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U.S. Department 
of Tra nsportation 

Federal Aviation 
Administration 

~JAN 1 8 2018 
Mr. BaITy Lambert Harris 

Office of the Chief Counsel 

Re: Request for Legal Interpretation of 14 CFR § 13 5 .293( c) 

Dear Mr. Harris: 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to your May 5, 2017, request for an interpretation of 14 CFR 
§ 135.293(c), on behalf of your client, McMahon Helicopter Services, Inc. (McMahon). 
You seek clruification on the East Michigan Flight Standards District Office's (FSDO) 
position that McMahon company pilots fly an instrnment approach during a competency 
check. You maintain that the FSDO's reliance on FAA Order 8900.1 's requirement to fly 
an instrument approach during a competency check contradicts § 135,293(c), and 
furthermore, FAA Order 8900.1 contains language pemlitting a POI to ignore this 
requirement. 

Mr. McMahon met with the FSDO on May 1, 2017, to discuss§ 135.293(c) requirements 
to perform an instrument approach during a competency check. On May 4, 2017, the 
FSDO wrote to McMahon, referencing the NPRM (Docket No. FAA-2010-0982), 
§ 135.293, and FAA Order 8900.1. The FSDO indicated that if the pilot was unable to 
conduct an instrument landing system approach or a global positioning system approach, 
the pilot should perfmm another instmment approach, as appropriate to the rotorcraft's 
installed equipment. It went on to state that the intent of the instrument check is to 
demonstrate the pilot's ability to maneuver the rotorcraft solely referencing the 
instruments, and that the methods for checking the. pilot's ability are varie4 4.C!.pendjng on 
the circumstances, and left to the principal operating instructor's (POI) discretion. 

You attached your client's draft response to the FSDO's correspondence. Your client 
indicates that the FSDO misunderstood its position, which is simply that 14 CFR 
§ 135.293(c) does not require an instrument approach, and that maneuvering the 
rotorcraft into visual meteorological conditions (VMC) can be demonstrated without 
performing an approach. 



Section 135.293 establishes the competency check requirements for pilots conducting 
part 135 operations. Section 135.293(c) requires that the competency check given in a 
rotorcraft include "a demonstration of the pilot's ability to maneuver the rotorcraft solely 
by reference to instruments." However, it provides that " [f]or competency checks in non­
IFR-certified rotorcraft, the pilot must perform such maneuvers as are appropriate to the 
rotorcraft' s installed equipment, the certificate holder's operations specifications, and the 
operating environment." 

As you correctly state, § 135.293(c) does not specifically require an instrument approach 
during an instrument check. Rather, it provides broad language indicating that the check 
must test the pilot's ability to safely maneuver into VMC following an inadvertent 
encounter with instrument meteorological conditions. For pilots in non-IFR-certified 
rotorcraft, the regulation remains purposefully open by providing that the pilot must 
perform "such maneuvers as are appropriate" to the installed equipment, operations 
specifications, and operating environment. This means that even pilots without an 
instrument rating, onboard a non-IPR-certified rotorcraft, may be tested using the 
rotorcraft's inst111Inent eqttipment; if appropriate. 

Guidance regarding competency check procedures is found in FAA Order 8900.1, 
Volume 3, Chapter 19, Section 2, Table 3-71, Note (c)(4). The guidance gives the POis 
discretion to "approve methods appropriate to the aircraft, equipment installed, facilities 
available, operations specifications (OpSpec) requirements, and the environment in 
which the operations may occur." It instructs that the check must include "at least one 
instrument (if aircraft is so equipped) approach appropriate to the circumstances." 

