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October 10, 1995

Preston G. Gaddis II, Esq.
Crowe & Dunlevy

1800 Mid-America Tower

20 North Broadway

Oklahoma City, OK 73102-8273

Dear Mr. Gaddis:

Re: Pink copy aircraft operations outside United States

This is the response to your letter of March 31, 1995, in which
you ask, “whether or not the operation of an aircraft utilizing
the pink co of the Aircraft Registration Application is lawful
when the aircraft is flown directly:

(a) from the United States to a territory or possession
of the United States, or vice versa; or

(b} from a state in the contigquous United States to
Alaska or Hawaii, or vice versa.”

By way of background, Section 91.203{a) (2) of the Federal
Aviation Regulations became effective on September 18, 1989,

{Al]l references hereafter to Sections 47, 91, and Part 91 will be
of Federal Aviation Regulations.) It provides, in pertinent
part, that ng person may operate a civil aircraft unless it has
within it alU.S. registration certificate)issued to its owner,
or, for operatlons within the United States, the pink co of the
Aircraft Registration Application as provided for in

Section 47.31(b).

As you know, for reasons discussed at length in the Chief
Counsel’s opinion dated December 8, 1988 (53 Fed. Reg. 50,208,
Dec. 14, 1988), the temporary authority to operate aircraft
pending registration, as permitted under Section 47.31(b) is
deemed not to be a “certificate of registration” as required by
Article 29 of the Convention on International Civil Aviation
(Chicago Convention) for operations in international navigation.
The Chief Counsel concluded, “Accordingly, operations outside the
United States of aircraft for which an application for
registration has been submitted but a certificate of registration
has not been issued are not authorized under United States law.”
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part of the flight, are considered flight hours accumulated
within the United States.” [Emphasis supplied] (See Section
47.9(c))

The drafters of Section 47.9(c) did not have to concern
themselves with any conflicting treaty obligations or
applicability of Part 91 (General Operating and Flight Rules).
The “two points” test set out in Section 47.9(c) serves the very
limited purpose of allowing certain flight hours to count for
continuing effectiveness of aircraft registration. However,
given the clear geographical applicability enunciated throughout
Part 91, which support United States treaty obligations, we
conclude that a “two points” test similar to Section 47.9(c) is
inappropriate for determining compliance with Section

91.203(a) (2).

Therefore, it is our opinion that U.S. civil aircraft which
commence operation from within the United States and proceed
outside the United States (12 nautical miles from the coast of
the United States or over a foreign country’s airspace) must
carry a certificate of aircraft registration.

To answer your questions:

Direct flights from the United States to a territory, or
possession of the United States, or vice versa, must have
aboard a certificate of aircraft registration; and

Direct flights from a state in the contigucus United States
to Alaska or Hawaii, or vice versa, must have aboard a
certificate of aircraft registration.

Sincerel%

Joseph R. Standell
Assistant Chief Counsel
Aeronautical Center





