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Dear Mr. Gaddis: 

Offshore flights to oil rigs in the Gulf of Mexico 
Your letter of April 11 , 1995 

Thank you for your letter of April 11, 1995, in which you ask �
questions concerning Parts 91 and 47 of the Federal Aviation �
Regulations as they pertain to offshore helicopter operations from the �
U.S. to oil rigs in the Gulf of Mexico. You indicate that the oil �
rigs are located from a few miles to 175 miles offshore. �

As y ou explain, the owner of the aircraft is a domestic non-U.S. �
citizen corporation which leases to a helicopter operator. The �
aircraft are registered in the name of the owner under 47 C.F.R. § �

47.9 which permits U.S. registration provided .the aircraft are based �
and primarily used in the United States. �

First, you ask whether round trip flights between the U.S. mainland 
and off-shore oil rigs may be conducted with the "pink copy" (the 
temporary authority in lieu of registration, 14 C.F.R. § 47.3l{b)). 
For operations more than 12 nautical miles from the U.S. coast, the 
answer is "No". (For detailed discussion, see my letter to you dated 
October 10, 1995, titled Pink Copy Qp~t.i.Q.P.,s Out~~_d..e._Uniteg Statea.) 

Next, y ou ask whether "round trip flights to oil rigs beyond the ~ 
three - mile limit [are) considered to be flights 'within the United 
States' for purposes of Section 47 .9(b) of the Federal Aviation 
Regulations?" 

The so-called '' two points" rule (14 C.F.R. § 47 .9 (c)) is applicable to �
your question. That subsection provides: �
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(c) For the purpose of this section, only 
those flight hours accumulated during non-stop 
(except for stops in emergencies or for purposes 
of refueling) flights between two points in the 
united States, even if the aircraft is outside of 
the United States during part of the flight, are 
considered flight hours accumulated within the 
United States. 

"United States" as defined in 49 U.S.C. § 40102(41) includes the 
territorial seas (12 nautical miles from the baselines of the United 
States per Presidential Proclamation No. 5928. See top of page 2 of 
my October 10 letter). Therefore, operations between the U.S. 
coastline and within 12 nautical miles thereof (the "territorial sea") 
are within the United States. 

If the oil rig is within 12 nautical miles of the United States coast 
line it is a "point" in the United States and the round trip flight 
hours would count. 

As with "pink copy" operations, if the oil rig is more than 12 miles 
from the U.S. coastline, it would not be a "point" within the United 
States and the round trip flight hours would not count. 

In summary, a helicopter operation beyond the 12 mile limit must have 
a certificate of aircraft registration (not "pink copy") aboard; and 
the round trip flight hours for a helicopter operation to an oil rig 
beyond the 12 mile limit may not be counted for purposes of showing 
compliance with 14 C.F.R. § 47.9(b). 

This �opinion has been reviewed in the Office of Chief Counsel and 
concurred in by the organization having primary interest, the 
International Affairs and Legal Policy Staff (AGC-7). 

Assistant Chief Counsel 
Aeronautical Center 
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