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Williams International Air, Inc. 

Office of the Chief Counsel 

Attn: Michael J. DePasquale, Chief Pilot 
P.O. Box 1676 
Fairport, New York 14550 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Re: Communication and navigation equipment for overwater operations under 
14 C.F.R. § 91.511 

Dear Mr. DePasquale, 

This letter is provided in response to your letter dated November 28, 2016, requesting a legal 
interpretation of 14 C.F.R. § 91.511. Section 91.511 applies only to operations subject to subpart 
F of part 91 (i.e., part 91 operations using large airplanes or turbojet-powered multiengine 
airplanes, and part 91, subpart K, fractional ownership operations ).1 

We have included the questions presented in your letter and provided responses below. 

Question 1: Whether the word "route, "when used in§ 9 J. 511 (d), would constitute the entire 
route from New York to London or only the portion of the route that includes the characteristics 
identified§ 91.51 l(a)? 

The term "route," as used in § 91.511 ( d), 2 is not modified in any manner and thus would cover 
the entire route from New York to London, inclusive of that portion with the characteristics 
identified in§ 91.Sll{a).3 

Question 2: Does the exception set forth in § 91.511 ( d). allow for only 1 HF transmitter and 1 
HF receiver for a.flight with a significant portion conducted over water, and more than 30 
minutes flying time or 100 nautical miles from the nearest shore? 

1 14 C.F.R. § 91.501. 
2 Section 91.51 l(d) states, "Notwithstanding tbe provisions of paragraph (a) of this section, when both VHF and HF 
communications equipment are required for the route and the airplane has two VHF transmitters and two VHF 
receivers for communications, only one HF transmitter and one HF receiver is required for communications." 
3 Section 91.511 ( a) states in pertinent part, " . .. no person may take off an airplane for a flight over water more than 
30 minutes flying time or 100 nautical miles from the nearest shore unless it has at least the following operable 
equipment: (1) Radio communication equipment appropriate to the facilities to be used and able to transmit to, and 
receive from, at least one communication facility from any place along the route: (i) Two transmitters. (ii) Two 
microphones. (iii) Two headsets or one headset and one speaker. (iv) Two independent receivers." 
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Section 91.511 ( d) allows an over water operation as described in the introductory text of 
paragraph (a) (i.e., flight over water for more than 30 minutes flying time or 100 nautical miles 
from the nearest shore) in an airplane with one HF transmitter and one HF receiver if the airplane 
is also equipped with two independent VHF transmitters and two independent VHF receivers. 
Section 91.511 ( d) does not include additional parameters pertaining to flying time or distance 
from the nearest shore that must be considered in determining whether an operation may be 
conducted with one HF transmitter and one HF receiver. 

Question 3: Whether the FAA would define the certain geographic area where a single long­
range communication system is permitted for operations conducted under part 91. 

Section 91.51 l(d) provides the conditions under which an aircraft may be equipped with a single 
long-range communication system, specifically HF radio, but does not limit the geographic area 
in which an aircraft equipped with only a single HF radio may operate. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by 
Francisco E. Castillo, an attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, 
and coordinated with the General Aviation and Commercial Division of the Flight Standards 
Service. 

Sir~cerely, 
// 

/✓/ 
'~ t:'J"L C 

/ L~relei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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800 Independence A venue SW 
Washingto~ DC 20591 

Dear Counsel: 

November 28, 2016 

I am requesting a legal interpretation of 14 CFR §91.511, specifically 14 CFR §91.51 l(d) and 
the number of HF transmitters and HF receivers required for a flight based on the following 
hypothetical scenario: 

A flight in a large and/or turbine powered multiengine airplane is operated under 14 CFR §91 
from New York to London. ATC facilities along the entire route :from NY to London require 
both VHF arid HF radio communication equipment. A large portion of the flight exceeds the 
time and distance limitations specified in 14 CFR §91.511 ( a) and is operated beyond the range of 
VHF radio communication equipment, therefore requiring HF radio communication equipment 
as the appropriate means of rapid and reliable communication with Air Traffic Control along that 
long portion of the flight. The portion of the flight that exceeds the time and distance limitations 
specified in 14 CFR §91.51 l(a) occurs over the North Atlantic Ocean and does not include the 
areas identified in 14 CFR §91.51 l(f) or the area referred to as ''the geographic area" identified 
in the final rule of 14 CFR §91.511. 

Question #1: Does the word "route," when used in 14 CPR §91.51 l(d), constitute the entire 
route from NY to London or only the portion of the entire route that is defined by 14 CFR 
§91.51 l(a): flight over water more than 30 minutes flying time or 100 nautical miles from the 
nearest shore? 

Question #2: Does the exception, set forth in 14 CFR §91.51 l(d), allow for only l HF 
transmitter and 1 HF receiver for this flight bearing in mind that a large portion of it is operated 
over water more than 30 minutes flying time or 100 nautical miles from the nearest shore and 
beyond the range of VHF radio communication equipment? 

While searching for an answer based on consistency throughout the Code of Federal Regulations 
to apply to the aforementioned scenario, it was noted that 14 CFR §121.351, §125.203 and 
§ 135 .165 reference the use of only I long range communication system (HF radio transmitter 
and receiver), with authorization by the Administrator, in certain geographic areas. As noted in 
the final rule of 14 CFR §91.511, certain geographic areas include the Gulf of Mexico, 
Caribbean Sea and part of the West Atlantic Ocean. It was also noted that the said authorization 
(for the use of a single long range communication system) by the Administrator is in the form of 
an Operation Specification, specifically paragraph B045 (Extended Overwater Operations Using 
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a Single Long-Range Communication System). Operation Specification B045 is limited to the 
certain geographic areas noted in the final rule of 14 CFR §91.511. 

We have noted that FAA offices throughout the country have inconsistently interpreted 14 CFR 
§91.51 l(d), regarding the required number oflong range communication systems required, prior 
to the issuance of related Letters of Authorization (LOA) required for overwater operations (i.e. 
LOA B036 ~ Oceanic and Remote Continental Navigation Using Multiple Long-Range 
Navigation Systems and LOA B039 -Operations in North Atlantic High Level Airspace). The 
lack of consistent application, either requiring one or two long range commrurication systems for 
operations under 14 CPR §91, has created conflicts that are disconcerting to general aviation. 
Various CPR' s noted above require dual long range communication systems unless approved for 
the use of a single long range communication system in specific geographic areas. In the interest 
of aviation safety it seems prudent to require, under CFR 91 subpart F, operators to have the 
same redundancy outside of the geographic areas. 

Question #3: In an effort to resolve the inconsistencies, please defme the certain geographic 
areas where a single long range communication system is permitted for operations conducted 
under 14 CFR §91. 

If you have any questions regarding the above I can be reached via cell 716.830. 7045 or email 
MJD123@AOL.COM. 

Thank you for your time and I look forward to your response. 

Sincerely, 

~d# 
Michael J DePasquale 
Chief Pilot 
Williams International Air, Inc. 


