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SUBJECT: ACF Closed Issue Re: Course Reversals Negated by AIM Change

BACKGROUND/DISCUSSION: Because of years of confusion and erosion of certain
procedural aspects of instrument approach procedures by both pilots and air traffic control,
in 1993 the Air Line Pilots Association wrote FAA chief counsel asking for legal
interpretations about certain aspects pertaining to the conduct of instrument approach
procedures, including a precise, unambiguous ruling about when a prescribed course
reversal is required. On November 28, 1994, FAA’s chief counsel’s office issued a
responsive letter of interpretation, which included the following language pertaining to
course reversals:

“Finally, you ask whether a course reversal segment is optional ‘when one of the conditions
of FAR section 91.175(j) is not present.’ Section 91.175(j) states that in the case of a radar

vector to a final approach course or fix, a timed approach from a holding fix, or an approach
for which the procedures specifies ‘no procedure turn,” no pilot may make a procedure turn

unless cleared to do so by ATC.”

“Section 97.3(p) defines a procedure turn, in part, as a maneuver prescribed when it is
necessary to reverse direction to establish the aircraft on an intermediate or final approach
course. A SIAP may or may not prescribe a procedure turn based on the application of
certain criteria contained in the TERPs. However, if a SIAP does contain a procedure turn
and ATC has cleared a pilot to execute the SIAP, the pilot must make the procedure turn
when one of the conditions of Section 91.175(j) is not present.”

The cited language did not create new instrument flight operating procedures. Rather, it
clearly set forth the requirements for course reversals that had been intended by the Flight
Standards Service from the inception of TERPS criteria in November, 1967.

But, the foregoing letter of legal interpretation had little, if any, practical effect to correct the
misunderstandings prevalent among pilots and controllers because the aviation community
has no effective or uniform access to FAA legal interpretations. Thus, the issue was brought
to the ACF for the purpose of working a change to the AIM so that the mandate of the legal
interpretation would be set forth in an effective and continuing manner to the pilot
community and to air traffic controllers.

It took several years of discussion and AIM amendments to provide language of sufficient
precision and clarity to finally put an end to the morass of pilot community and air traffic
controller “sharp-shooting” the language. The AIM was eventually amended to contain the
following precise, clear and unambiguous language, which language was the final
consensus of the ACF on the matter:

“5-4-9. Procedure Turn

a. A procedure turn is the maneuver prescribed when it is necessary to perform a course



reversal to establish the aircraft inbound on an intermediate or final approach course. The
procedure turn or hold in lieu of procedure turn is a required maneuver. The procedure turn
is not required when the symbol ‘No PT’ is shown, when RADAR VECTORING to the final
approach course is provided, when conducting a timed approach, or when the procedure
turn is not authorized. The hold in lieu of procedure turn is not required when RADAR
VECTORING to the final approach course is provided or when ‘No PT’ is shown. The
altitude prescribed for the procedure turn is a minimum altitude until the aircraft is
established on the inbound course. The maneuver must be completed within the distance
specified in the profile view.”

The foregoing language lay to rest the morass of user “sharp shooting” of previous AIM
language about course reversals. But, this past August, the settled language was amended
without first being considered and discussed at the ACF. The new language is cited below.
The fatal blow to all the previous work done to set this issue straight is emphasized in bold

type:
“6-4-9. Procedure Turn
{New-2005-17 a. revised August 4, 2005}

a. A procedure turn is the maneuver prescribed to perform a course reversal to establish the
aircraft inbound on an intermediate or final approach course. The procedure turn or hold in
lieu of procedure turn is a required maneuver when it is necessary to perform a course
reversal. The procedure turn is not required when the symbol "No PT" is shown, when
RADAR VECTORING to the final approach course is provided, when conducting a timed
approach, or when the procedure turn is not authorized. The hold in lieu of procedure turn is
not required when RADAR VECTORING to the final approach course is provided or when
“No PT" is shown. The altitude prescribed for the procedure turn is a minimum altitude until
the aircraft is established on the inbound course. The maneuver must be completed within
the distance specified in the profile view.”

The phrase “when it is necessary to perform a course reversal” has ignited the “sharp
shooters” debate with vigor greater than past ad hoc community debates about the issue. In
a few short weeks, the myriad of discussions in various aviation forums have completely
undone the years of effort by the ACF on this issue.

