
U.S. Department 
of Transportation 
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Administration 

June 1, 1998 

Mr. Warren F. Chumura 

Mike Monroney 
Aeronautical Center 

Southern Aircraft Consultancy Inc. 
Meadowside Cot Valley 
St. Just, Cornwall TR19 7NS 

Dear Mr. Chumura: 

P.O. Box 25082 
Oklahoma City, Oklahoma 73125 

This responds to your letter dated May 11, 1998. In your 
letter you indicated that you personally own a number of 
aircraft in trust. You stated a need to change all the 
personal Trusts to company trusts with Southern Aircraft 
Consultancy Inc. as the trustee. You asked us to confirm 
your belief that the process for changing the Trustee of an 
aircraft, after approval from the Trustor, is simply a 
matter of filing with the FAA a Bill of Sale from Warren F. 
Chumura Trustee to Southern Aircraft Consultancy Inc. 
Trustee, with a new affidavit. 

As you know, U.S. civil aircraft can only be registered to 
the owner of the aircraft (see 49 U.S.C. § 44102). Section 
47.7 of the Regulations (14 C.F.R. § 47.7) allows a person 
who holds legal title to an aircraft in trust, to make 
application for registration of a civil aircraft. This is 
consistent 49 U.S.C. § 44102 in that the applicant is the 
legal owner of the aircraft. 

However, your proposed delivery of a Bill of Sale brings 
Section 47 .41 (a) (5) of the Regulations (14 C.F.R. § 
47 .41 (a) (5)) into play. That section states: 

Each Certificate of Aircraft Registration issued 
by the FAA under this subpart is effective, unless 
suspended or revoked, until the date upon which 
Ownership of the aircraft is transferred; .... 

Delivery of the Bill of Sale is a transfer of ownership. 
Thus, before the U.S. civil aircraft can be operated, the 
Bill of Sale, a new Application for Aircraft Registration, 
and the applicable fee must be submitted by the new owner 
(Southern Aircraft Consultancy Inc., as Trustee). 



Additionally, if the aircraft is subject to the same 
beneficial interest(s) under the prior trust agreement, 
FAA's Civil Aviation Registry will accept documentation 
validating the change of trustee in compliance with the 
terms of the trust agreement and the laws of the state which 
governs the trust. This documentation must indicate a 
change of trustee to the new owner/applicant and be 
accompanied by the affidavit required by 14 C.F.R. § 
47.7(c)(2). 

If you have additional questions or comments, you may 
contact the undersigned at (405) 954-3296. 

Sincerely, 

Joseph R. Standell, 
Aeronautical Center Counsel 

By: 
Michael R. Burton 
General Attorney 


