an Airworthiness 

Directive or other specific regulatory language. This is true of the Fuel System Airworthiness Limitations 

Items contained in Chapter 5 of the SD3-30/SD3-60 Maintenance Manual. 

We also have concluded that if the Life limits and Associated Retirement Times are not mandatory as 

stated above, then said aircraft would be found eligible for issuance of an initial or recurrent Standard 

Airworthiness Certificate if the current status of these items could not be accurately determined. 

We are seeking a legal clarification on whether our determinations as stated above are consistent with 

current FAR requirements. 

We have enclosed a copy of Chapter 5 from both the SD3-30/SD3-60 Maintenance Manual, a copy of 

TCDS A41EU, and the Letter of Legal Clarification to Mr. Glen Williams dated December 21, 2015, for 

your review. 

;·~Jc=A 
Duane Stroik 
Director of Maintenance 
Air Cargo Carriers, Inc. 
4940 S. Howell Ave. 
Milwaukee WI 53207 
United States 
Phone: 414.482.1711 x7215 
Fax: 414.294.4298 
Email: duane.stroik@aircar.com 
http://www.aircar.com 


