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Dear Captain Seltzer: 

This is in response to your follow-up email message of January 29, 2010, requesting further 
clarification of 91.117 of Title 14 of the Code of Federal Regulations 
( 14 CFR § 91.117). The relevant portions of§ 91.117 to your request are: 

Paragraph (b )--Unless otherwise authorized or required by A TC, no person may operate an 
aircraft at or below 2,500 feet above the surface within 4 nautical miles of the primary 
airport of a Class C or Class D airspace area at an indicated airspeed of more than 200 knots 
(230 m.p.h.). This paragraph (b) does not apply to any operations within a Class B airspace 
area. Such operations shall comply with paragraph (a) of this section. 

Paragraph (d)--If the minimum safe airspeed for any particular operation is greater than the 
maximum speed-prescribed in this section, the aircraft may be operated at that minimum 
speed. 

You specifically provide an example of "a B737-900 aircraft that could be at a minimum of 
215 KIAS in a clean configuration. However, with slats and flaps this could be down to 190 
KIAS. Therefore, the configuration during the specific operation (landing in this case) could 
be the aircraft either in or out of compliance of FAR 91.117(b ). So, our question is: does 
FAR 91.117 mean that you have to configure to maintain the required speed? Or, does it 
apply to a clean configuration in which case you could fly above the 200 knots using the 
language in ( d)?" 

In 1967, the FAA established§ 91.70, Aircraft speed. Paragraph (c) of that section provided 
as follows: 

"No person may operate--
( 1) An arriving aircraft below 10,000 feet MSL within 30 nautical miles of an airport 
of intended landing ( or an airport where a simulated approach is to be made) at an 
indicated airspeed of more than 250 knots (288 m.p.h.); or 
(2) Unless otherwise authorized or required by A TC, any aircraft within an airport 
traffic area at an indicated airspeed of more than-



(i) In the case of an reciprocating engine aircraft, 156 knots (180 m.p.h.); or 
(ii) In the case of a turbine-powered aircraft, 200 knots (230 m.p.h.). 
However if the minimwn airspeed required or recommended in the airplane flight 
manual to maintain safe maneuverability or required by military normal operating 
procedures is greater than the maximum speed described in this paragraph the 
aircraft may be operate at that minimwn airspeed." 

Prior to this rule, aircraft speed restrictions were limited to aircraft operating below 10,000 
feet MSL and within 30 nautical miles of an airport of intended landing. 1 In proposing the 
above regulatory text, the FAA stated that "As new high-performance aircraft are 
introduced, aircraft speeds are constantly increasing at all altitudes. This together with the 
steady increase in the overall volwne of air traffic is causing a significant rise in the 
possibilities of mid-air collisions."2 The FAA also stated that "However, there may be 
situations where operation at high airspeeds is necessary in the interest of safety. Certain 
military tactical aircraft for example, may not be operated safety at this airspeed because of 
loss of maneuverability or because of the need to maintain a high power setting to sustain 
aircraft auxiliary systems. In recognition of the unique operational requirements of such 
aircraft the proposed rule would permit a higher minimwn airspeed when required in the 
interest of operational safety. "3 · 
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Even though the 'regulatory text governing aircraft speed has been amended from the 1967 
text, there has not been substantive change in the form or purpose of the provision. For 
purposes of responding to your question, we assume under your scenario that you have not 
been authorized or required by ATC to fly at a specific speed. Section 91.117 does not 
distinguish requirements based on the aircraft's configuration during different portions of 
the operation. Under the scenario you describe, the aircraft can in fact be configured to 
operate in accordance with the speed restrictions of paragraph (b ). Therefore, the pilot must 
operate the aircraft in the configuration to meet the requirements unless the minimwn safe 
airspeed for that operation is greater than 200 knots. If so, then the aircraft can be operated 
at the minimum safe airspeed, in accordance with paragraph (d). 

If the aircraft is assigned a speed by ATC and the aircraft can be configured to fly at that 
speed, then the pilot should fly the assigned speed. The pilot can choose the configuration 
to achieve the assigned speed. If the aircraft is outside the airspace described in § 9 l. l l 9(b) 
above, and if there is no speed assignment, then choice of speed and configuration is entirely 
up to the pilot. 

1 See 14 CFR § 91.85, Operating on or in the vicinity of an airport; general rules 
2 32 Fed. Reg. 12724; September 2, I 967 
3 Idat 12725 



I hope this information is helpful. This interpretation has been coordinated with the Flight 
Standards Service, Air Carrier Operations Division, AFS-200 and the General Aviation and 
Commercial Division, AFS-800. 
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If you have questions concerning this interpretation, please contact Lorelei Peter on my staff 
at 202-267-3134. 

Sincerely, 

R~~oy,,/---
Assistant Chief Counsel 
Regulations Division 


