
       

     

    
   

 
             

                
              

                
 

             
                    
                     

   

                    
               

               
                  

   

               

                 
                

 

                   
                 
               

                
                  

                     
                    

                   
                  

           
 

      
                     

                  
              

                
 

            
                    

    

        

 
 

    

Airline Passengers and Lighters 
Frequently Asked Questions 

The Federal Aviation Administration (FAA) enforces the U.S. Department of Transportation (DOT) Hazardous 
Materials Regulations in aviation. This includes safety rules on how airline passengers can carry lighters. The 
Transportation Security Administration (TSA) enforces security rules about what passengers can carry on the 
aircraft. The FAA guidance below considers both DOT and TSA rules for passengers carrying lighters. 

Q1. What type of lighter can I bring onto the aircraft? 
A1. Under DOT rules (49 CFR 175.10), when traveling on a commercial airline, you can bring one (1) lighter 
that uses a flammable gas (butane) or that uses a flammable liquid that is absorbed in a lining (Zippo-type). The 
following restrictions apply: 

• For safety reasons, permitted lighters must be in your carry-on or on your person (in your pocket), not in 
checked baggage. See Q2. regarding special travel containers that allow lighters in checked baggage. 

• Under TSA regulations, torch lighters (a.k.a. jet lighters, blue flame lighters, cigar lighters) are 
forbidden in your carry-on or on your person. TSA rules also prohibit lighters that look like guns or 
other weapons. 

• Containers of lighter fluid or gas (butane) are forbidden in carry-on and checked baggage. 

• Micro torches, chef torches, utility torches, etc., are not considered lighters and are forbidden in carry-on 
and checked baggage. Fuel for such torches is also forbidden in carry-on and checked baggage. 

Q2. Is there any exception to the “one lighter only” rule or the “no torch lighters” rule? 
A2. You can bring up to two (2) additional lighters—including torch lighters—in your checked baggage when 
you use DOT-approved airtight travel containers for lighters. Major lighter manufacturers such as Colibri, 
Prometheus, and Zippo have secured DOT special permits for their lighter travel containers. They are available 
from specialty stores and online. These DOT-approved containers are the only way you can carry the torch 
lighters that the TSA bans from the aircraft cabin. They are also the only way you can carry lighters in checked 
baggage (unless the lighter contains no fuel; see Q3.). Most of these containers are designed to hold one lighter; 
some hold two. When shopping for a travel container for your lighter, make sure the container is marked with 
the DOT special permit number and that you read and follow the instructions from the container manufacturer. 
These DOT special permits only apply to U.S. domestic air travel. 

Q3. Are empty lighters restricted? 
A3. A lighter that is truly empty (absolutely no fuel residue or vapors) is not regulated by the DOT as a 
hazardous material. There is no limit on how many empty lighters you may carry; however, carrying multiple 
empty lighters could cause delays at security screening checkpoints. The FAA recommends that passengers 
pack empty lighters in checked baggage accompanied by a note explaining that they contain no fuel. 

Q4. Can I mail lighters or lighter fluid and butane refills? 
A4. Lighters containing fuel or fuel residue are forbidden in the mail. Lighter fluid and butane refills are also 
forbidden in the mail. 

See next  age for an illustrated quick reference table… 
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The table below shows how lighte s and  elated p oducts may o may not be ca  ied on the ai c aft. Ai line passenge s 

may b ing only one lighte o one book of matches into the ai c aft cabin. This table is based on the U.S. DOT haza dous 

mate ials safety  egulations (http://SafeT avel.dot.gov) and the TSA secu ity  egulations (http://www.tsa.gov). 

Ty e of lighter or  roduct 
Allowed in aircraft cabin? 

(in carry-on bag or in your  ocket) 

Allowed in checked 
baggage? 

Lighter containing flammable gas 
(butan , including disposabl  light rs) Yes No 

Lighter containing flammable liquid 
absorbed in a lining 
(Zippo-typ ) 

Yes No 

Lighter containing unabsorbed liquid 
(includ s many larg  and antiqu  wick light rs) No No 

Torch lighter 
(a.k.a. blu  flam  light r, j t light r, cigar light r) 

See Speci l Permit cont iner below 

No No 

Torch lighter or 
additional lighters in a 
DOT S ecial Permit 
container 

No Yes 
(In the U.S.) 

Lighter sha ed like a gun or other 
wea on No No 

Lighter gas refills (butane) 
and lighter fluid No No 

Chef torch, micro torch, utility torch 

No No 

Flammable gas cylinders or 
canisters (butane,  ro ane, etc.) No No 
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