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West Coast Aviation Services 
19711 Campus Drive 
Suite 150 
Santa Ana, CA 92707 

Office of the Chief Counsel 

Re: Mixed Crew Operations under§ 135.267(b) 

Dear Mr. Standel: 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to your August 13, 2018, request for an interpretation concerning a 
mixed crew operation under§ 135.267(b). You provide the following scenario: 

An operator conducting unscheduled, on-demand operations under part 135 assigns a 
flight crew consisting of one pilot to three flights, all conducted on the same day and 
within the same time zone. Immediately after his or her completion of the three flights, 
the operator pairs that pilot with an additional pilot and assigns him or her to an 
unscheduled, on-demand, two-pilot flight conducted under part 135. You ask whether the 
original pilot is permitted to conduct the fourth flight under the flight time limitations of 
§ 135.267(b)(2), or prohibited under the flight time limitations of§ 135.267(b)(l). 

Section 135.267(b) provides that during any 24 consecutive hours the total flight time of 
the assigned flight when added to any other commercial flying may not exceed 
eight hours for a one-pilot flight crew under § 135.267(b)(l) or ten hours for a two-pilot 
flight crew under§ 135.267(b)(2). 

Your question is similar to one that the FAA answered in a recent letter of interpretation, 1 

addressing a situation in which a flightcrew member was assigned to both part 117 
augmented and unaugmented flight assignments. In that scenario, the interpretation cited 
to the part 11 7 rulemaking history2 which clarified that if a flightcrew member's schedule 

1 Letter of Interpretation to Jeremiah Dewey from Lorelei D. Peter, Assistant Chief 
Counsel for Regulations (July 10, 2018). 
2 Flightcrew Member Duty and Rest Requirements, 77 FR 330,368 (Jan 4, 2012). 



consists of both augmented and unaugmented flights, the flightcrew member is subject to 
the unaugmented flight time limits for all flights in that duty period. The FAA reasoned 
that a flightcrew member who works on an unaugmented flight does not obtain the 
fatigue-mitigating benefits of conducting the operation with additional flightcrew 
members. 

The same fatigue-mitigation approach applies to your scenario. The additional two hours 
given to two-pilot flight crews in§ 135.267(b) indicates that the FAA recognized that a 
two-pilot flight crew could safely operate under a higher flight time limit than a one-pilot 
flight crew. In your scenario, the original pilot has not had the fatigue-mitigation benefits 
of flying in a two-pilot crew during his or her first three flights. Accordingly, the original 
pilot must comply with the flight time limitations of§ 135.267(b)(l), which limits a one­
pilot crew to eight hours of flight time during any 24 consecutive hours. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been 
prepared by Sarah Y ousaf, Operations Law Branch, Office of the Chief Counsel and 
coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service. 

Sincerely, 

Lorelei D. Peter 

Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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August 13, 2018 

Office of the Chief Counsel 
Federal Aviation Administration 
800 Independence Avenue SW 
Washington, DC 20591 
Phone 202-267-3222 
Fax 202-267-3227 

To Whom It May Concern: 

This letter is a request for interpretation and clarification of 14 C.F.R. § 135.267(b). 

Please consider the following scenario: 

An operator conducting unscheduled on-demand operations under 14 C.F.R. paii 135 assigns a 
flight crew consisting of one pilot to the following hypothetical series of three flights, all 
conducted on the same day and within the same time zone: 

• Flight #1 (single pilot): 0900 local to.I 130 local (2.5 hours 9:fflight time) 
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• Flight #2 (single pilot): 1200 foe.alto 1430 local (2.5 hours of flight time) 
• Flight #3 (single pilot): 1500 local to 1730 local (2.5 hours of flight time) 

After completing the above-referenced flights, the operator pairs the same pilot with an 
additional qualified pilot and assigns him/her to an additional unscheduled on-demand fourth 
flight conducted under 14 C.F .R. part 13 5 that same day as a member of a flight crew consisting 
of two pilots, as follows: 

• Flight #4 (two pilots): 1800 local to 2030 local (2.5 hours of flight time) 

Would Flight #4 be permissible because the flight crew is comprised of two qualified pilots and 
therefore subject to the 10 hours maximum flight time limitation during any 24 consecutive 
hours as outlined in 14 C.F.R. § 135.267(b)(2), or would Flight# 4 not be permissible because 
the first pilot flew the flights earlier in the day as a single pilot and therefore the more restrictive 
8 hours maximum flight time limitation of 14 C.F.R. § 135.267(b)(l) is still in effect for Flight 
#4? 

Thank you for your time and consideration. I look forward to your response. 

Best regards, 

Gary Standel 
Chief Pilot 
gstandel@wcas.aero 
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