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Dear �Mr. Gaddis: 

Re: � Pink copy aircraft operations outside United States 

This �is the response to your letter of March 31, 1995, in which 
you ask, "whether or not the operation of an aircraft utilizing 
the pink copy of the Aircraft Registration Application is lawful 
when the aircraft is flown directly: 

(a) � from the United States to a territory or possession 
of the United States, or vice versa; or 

(b) � from a state in the contiguous United States to 
Alaska or Hawaii, or vice versa." 

By way of background, Section 91.203(a) (2) of the Federal 
Aviation Regulations became effective on September 18, 1989. 
(All references hereafter to Sections 47, 91, and Part 91 will be 
of Federal Aviation ~egulations.) It provides, in pertinent 
part, that no person may operate a civil aircraft unless it has 
within it a U.S. registration certificate issued to its owner, 
or, for operations within the United States, the pink copy of the 
Aircraft Registration Application as provided for in 
Section 47.31(b). 

As you know, for reasons discussed at length in the Chief 
Counsel's opinion dated December 8, 1988 (53 Fed. Reg. 50,208, 
Dec. 14, 1988), the temporary authority to operate aircraft 
pending registration, as permitted under Section 47.31(b) is 
deemed not to be a "certificate of registration" as required by 
Article~ of the Convention on International Civil Aviation 
(Chicago Convention) for operations in international navigation. 
The Chief Counsel concluded, "Accordingly, operations outside the 
United States of aircraft for which an application for 
registration has been submitted but a certif~cate of registration 
has not been issued are not authorized under United States law." 
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In attempting to address the situations posed in your letter, we 
nitially focus on the language in Section 91.203(a) (2) which 
ermits operation with the pink copy "within the United States." 

Under 49 U.S.C. § 40102, "United States" means "the States of the 
United States, the District of Columbia, and the territories and 
possessions of the United States, including the territorial sea 
and the overlying airspace." [Emphasis supplied] 

The territorial sea of the United States was extended by 
Presidential Proclamation No. 5928 on December 27, 1988, to 
12 nautical miles from the baselines of the United States. (The 
Presidential proclamation applies the concept of territorial sea 
to the United States, Puerto Rico, Guam, American Samoa, United 
States Virgin Islands, Northern Marianas Islands, and other U.S. 
territories or possessions.) 

Consistent with the extension of the territorial sea, 
Section 91.l(a) and (b) extends the applicability of 
Section 91.203(a) (2) to 12 nautical miles from the coast of the 
United States. (Section 91.101 which makes Part 91, subpart B 
(Flight Rules), applicable within 12 nautical miles from the 
coast of the United States is in accord with the territorial sea 
concept.) 

ection 91.703(a), in pertinent part, provides that persons 
perating a civil aircraft of U.S. registry "outside of the 

United States" shall "when over the high seas" comply with 
annex 2 (Rules of the Air) to the Chicago Convention; "when 
within a foreign country" comply with its flight rules; and 
"(3) ... comply with this part [Part 91] so far as it is not 
inconsistent with applicable regulations of the foreign country 
where the aircraft is operated or annex 2 of the Convention on 
International Civil Aviation ... " 

The applicability of Part 91 as set out above appears consistent 
with the general requirement under Article 12 of the Chicago 
Convention that, "Over the high seas, the rules in force shall be 
those established under this Convention. Each Contracting State 
undertakes to insure the prosecution of all persons violating the 
regulations applicable." What the United States is seeking to 
enforce under Section 91.203(a) (2) is the Chicago Convention's 
mandate under Article 29 that an aircraft "engaged in 
international navigation" carry a certificate of registration. 

Let's consider the foregoing principles as applied to the 
operation of a civil aircraft of U.S. registry which takes off 
from New York and lands in San Juan, Puerto Rico. It is 
operating with the pink copy. 
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After take-off and until it is 12 nautical miles off the coast, 
tis operating consistent with Sections 91.203(a) (2) and 91.l(a) 
nd (b). That is, Section 91.203(a) (2) permits pink copy 

operations "within the United States"; and Section 91.l(a) and 
(b) describes the United States to include 12 nautical miles from 
the coast. 

Beyond 12 nautical miles from the coast, the aircraft is no 
longer within the United States. Operation with the pink copy is 
now contrary to Section 91.203(a) (2). As relevant to our flight, 
this conclusion is consistent with Section 91.703(a) (3) which 
makes Part 91 applicable to U.S. civil registered aircraft unless 
application would be inconsistent with annex 2 (Rules of the Air) 
to the Chicago Convention. Nothing in annex 2 would be 
inconsistent with the application of Section 91.203(a) (2). 

The conclusion that the flight over the Atlantic is contrary to 
Section 91.203(a) (2) is further supported by the language in 
Article 12 of the Chicago Convention which establishes the 
Convention's rules as in force over the high seas and enjoins 
Contracting States to enforce applicable regulations. In that 
regard, and as discussed in the preamble to the Final Rule 
implementing the new Section 91.203(a) (2), the purpose of 
limiting the pink copy to operations within the United States is 
to ensure consistency with Article 29 of the Chicago Convention. 
See 54 Fed. Reg. 34,284, Aug. 18, 1989, beginning at 
age 34,285, commenting on the Chief Counsel's legal opinion.) 

Continuing the flight, as our aircraft arrives within 12 nautical 
miles of the coast of Puerto Rico, it is once again within the 
United States and may operate on the pink copy. 

The only concern with the above analysis is language in the Chief 
Counsel's 1988 legal opinion that "operations to, or from the 
United States, as well as operations conducted wholly outside the 
United States," require a certificate of registration. That 
language may be read so as to indicate that such operations are 
considered as operations outside of the United States. However, 
another interpretation of that language might be that a flight 
from New York to San Juan is not to, or from, the United States 
since both the points of origin and destination are within the 
United States. 

Such an interpretation is analogous to how the Agency determines 
eligible flight hours for aircraft registered under Section 47.9. 
That is, in determining if an aircraft has been based and 
primarily used in the United States, "flight hours accumulated 
during non-stop . flight between two points in the United 
States, even if the aircraft is outside the United States during 
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part of the flight, are considered flight hours accumulated 
ithin the United States." [Emphasis supplied] (See Section 
7.9(c)) 

The drafters of Section 47.9(c) did not have to concern 
themselves with any conflicting treaty obligations or 
applicability of Part 91 (General Operating and Flight Rules). 
The "two points" test set out in Section 47.9(c) serves the very 
limited purpose of allowing certain flight hours to count for 
continuing effectiveness of aircraft registration. However, 
given the clear geographical applicability enunciated throughout 
Part 91, which support United States treaty obligations, we 
conclude that a "two points" test similar to Section 47.9(c) is 
inappropriate for determining compliance with Section 
91.203 (a) (2). 

Therefore, it is our opinion that U.S. civil aircraft which 
commence operation from within the United States and proceed 
outside the United States (12 nautical miles from the coast of 
the United States or over a foreign country's airspace) must 
carry a certificate of aircraft registration. 

To answer your questions: 

Direct flights from the United States to a territory, or 
possession of the United States, or vice versa, must have 
aboard a certificate of aircraft registration; and 

Direct flights from a state in the contiguous United States 
to Alaska or Hawaii, or vice versa, must have aboard a 
certificate of aircraft registration. 

Joseph R. Standell 
Assistant Chief Counsel 
Aeronautical Center 


