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Preston G. Gaddis II

Crowe & Dunlevy

1800 Mid-America Tower

20 North Broadway

Oklahoma City, OK 73102-8273

Dear Mr. Gaddis:

Truth-in-leasing requirements
Your letter of April 3, 1995

In your letter of April 3, 1995, you adk“that we confirm or reject,
your interpretation that 14 C.F.R. .§.91.23(b) (2) exempts a certainwﬂ’g_
lease back transaction from the truth-in-Jleasing requirements.

Background. You describe a sale of a new, unregistered aircraft by a
U.S5. manufacturer to a leasing company with an immediate lease back to
the manufacturer under a “finance igage.” You say that the parties
did not believe that they had to comply with the general truth-in-
leasing requirements because 14 C.F.R. § 91.23(b) (2) exempts contracts
of conditionmal sale pertaining to previously unregistered aircraft.
You indicate that the “finance lease” entered into by the parties was
such a contract of conditional sale.

Digcussion. In describing a “lease,” 14 C.F.R. § 91.23(e) excludes “a
contract of conditional sale under section 101 of the Federal Aviation
Act of 1958.7

As you know, the old section 101(19) of the Federal Aviation Act
{(*Conditional sale”) has been recodified without substantive change at
49 U.S.C. § 40102(a) (18). Thereunder a “conditional sales contract”
is defined as including a lease of an aircraft under which the lessee
agrees to pay an amount substantially equal to the wvalue of the
property and will become, or has the option of becoming, the owner of
the property on complying with the contract.

It is my understanding that what you refer to as a “finance lease” is
one that is intended as security and confers all the risks and rewards
of ownership extépt“Tegdl “¥FitlTe upon- 'the-lessee. (Under the FAA'S



“finance lease” opinion published in the Federal Register on March 26,
1981, if six enumerated characteristics of a “finance lease” are met,
the lessee may be considered the owner for aircraft registration
purp6§é§7~“(1 assume you refer to “finance lease” in the broader
sense, to include a leasgse with purchase option without all six
enumerated characteristics.)

For discussion purposes here, a “finance lease” (in the broader sense)
may be considered a “conditional sales contract” qualifying for
exemption under 14 C.F.R. § 91.23(b) (2).

Conclusion. Provided that the parties referred to in your letter, in
fact, entered into a “finance lease,” I concur that the general '
provisions of 14 C.F.R. § 91.23 do not apply to their transaction.

This opinion has been reviewed in the Office of Chief Counsel and
concurred in by the organization having primary interest, the
International Affairs and Legal Policy Staff (AGC-7).

Sincerely,
/491:11 R. Sta 1
e Assistant Chief Counsel
- Aerconautical Center

cc: AFS-700
AFS-750
AGC -7
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Dear Mr. Gaddis: !

Truth-in-leasing air carrier exemption
Your letter of April 4, 1985

This responds to your letter reguest of April 4, in which, after
pointing out apparent differing opinions within the Office of Chief
Counsel, you request clarification concerning truth-in-leasing
requirements.

You ask whether the general requirements cf 14 C.F.R. § 91.23 pertain
to gituations in which a U.S. registered aircraft is leased by a non-
air carrier to a nom-air carrier (head lease) and then immediately
subleased to an air carrier (sublease).

You point out that 14 C.F.R. § 91.23(b) (1) (i) exempts air carriers
from the requirement to comply with truth-in-leasing. You note that a
former FAA Assistant Chief Counsel had informally opined that the
regulation was not intended to cover transactions in which aircraft
are to be operated by air carriers. However, you also note that
others within the Qffice of Chief Counsel may not agree with such a
permigsive interpretaﬁion.

Section 91.23(b) (1) (i) and {(ii) exempt leases and contracts of
conditional sale from compliance requirements if either party to the
transaction is an air carrier. However, in your fact situation
pneither party to the head lease is an air carrier. Therefore, the
parties to the head lease must comply with the truth-in-leasing
requirements. The parties to the sublease do not have to comply since
the sublessee is an alr carrier.



This opinion has been reviewed in the QOffice of Chief Counsel and
concurred in by the organmnization having primary interest, the
International Affairs and Legal Policy Staff (AGC-7).

Sincerely,

s

Joseph R. Standell
Asgistant Chief Counsel
Aeronautical Center

bece: AFPS-700
AFS~750
AGC-7



