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Unfit for Duty while Airborne 

Dear Mr. Kravit: 

This letter responds to your September 2, 2018, request for an interpretation concerning 
the 14 CFR § 117.5 requirement on fitness for duty. You ask for clarification of the 
Sclmaubelt letter of interpretation1 which states that "[i]f a flightcrew is augmented and 
there are non-fatigued flightcrew members who are able to take over a fatigued 
flightcrew member's duties, then they should do so to allow the fatigued flightcrew 
members to obtain inflight rest." 

You present the fo llowing scenario: the Captain of the flight, which is augmented with 
three first officers who are type-rated in the aircraft, takes the last break on a fourteen­
hour flight and is unable to get any rest. He or she becomes fatigued and feels unable to 
continue the flight to the destination. The aircraft is an hour or two from the destination, 
and there is no time for the Captain to attain rest that would allow him or her to safely 
continue to the destination.2 There are suitable alternate airports between the aircraft's 
current position and the planned destination. The three first officers are not fatigued. 

You state that the Schnaubelt letter of interpretation does not address a situation in which 
the Captain becomes fatigued and there is not enough time to achieve rest to overcome 
the fatigue. You ask whether the Captain should land at the nearest suitable airport to 
avoid additional amounts of fatigue while operating tbe aircraft, or exercise emergency 

1 Letter of Interpretation to Jeff Schnaubelt, from Lorelei D. Peter, Assistant Chief Counsel for Regulations 
(Apr. 4, 2016). 
2 The FAA assumes under§ 117.l?(c) that the required in-flight rest opportunity is available, but the PIC 
has determined that the rest will not be sufficient to mitigate his or her fatigue. 



authority, remove him or herself from command, and allow one of the non-fatigued first 
officers to fly in the Captain's place, to the planned destination. 

Section 117.5 places a joint responsibility for fitness for duty on the certificate holder and 
the flightcrew member. The flightcrew member must immediately notify the certificate 
holder if he or she is too fatigued to perform the assigned duties. No certificate holder 
may permit a flightcrew member to continue a flight duty period (FDP) if the flightcrew 
member has reported him or herself too fatigued to continue the assigned FDP.3 

Schnaubelt addressed a set of circumstances in which due to the flight crew being 
augmented, a non-fatigued flightcrew member was able to replace the fatigued flightcrew 
member, who was then able to mitigate his or her fatigue by taking in-flight rest. 
However, in the requester's scenario, while the crew is augmented, the fatigued 
individual is the only designated PIC on the flight, and will not recover from fatigue even 
if able to take advantage of the in-flight rest prior to reaching the final destination. Under 
these facts, § 117.5( c) is clear that the certificate holder is required to immediately 
terminate the PIC's FDP when the PIC reports that he or she is too tired to safely perform 
assigned duties. Accordingly, if the PIC determines that he or she cannot safely continue 
to the intended destination, then the PIC must declare an emergency and land at the 
nearest suitable location. 

While the FAA has not previously issued an interpretation on how to apply the 
requirement in § l 17.5(c) to a situation where the only designated PIC becomes too 
fatigued to perform his or her duties while airborne, the FAA is aware that air carriers 
have developed policies and procedures to address situations where flightcrew members 
become unfit for duty while airborne. One option which would allow the flight to 
continue to the final destination under the given scenario would be for the certificate 
holder to have designated and assigned more than one PIC to the flight prior to takeoff. 
The FAA recognizes that air carriers may use their discretion in complying with this 
requirement. 

3 14 CFR § 1 l 7.5(c); Clarification of Flight, Duty, and Rest Requirements, 78 FR 14166, 14169 (Mar. 5, 
2013). 
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We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been 
prepared by Sarah Y ousaf, Operations Law Branch, Office of the Chief Counsel and 
coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service. 

Sincerely, 

Lorelei D. Peter 

Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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Garry L Kravit ---
September 2, 2018 

Ms. Lorelei Peter 
u.s Department of Transportation 
Federal Aviation Administration 
Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D 20591 

Dear Ms. Peter, 

2018-09-05 18:17:40 (GMT) From: The Ultimate Taboret 

In the spirit of the Small Business Regu latory Enforcement Fairness Act, r am requesting a legal 
interpretation as related to Fitness for duty under 14 C.F. R. 117.5. and the Schnaubelt 
interpretation dated April 4, 2016, I have a specific question about the interpretation that was 
not clear and I believe needs further clarification. 

With regard to t he interpretation prepared by Alex Zektser, item #5 Becoming unfit for duty 
while airborne, the interpretation letter states: 

"For your final question, you ask what a flightcrew members should do if he discovers 
that he is unfit for duty while flying in an airborne aircraft. You ask whether the flight 
crewmember should declare an emergency and land at the nearest suitable airport or 
whether non-fatigued f/ightcrew members should continue the flight while the fatigued 
flightcrew members takes on in/light nap. 

If a flightcrew is augmented and there are non-fatigued flightcrew members who ore 
able to take over a fatigued flightcrew member's duties, then they should do so to allow 
the fatigued jlightcrew members to obtain inflight rest. If a flightcrew is unagumented 
then the decision of whether to conduct an emergency landing will depend on the 
flightcrew member's fatigue level. If the fatigued flightcrew member determines that he 
is too fatigued to safely land at the intended destination, then he should land the aircraft 
at the nearest suitable location to avoid accumulating additional amounts of fatigue 
while operating the aircraft." 

My question refers to an augmented flight. Suppose that the Captain of the flight, wh ich is 
augmented wi th three first officers who are type-rated in the aircraft, takes the last break on a 
fourteen hour flight and is unable to get any rest for whatever reason and he/she becomes 
fatigued to the point of feeling like he/she would be unable to continue the fl ight to the 
destination. Further, assume that the aircraft is in such a position that it is an hour or two from 
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the destination, that there is not time for the Captain to attain rest that will allow him/her to 
feel rested enough to safely continue to the destination, and assume that there are suitable 
alternate airports between its current position and planned destination. Further assume that 
the three first officers are not fatigued. Because the interpretation letter does not address an 
augmented crew in a situation wherein the Captain becomes fatigued and there is not enough 
time to achieve rest to overcome the fatigue. If that is the case does FAA expect that: 

A) The Captain will make a decision to land at the nearest suitable airport to avoid 
accumulating additional amounts of fatigue while operating the aircraft, or 

B) That the Captain will exercise emergency authority, remove himself from command, and 
place one of the non-fatigued first officers in the Captain's seat so that the flight may 
continue and land with the first officer in the Captain's seat, so that the flight may 
continue to its planned destination? 

Respectfully, 

Garry L. Kravit 

Attachments: Jeff Schnaubelt letter, January 06, 2016 
Response to Schnaubelt, April 4, 2016 




