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Dear Mr. Whitaker,

This letter is in response to your October 22,2011 letter regarding the application of 14
CF.R. 88 121,505, 121,513 and 121,523 to various scenarios. Specifically, you ask (1)
what constitutes a pilot's "base of operation" for purposes of § 121.523(e) rest, (2) the
minimum crew complement that § 121,523 applies to, (3) whether § 121,513 allows for a
different duty time limit than the duty time limits of § 121.505, and, (4) whether

§ 121.513 permits a certificate holder to schedule under either the "U.S. mainland rules"
or the "international rules” on a flight-by-flight basis? The answers to your questions
follow below. :

L Base of Operations

The pettinent patt of § 121.523(e) states that a certificate holder must provide the rest
required by that paragraph to an airman. "upon return to his operations base from any
flight or series of flights." Your letter states that in the case of the airline you are
employed by, there is only one "base" and that is the company headquarters. Your
question is whether the FAA would consider a pilot's home or "resident” airpott to be an
"operations base" for purposes of § 121.523(e) rest. The answer is yes, a pilot's home
airport: would be an acceptable base for purposes of the regulation.

In a legal interpretation to Mr. Richard Burns from Assistant Chief Counsel Rebecca B.
MacPherson (Jun 2007) dealing with a similar' "home base” question under the flag rules,
we stated that "the FAA has allowed carriers to give pilots the required Section
121.485(b) rest at another base in the U.S." In your situation, where the only base of
operations is the corporate headquarters of the certificate holder (and flight crewmembers
generally do not repott there), it would be reasonable to use a pilot's home or resident
airport. for the required § 121.523(e) rest.

1L Flight time limitations
In your letter, you restate the title of § 121.523 - Flight time limitations: Crew of three or

more pilots and additional airmen as required (emphasis as added in your letter) and ask
whether § 121.523(d) would be inapplicable to crews consisting of only two or three



pilots. This paragraph of the supplemental rules applies when a certificate holder assigns
an augmented crew to a flight. For example, if the aircraft is certificated as a two-pilot
aircraft, at least one additional pilot is necessary to operate under the provisions of

§ 121,523. If the aircraft. requires a flight engineer or navigator in addition to the two
pilots, there must still be at least one additional pilot added in order to augment the flight
under § 121.523. Depending upon the length of a flight schedule, an additional flight
engineer or navigator may also be required under § 121.503(a), which prohibits a flight
engineer or navigator from being on flight deck duty for more than 12 hours in a 24 hour
period.

1. Election under § 121,513

You next ask a number of questions regarding whether 8§ 121.505(b) establishes an
exclusive duty time limit of 16 hours for a two-pilot crew in a Boeing 747-400 or does
8§121.513 allow for different duty limits and whether § 121.513 would apply to a two-
pilot crew. "Under Subpazt S, when an operation is (or operations are) international in
character, a certificate holder has the option, under § 121.513, of electing to comply with
the provisions found in §§ 121,515 and 121,521 thtough 121.525 ("international rules"),
instead of the provisions found in 8§ 121,503 through 121.511 (the "U.S. mainland
rules")." See, Letter to Mr. David Shinn from Assistant Chief Counsel Donald P. Byrne
(Apr 2003). In order to make this election, the operation must be conducted:

(a) Between a place in the 48 contiguous States and the District of Columbia, or
Alaska, and any place outside thereof;

(b) Between any two places outside the 48 contiguous States, the District of
Columbia, and Alaska; or

(c) Between two places within the State of Alaska or the State of Hawaii.

When the § 121.513 election is made, the certificate holder is no longer required to
comply with the provisions of the "U.S. mainland rules." As a result, the § 121.503(b)
duty time limitation of 16 hours for a crew of two pilots would not apply if the election is
made. Instead, the certificate holder would follow the flight time limitations of § 121.521
for a two-pilot crew, which are based on the amount of time a crewmember is "aloft."”
That limit is 12 hours in any 24 consecutive hours (8§ 121.521(a)). Additionally, if an
airman is aloft 20 or more hours during any 48 consecutive hours or.24 or more hours in
any 72 consecutive hours, then that crewmember must be given at least 18 hours of rest
(8 121.521(b)). Finally, an airman must be relieved of all duty for at least 24 hours in
any seven consecutive days (8 121.521(b)). There isno specific duty I|m|t in § 121.521
similar to that in § 121.505.

You also ask about the use of a "double crew (four pilots)" and the applicable duty time
limit and the regulatory basis for that limit. In the case of an augmented flight as you
describe (a two-pilot Boeing 747-400 being operated by four pilots), a certificate holder
would follow either the "domestic" provisions under 88 121,503 and 121,509 or, if the
flight was conducted between the required points noted above, make the § 121.513
election and operate the flight under § 121.523. If the certificate holder makes the



election, § 121.523 limits flight engineers and navigators to no more than 12 hours of
flight deck duty during any 24 hour period (8 121,523(a») This limit applies only to
flight engineers and navigators, not pilots.

\VA Making the § 121.513 election

Your last question involves how and when a § 121.513 election is made. There is no
specific requicement stated in the regulation itself. However, "(i)t is evident that a
cettificate holder may not make the § 121.513 election by inaction because the provisions
of the "U'S. mainland rules" and the "international rules" differ from each other, with
each set of rules subjecting the operation to different requirements. Finally, because a
flight crewmember is also responsible for ensuring compliance with various provisions of
the regulations, a certificate holder must communicatejts election to the flight
crewmember.”. See, Legal Interpretation to David Shinn from Donald P. Byrne, Assistant
Chief Counsel (Apr 2003). Therefore, a certificate holder may choose to operate
international flights under either segment of the rules and is not required to make the
election for all flights, so long as the election is clearly communicated when the flight or
series of flights is scheduled.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your questions and
concerns. If you need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This
response was prepared by Robert Frenzel, Manager, Operations Law Branch, Regulations
Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation
Division of Flight Standards Service.

Sincerely,

Y

Rebecca B. MacPherson '
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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