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Dear Mr. Gaddis, 

Thank you for your letter of June 10, 2009, in which you state: 

Mike Monroney Aeronautical Center 
Aeronautical Center Counsel (AMC-7) 
6500 S. MacArthur Blvd., HQ Rm 251 
Oklahoma City, OK 73169 

(405) 954-3296/(405) 954-4676(fax) 

"In a proposed transaction, a foreign client (herein referred to as the "Purchaser") 
agreed to purchase a new aircraft from its U.S. manufacturer (herein referred to as 
the "Manufacturer"). The Purchaser retained a U.S. company (herein referred to as 
the "Ferry Company") to take title to the aircraft and ferry it to the Purchaser's 
country. The Purchaser paid the Manufacturer the full purchase price for the 
aircraft and requested the Manufacturer file with the FAA an Aircraft Bill of Sale 
conveying title to the aircraft of the Ferry Company. The Ferry Company holds an 
FAA Dealer's Certificate, so it will not file with the FAA an Aircraft Registration 
Application. After the aircraft is ferried to the Purchaser's country, the Ferry 
Company will file with the FAA its request to deregister the aircraft. 

The question presented in the above described scenario is whether the aircraft is 
"owned by" the Ferry Company for U.S. registration purposes as required by 
Section 44102(a)(l) of Title 49 of the United States Code. We would appreciate 
receiving your written opinion on this issue. Should you decide the aircraft is 
"owned by" the Ferry Company, please include in your opinion the basis for 
distinguishing its capacity from that of an agent, which has previously been 
determined in prior opinions as not being an owner." 

As you know, certificates of registration are issued only to aircraft owners per 49 USC 
44102(a)(l) and 49 USC 44103(a)(l)(B). Without having paid any consideration 
representing the value of the aircraft and without exercising any dominion over the aircraft 
other than operational control during the ferry flight, the Ferry Company is not an owner for 
registration purposes, notwithstanding that it is named as purchaser on an Aircraft Bill of 
Sale. 

The FAA does not recognize nominees or agents as being owners. (This discussion does not 
apply to Trustee applicants for aircraft registration under 14 CFR 47.7(c).) 
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The fact that the Ferry Company would use an FAA dealer certificate rather than submit an 
Aircraft Registration Application is of no relevance. 14 CFR 47.67 requires submission of 
evidence satisfactory to the Administrator by the holder of a Dealer's Certificate that it is the 
owner of the aircraft before it may operate the aircraft. Although the regulation mentions 
"An Aircraft Bill of Sale" as an example of satisfactory evidence of ownership, the Aircraft 
Bill of Sale as you describe it won't work because the Ferry Company simply is not the 