As a general principle, guidance material such as FAA Order 8900.1 does not have the 
force and effect of a regulation on an operator; to the extent that the material in FAA 
Order 8900.1 conflicts with a binding regulation, the regulation takes precedence.1 

We do not read the guidance as contradicting § 135.293(c). The regulatory text gives 
broad latitude for the instrument check to include "such maneuvers as are appropriate to 
the rotorcraft's installed equipment,"2 for the purpose of "determining the pilot's 
competence in practical skills and techniques."3 Including an instrument approach in the 

• instrument competency. check, if the rotorcraft is so equipped, is consistent with the 
regulation's requirements and purpose. Fmtbe1more, the NPRM stated that ''The proposal 
would require that the demonstration be scenario-based and include attitude instrument 
flying, recove1y from unusual attitudes, navigation, ATC communications, and at least 

1 Letter to Joseph Cimpennan from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for 
Regulations, AGC-200 (May 6, 2011). 
2 § 135.293(c). 
3 § 135.293(b). 
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one instrument approach."4 The POI's determination to include an instrument approach 
during the instrument competency check is based on the rotorcraft's instrument 
equipment. Therefore, if a rotorcraft is so equipped, an instrument approach may be 

included in the instrument check. 5 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been 
prepared by Sarah Y ousaf, Operations Law Branch, Office of the Chief Counsel and 
coordinated with the Air Transportation Division of F light Standards Service. 

4 Notice of Proposed Rulemaking (NPRM), Air Ambulance and Commercial Helicopter 
Operations, part 91 Helicopter Operations, and part 135 Aircraft Operations; Safety 
Initiatives and Miscellaneous Amendments, RIN 2120-AJ53, Notice No. 10-13, Docket 
No. FAA-2010-0982, at 73 (emphasis added) .. 
5 \Vhile your client suggests that maneuvering the rotorcraft into VMC can be 
demonstrated without perfonning an instrument approach, the extent of the competency 
check is detennined by the Administrator through the authorized POI. § 135.293(b). 
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Barry Lambert Harris 

Pat11cNaH 
Acting Chief Counsel 
Federal Aviation Administration 
800 Independence Ave. SW 
Vv ashington, DC 20591 

Dear Pat: 

-
5May2017 

It was great catching up with you agrun. I'm really sorry we didn't connect at 
Peggy's retirement dinner. As I mentioned in our conversation, I represent 
"tvfcMahon Helicopter Services, Canton, lvll. 

A problem has arisen for the company in so far as the East Michigan FSDO is 
insisting that the company's VFR operations which are conducted under Part 135 
are subject to the provisions of policy guidance 8900.1, Vol. 3, Chap 19, Sec 7 that 
requires pilots to fly an instrument approach during a check ride. ½rule this 
guidance does contain a tabular listing of requirements there is also language 
that would permit a POI to ignore this apparent requisite. 

This guidance is in direct contradiction of 14CFR 135.293(c) and therefore should 
not take precedence and this is made dear :in language within the guidance itself. 

I am enclosing the latest correspondence betvveen Mdv1ahon and the FAA to give 
you a flavor of the debate. I'm sure you are as familiar as I am with the 
organizational tendency to engage in what I call "requirement creep." I see it 
frequently in certification programs and I think I am seeing it here in policy 
guidance that the field is inclined to accept as a black letter mandate. 

I would appreciate it if your office could review this guidance and the regulation 
to determine whether we are correct in our interpretation. 

h1 the meantime I hope you can suggest a methodology by which the Flight 
Standards Service can be prevented from enforcing its erroneous interpretation 
or engaging in any enforcement action during the pendency of your review. 

I look fonvard to hearing from you. 



From; Nick McMahon /ff 
Subiel~i: Emailing - FAA_CSl_135-293_Part_Deux.pdf 

[)i';lte;, May 4, 2017 at4:14 PM 
To: Barry L. Harr' 

Barry, 

. Rick Anderson replied this afternoon with a letter and additional convoluted information from_ AFS-280 that's total ly irrelevant. 
Attached is my draft response letter. Please advise on next steps. I assume we shall continue the CSI process? 

Thank you, 

Richard Artd!!rron 

FAA - SE Mk:higan FSDO 
8.SOOBQcktld. 
'i'p.silar'iitl, Ml 48111 

Mav4, 2017 

[M£MAHONI 

·n1ank yo•u for th~ rnt:tl.'!tir.g and the i'-espoMe lettet. Ur)fcttunaitely, your letter ha:. not 1(!S.oJvca 
my i ssue .;md has inc:orrectly identifi~d nw pas?ticw, irl t h.::t mi!H<ir. 

