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1.  PURPOSE. This order rescinds previous guidance and directs all Aircraft Certification 
Offices/ Engine Certification Office (ACO/ECO) and Aircraft Evaluation Groups (AEG) that 
applicants must submit Instructions for Continued Airworthiness (ICA) to the Federal Aviation 
Administration (FAA) for all design approvals for which application was made after January 28, 
1981.  
 
2.  DISTRIBUTION.  Distribute this order to the branch level of Washington headquarters for 
Aircraft Certification Service, and Flight Standards Service; to the branch level in the Aircraft 
Certification Directorates; to the regional Flight Standards Divisions; to all Flight Standards 
District Offices; to all Aircraft Evaluation Groups; to all Aircraft Certification Offices; to the 
Engine Certification Office; to the Aircraft Certification Branch, the Airworthiness Branch, and 
the Regulatory Support Branch at the FAA Academy; to the Brussels Aircraft Certification Staff; 
and to all Flight Standards International Field Offices. 
 
3.  ADHERING TO REGULATORY STANDARD.  
 
     a. The Aircraft Certification Service (AIR) recently had several certification projects in which 
the applicability of the requirements to develop ICA was a matter of contention.  Specifically, 
ACOs and AEGs asked whether Title 14, Code of Federal Regulations (CFR) §21.50(b) requires 
ICA be furnished for supplemental type certificates (STC), amended STCs or amended type 
certificates (ATC) for products for which the original type certificate (TC) was applied for 
before January 28, 1981. The language of 14 CFR §21.50(b) is clear, stating in relevant part that: 
 

 The holder of a design approval, including either the type certificate  
or supplemental type certificate for an aircraft, aircraft engine, or propeller  
for which application was made after January 28, 1981, shall furnish  
at least one set of complete Instructions for Continued Airworthiness… 
[emphasis supplied] 
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      b. STCs, amended STCs and ATCs are design approvals. Following 14 CFR §21.50(b), 
applicants must furnish ICA to the owner for all STCs, amended STCs and ATCs for which they 
filed an application after January 28, 1981, regardless of the date of application for the original 
TC. The FAA’s policy is to require adherence to 14 CFR §21.50(b).  The FAA requires ICA for 
all design approvals (TC, STC, amended STC and ATC) for which application was made after 
January 28, 1981. 
 
      c. Although in this order we specifically address the need to submit ICA for all TCs, STCs, 
amended STCs and ATCs, it does not preclude the requirement for an applicant to provide ICA 
for other types of design approvals. As stated above, 14 CFR §21.50(b) requires the design 
approval holder to furnish at least one set of complete ICA. 
 
 4.  HOW TO IMPLEMENT THIS ORDER.  Items a. through f. below provide interim 
guidance. The Aircraft Engineering Division will work with ACOs and AEGs to provide follow-
on guidance on ICA development and submittal. 
 

 a. Effective immediately, each applicant for a TC, STC, amended STC or ATC must 
submit a complete set of ICA.   
 

 b. Design approvals for STCs, amended STCs and ATCs should not be issued until 
ACO/ECO and AEG personnel have accepted all ICA and approved the ICA limitations section 
for the affected aircraft. However, the ICA may be incomplete at the issuance of the approval if 
the applicant, ACO/ECO, and AEG agree on a program to ensure that the ICA will be complete 
and accepted before the first affected aircraft is operated with a standard airworthiness 
certificate. The minimum elements of the program are: 
 

(1) A list of all parts affected by the design change. 

(2) A detailed schedule for completing and submitting ICA to the ACO/ECO. 

(3) A statement indicating that, “Instructions for Continued Airworthiness are 
incomplete. The aircraft will be eligible for return to service when the ICA are complete and 
accepted.”  ACO/ECO must place this statement in the “Limitations” section of the STC or the 
Type Certificate data sheet. This means an aircraft can be modified, but is not eligible for return 
to service until complete ICA are accepted. When we accept the ICA, the ACO/ECO can remove 
the statement. 
 

c. We will not retroactively require development of, or changes to, ICA on all previously  
approved certification projects at this time.  However, we will require ICA for these projects if 
the ACO/ECO and AEG determine there is a deficiency in the information needed to maintain 
the product in an airworthy condition. Airworthiness concern investigations, assessments of 
potential unsafe conditions, or special certification reviews can reveal such deficiencies. 

 

d. The ICA for an STC, amended STC or ATC need only address continued airworthiness 
with respect to the design change for which application is made, as well as other systems, parts 
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or areas of the aircraft affected by the design change. We consider such ICA “complete” for the 
purpose of 14 CFR §21.50(b). The ICA produced for these design changes must be found 
acceptable and subsequently made available according to 14 CFR §21.50(b). 
 

e.  An applicant’s submitted assessment of the need for ICA may satisfy the “complete set 
of ICA.” If the assessment shows that the certification project did not change any information, 
procedures, process, requirements or limitations in the current ICA, and the ACO/ECO and AEG 
concur, then no further ICA development is necessary.  
 

(1) The ACO/ECO should place a statement on the design approval (that is, design  
approval letter, FAA-approved top drawing, or type certificate data sheet) indicating that 
additional ICA change is not required.  

 
(2)  For an STC, the ACO/ECO should place the statement under the “Limitations and 

Conditions” section. 
 
      f.  If previous ICA or maintenance documents do not exist, or were developed before 
January 28, 1981, the ICA submitted for a design change should follow the format requirements 
in the appropriate airworthiness standards as far as possible. ACO/ECO and AEG should 
favorably consider any submittal of ICA containing the essential information to maintain the 
design change in an airworthy condition. 
 
5.  PREVIOUS MEMORANDA AND THEIR INTERPRETATION. 
 
     a.  Our AIR predecessor, the Office of Airworthiness, issued memoranda dated August 3, 
1982 and August 8, 1983. Both stated that: 
 

  …14 CFR §21.50(b) applies only to type certification,  
supplemental type certification, and amended type certification  
projects, whose original certification basis includes a  
requirement for ICA as amended on September 11, 1980  
(effective January 28, 1981). 

 
     b. The 1983 memorandum further stated that a project to amend 14 CFR §21.50(b) was 
started to reflect this interpretation. An amendment was never issued. These memoranda have 
sometimes been cited as a basis for not requiring ICA for some STC projects.   
 
     c.  FAA legal counsel has determined that these memoranda did not change the plain meaning 
of 14 CFR §21.50(b). The 1982 and 1983 memoranda are hereby rescinded. 
 
6.  REQUEST FOR INFORMATION.  You can obtain additional information, or ask 
questions about this order, at the Aircraft Certification Service, Aircraft Engineering Division, 
Delegation and Airworthiness Programs Branch, AIR-140, telephone (405) 954-4815. 
 
7.  RECORDS MANAGEMENT.  Refer to Orders 0000.1, FAA Standard Subject 
Classification System; 1350.14, Records Management; and 1350.15 Records Organization, 
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Transfer, and Destruction Standards; or your office Records Management Officer/Directives 
Management Officer for guidance regarding retention or disposition of records.  
 
8.  SUGGESTIONS FOR IMPROVEMENT.  Send suggestions, clarifications or comments 
for improvement of this order to: Aircraft Certification Service, Planning and Financial 
Resources Management Branch, AIR-530, Attention: Directives Management Officer. You can 
use FAA Form 1320-19, Directives Feedback Information, to do this.  At Internet address 
www.feds.faa.gov, select “Browse,” then select the numerical range of the form.  
 
 
 
 
/s/ 
Nicholas Sabatini 
Associate Administrator for 
   Regulation and Certification 
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