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This is 
opinion. 
day). 

in response to your request of June 9, 2002, for our 
(It was nice to hear from you on the telephone the other 

Your first series of questions relate to correcting information 
provided to the FAA Aircraft Registry four years ago incident to 
an aircraft registration under 14 C.F.R. 47.7(c). It appears that 
the registration documents may show your client's company as 
beneficial owner rather than his individual capacity. You say 
"the mistake needs to be corrected with effect from the date of 
the initial trust agreement.,, 

Your question No. 1. 
form by which one 
agreement?,, 

" .does the registry have some prescribed 
describes and files the correct trust 

OUr response No. 1. No. 

Your question No. 2. "Does it need to be accompanied by a new 
affidavit and any other documents?,, 

OUr response No. 2. I'm not certain I know the answer. From 
FAA's standpoint, I can't imagine that we would consider 
suspension or revocation action against the certificate of 
aircraft registration because beneficial ownership is misstated. 

On the other hand, from a continuing validity standpoint 
14 C.F.R. 47.43(a) (4)), I can appreciate your concern 

(perhaps 
for your 



client and your willingness to file new documents with the FAA 
Aircraft Registry. 

Assuming you file new documents to protect against invalidity and 
to assure the correctness of information in the aircraft record, I 
would agree that you should consider a new affidavit and amendment 
to the Trust Agreement. 

Your question No. 3. " . can the amendment or trust agreement 
be dated with the date of the first trust agreement or marked 
'Effective with the date of the first trust agreement'." 

OUr response No. 3. The FAA would have no problem with your doing 
that. Obviously, we are not in a position to make a legal 
determination concerning the effectiveness of any attempt to make 
the amendment nunc pro tune. 

Your next series of questions relates to eligibility under 14 
C.F.R. 61. 77 for issuance or renewal of a U.S. special purpose 
pilot authorization. You state that a condition for issuance or 
renewal is employment by a foreign lessee. You point out language 
in the Trust Agreement which limits the Owner Trustee to allowing 
only the Trustor to possess the aircraft. 

Your question No. 4. " . do you consider the provision I have 
identified as constituting a lease so as to satisfy Part 61.77." 

OUr response No. 4. This is not my area of expertise, however, I 
am copying Michael Chase, Manager of FAA Chief Counsel's 
Certification Law Branch (U.S. telephone no. 202-267-3110) this 
reply. 

The language you quote from Subsection 3.15(a) of the Trust 
Agreement (". it [Owner Trustee] will furnish the Aircraft to 
the Trust or,") , I believe is sufficient to establish a present 
landlord/tenant relationship as to the aircraft. Therefore, I 
would interpret Subsection 3.15 (a) as establishing a leasehold 
interest in the Trustor. However, it may be a simple matter to 
remove all doubt by an appropriate amendment to the Trust 
Agreement. 

Your question No. 5. ". . would a lease between the Trustor and 
another foreign party constitute a lease which would satisfy Part 
61. 77 and if so would such lease need to be filed at the FAA 
registry?" 



Our response No. 5. Assuming that Trustor, as lessee, has 
sufficient property interest to sublease (and I believe it does, 
as discussed above) and assuming that any sublease by Trustor to 
another foreign party would be consistent with the Trust Agreement 
(and I offer no opinion), then such sublease would appear to meet 
the intent of 14 C.F.R. 61.77(a) (1). 

It would appear 
recordation with 
is provided that 
chain. 

that a lease or sublease may be filed for 
the Registry pursuant to 14 C.F.R. 49.17. That 
you are able to show an uninterrupted leasehold 

Your question No. 6. "I presume that such a lease would need to 
contain a truth in leasing provision but in all other respects it 
could be a conventional aircraft dry lease." 

Our response No. 6. I am truly getting out of my area of 
expertise and I'm not sure that you have provided sufficient 
information about the nature of the lease/ sublease and operation 
of the aircraft to warrant any assumptions by FAA. If you need to 
discuss truth in leasing matters under 14 C.F.R. 91.23, please 
contact FAA Chief Counsel's Manager of the Operations Branch, Joe 
Conte at U.S. telephone no. 202-267-7381. 

Sincerely, 

Joseph R. Standell 
Aeronautical Center Counsel 

cc: 
AFS-750 
AGC-220, Conte 
AGC-240, Chase 


