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Jack P. Gilchrist, Esq. 
DeBee Gilchrist 
I 00 North Broadway Ave. 
Suite 1500 

Mike Monroney Aeronautical Center 
Aeronautical Center Counsel (AMC-7) 
P.O. Box 25082, HQ Rm 251 
Oklahoma Coy, OK 73125 

Oklahoma City, OK 73102-8609 

Dear Mr. Gilchrist: 

Mike Monroney Aeronautical Center 
Aeronautical Center Counsel (AMC-7) 
6500 S. MacArthur Blvd., HQ Rm 251 
Oklahoma City, OK 73169 

(405) 954-3296/(405) 954-4676(fax) 

Re: Request for FAA counsel Opinion regarding operations on a 
photocopy of the Certificate of Registration (FAA AC Form 8050-3) 

(Your File Number: 5003.0423) 

Thank you for your thought provoking Jetter of November 19, 2012, in which you request 
that a registered owner also be allowed to carry aboard an aircraft a photocopy of the 
certificate of registration in the event the original is lost or damaged, and to utilize it for only 
that time between request and receipt of a duplicate copy. 

You acknowledge that Article 29 of the Chicago Convention mandates that an aircraft 
engaged in international navigation carry its certificate of registration, but you point out that 
aircraft (operating within the United States) may operate on the "pink copy." 

As you are aware, the pink copy is not a photocopy of a certificate of registration. It is part 
of an FAA generated Aircraft Registration Application package (AC Fonn 8050-1) and is 
pink so as to be readily identifiable aboard an aircraft as temporary authority to operate in 
the United States without registration pending completion of the application process. 

Authority for use of the pink copy is set out in 49 USC§ 44101(b)(3). Moreover14 CFR § 
47.31(c) provides that "after compliance with paragraph (a) of this section, the applicant for 
registration of an aircraft last previously registered in the United States must carry the 
second copy of the Aircraft Registration Application." [emphasis supplied] 

In any event, Article 29 of the Chicago Convention as augmented by Section 7.2 of Annex 7 
to the Convention on International Civil Aviation ("The certificate of registration shall be 
carried in the aircraft at all times.") militates against your proposal. In that regard, while the 
original certificate is aboard the aircraft, the photocopy is not being utilized. lfthe original 
is lost or destroyed, the photocopy may not be utilized for operation of the aircraft. 

The fact that there is a warning on airworthiness certificates regarding reproduction being a 
punishable offense, does not appear to help your argument. 



Although I can see where on occasion, having a photocopy aboard an aircraft might prove 
handy; it likely would not outweigh the possible confusion or mischief that might result by 
having aboard a photo duplicate of the original certificate. 
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If you would like to pursue this further through petition for rulemaking, please see 14 CFR § 
11.61 through 14 CFR § 1 l.73. 

I am sorry this response is not favorable. 

'~j 
Josepti R. Standel 
Aeronautical Center Counsel 
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Joseph R. Standell, Esquire 
Aeronautical Center Counsel 
Federal Aviation Administration 
P.O. Box 25082 
Oklahoma City, Oklahoma 73125 

Dear Mr. Standell: 
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Re: Request for FAA Counsel Opinion 
regarding operations on a photocopy of 
the Certificate of Registration (FAA AC 
Form 8050-3) 
Our File Number: 5003.0423 

Please accept this letter as a request for an opinion from your office in connection 
with domestic ·operation of an aircraft, properly and lawfully registered on the FAA, Civil 
Aviation Registry, utilizing a photocopy of the aircraft's Certificate of Registration ("COR"). 

Our request is limited to only aircraft which have been and continue to be, duly 
registered with the FAA under the requirements of Title 49, United States Code, 
Transportation, and the Federal Aviation Regulations promulgated thereunder, but for 
which the original hard copy certificate issued by the FAA has been misplaced, allowing 
continued operation of the aircraft by the Registered Owner. 

Despite precautions being taken, inevitably during normal operation and 
maintenance of an aircraft, there are instances where the COR is misplaced or damaged. 
Our client is concerned with how to continue normal operation of the aircraft when such 
instances occur. 

We are aware of the procedures necessary to request a duplicate COR. However, 
delay between requesting a duplicate COR and its issuance can create an economic 
hardship on the Registered Owner, particularly if the aircraft is being used in commercial &J\. ~~ 
operations. To avoid such hardships, we are specifically requesting your opinion whether \' 'tJ1 ~ 
the Registered Owner may photocopy the COR and place the photocopy in the aircraft, for Jv.' 
use in the event of the original COR being lost or damaged. The copied COR would remain ~ . 
in the aircraft and would be utilized for only that time between requesting and receipt of ,::,'v:.,,)r 
the duplicate COR. 

We accept that Article 29 of the Chicago Convention on International Civil Aviation 
enumerates certain documentation that must be carried onboard an aircraft. This includes 
carrying onboard "its certificate of registration." However, if a yet to be registered aircraft 
can lawfully operate (pink copy), why should a registered aircraft's operation be limited, if 
proof of registration (a photocopy) can be shown? Further, it is clearly stated on an 
aircraft's Airworthiness Certificate, that reproduction of the certificate is punishable by fine 
or imprisonment. There is no such prohibition on the COR. Our request would allow 
continued normal operation by permitting a photocopy to serve as the COR "Hard Card," 
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while a replacement is being obtained. Nothing in our request is adverse to FAA procedures 
already in place, and would be beneficial to the civil aviation public. 

We appreciate your consideration of our request. If you have any questions 
concerning the above, please telephone the undersigned at 405-232-7777. 