RECOMMENDATION: The aviation community needs to be informed on a priority basis
that the August, 2005, change to the AIM was in error, and that the language cited above
that existed prior to August, 2005 is still the directive practice set forth by the office of
primary responsibility for this issue: Flight Standards Service. Further, until the language is
corrected and effectively disseminated to the aviation community, not only is Flight
Standards Service’s mandate thwarted, so is chief counsel’s 1994 legal ruling.

A change to the AIM, although essential, will take too long to set the issue straight before
the new misunderstandings become embedded within the system. NBAA submits that the
confusion created by the new AIM language represents a critical safety of flight issue that
must be first resolved by timely NOTAM action, with the AIM language to be corrected in the
next AIM open cycle. Thus, it is also recommended that an immediate GENOT or general
FDC NOTAM be issue to rescind the new AIM language and to restate the recently
rescinded AIM language as being the language that is in full force and effect.



Finally, the substance of this issue is not reopened by this issue paper. The issue about
AIM language for course reversals had been the subject of much previous ACF discussion,
amendments, and debate. The issue was properly closed in the past and settled with the
AIM language that existed prior to August, 2005, and cited above. The issue set forth by
this issue paper is limited to getting the agreed-to language back into the hands of the
aviation community as soon as possible.

COMMENT: This recommendation affects the Aeronautical Information Manual, the FAA
chief counsel’s legal ruling dated November 18, 1994, the ATC 7110.65 series handbook,
and the general procedural control of the orderly and proper use of standard instrument
approach procedures.

SUBMITTED BY: Steve Bergner

ORGANIZATION: National Business Aviation Association (NBAA)
DATE: October 7, 2005.

PHONE: (845) 583-5152

FAX: (845) 583-5769

Email: bergners@granitelp.com

INITIAL DISCUSSION (Meeting 05-02): New issue introduced by Steve Bergner,
NBAA. NBAA is concerned that language in the most recent AIM paragraph 5-4-9 is
misleading and contradicts the FAA General Council opinion discussed at the ACF in the
early 1990’s. The current language could cause pilot confusion on when a course reversal
is required and lead to violation of 14 CFR Part 91.175(j). Tom Schneider, AFS-420, stated
that his office is in agreement with the NBAA concern. Tom presented the following draft
language for the AIM to resolve the issue, noting that it would not be published until the
August 06 AIM revision. The consensus was that the proposed language would resolve the
issue. Mark Ingram, ALPA, recommended the draft language be published in the Notices to
Airmen Publication (NTAP) as soon as possible. Tom agreed to pursue this.

ACTION: AFS-420.

Proposed AIM Revision: 5-4-9. Procedure Turn: A procedure turn is the maneuver
prescribed when it is necessary to reverse direction to establish the aircraft inbound on an
intermediate or final approach course. The procedure turn or hold-in-lieu-of-PT is a required
maneuver when it is depicted on the approach chart. However, the procedure turn or hold-
in-lieu-of-PT is not permitted when the symbol "No PT" is depicted on the initial segment
being used, when a RADAR VECTOR to the final approach course is provided, or when
conducting a timed approach from a holding fix. The altitude prescribed for the procedure
turn is a minimum altitude until the aircraft is established on the inbound course. The
maneuver must be completed within the distance specified in the profile view.

Note: The pilot may elect to use the procedure turn or hold-in-lieu-of-PT when it is not
required by the procedure, but must first receive an amended clearance from ATC. When
ATC is Radar vectoring to the final approach course or to the Intermediate Fix, ATC may
specify in the approach clearance “CLEARED STRAIGHT-IN (type) APPROACH” to insure
the procedure turn or hold-in-lieu-of-PT is not to be flown. If the pilot is uncertain whether
the ATC clearance intends for a procedure turn to be conducted or to allow for a straight-in
approach, the pilot shall immediately request clarification from ATC (14 CFR Part 91.123).




MEETING 06-01: Tom Schneider, AFS-420, stated that immediately following the last
ACF, AFS-420 published the agreed upon AIM text in the NTAP. The text has been
forwarded for publication in the August AIM change.

Action: None Required - Pending Publication.

MEETING 06-02: Bill Hammett, AFS-420 (ISI), briefed that the ACF agreed upon
text was published in the August AIM. |ISSUE CLOSED.