My po.sit.ion is very simply: 14 cm H5.293{t), does not r-eqolra: an instmm~nt "approach". 

''Each com~te11c.v ctv~ck gi•1c~1 in a rototcr.:ift must inelucf~ .fl denioin:;,trntion o.f the pllo.fs abilitY 
to mat\'11.IVer the rotorcraft so'l~ly b~• tefe·rence to in,,tn.in,ents. The -e:h~ck rr,u~t. d~termioe the 
pilot's 8bility to safely m;;,ooii~<et the row,craft into •.•i~ual m~t~o:rological eonditiom following 
a11 inadvert1.1-nt 0nwtmte! with ,i,nstmrnef!t met~oro-logk~I conditions. F,cr compe-t~ncv -check5 in: 
nor,,tf:R,.(@-rtified rotorcraft, tht!' pilal ,nu:s.t pl!l>rforrn surh maneuver:s 11s ari? .approcrhitt to the 
rotorcraft'!.installed aquipmli!nt, tf\e C4lrtlficata holder's operation1. spedfieatitl-1\!., am! Hu? 
api:mning envirot1mer1t." 

l h(!fiis no- tl"lcntio11 onhe word ' 'approach" in the: language ahove. M~Muv~ringthe roton:raft 

into '"i.sual matooroiogic.il co-ndition!!. can 'Ile d1m1onstratl.Ni without p~rforming at' approll<:h. 
We'\•f.l demomtfated this Oil evury ~AA chetk ~-ince tht'.! law Wll:S hi pla,~. 

I rccogniie tha;t the FAA guidonc~ has cfliing~d, but the! i~w did l'\Olt A5 we disc~ssed, the 
e;uidao-el! is not the l.iw. We wm co!'lfo1uc the CSl pro-cess 1 .. mtit 'We rec:e\1112 il response from the 
FAA that addresses thQ conflic.tlng guid,mc~. Th.e basis for tht _guidance is. iiff-ell.!\)'anlt.. 

Thaok '(CU:, 

Nick McMah0n 
President 
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U.S. Department 
of Transportation 

East Michigan Flight Standards District Office Willow Run Airport- East Side 
8800 Beck Road 

Federal Aviation 
Administration 

May 4, 2017 

McMahon Helicopter Services, Inc. 
Mr. Nick McMahon, President 
8351 Ronda Drive 
Canton, MI 48187 

Dear Mr. McMahon: 

Belleville, Michigan 48111 

Ph: (734) 487-7222 
Fax: (734) 487-7221 

At the May 1, 2017 meeting between yourself, Mr. Barry L. Harris (via phone), FAA Front 
Line .Manager James Gotha and myself, we discussed the issue of requiring company pilots 
of McMahon Helicopter Services, loc. part 135 certificate (BUBA), without an instrument 
rating perform an instrument approach during the 14 CFR 135, §135.293(c) competency 
checks. 

As a result of the meeting, a memo was sent to the Great Lakes Region, GA Technical 
Support Branch, AGL-230 on May 1, 2017 asking for clarification on the following: 

"McMahon's position is that there is a disagreement between the requirements of §135.293 
and FAA Order 8900.1, Volume 3, Chapter 19, Section 7, Table 3-71, to have a part 135 
helicopter certificate holder perform an instrument approach on a competency check when 
some of their pilots do not have instrument ratings." 

On May 3, 2017, AGI.r230 forwarded the issue to AFS-280, Air Carrier Training Systems 
and Voluntary Safety Programs Branch for review and later that day we received the 
following response: 

The key elements to your question as you stated are found in the NPRM (RIN 2120-AJ53, 
Docket No. FAA-2010-0982; Notice No. 10-13 enclosed, see highlighted text and pages 72 
& 7 3), in the current .rule and detailed in the 8900 guidance. Jn the NPRM, the FAA 
explained that the proposal for checking on recovery from IIMC in §135.293(c) would 
require that the demonstration be scenario-based and include attitude instrument flying, 
recovery from unusual attitudes; navigation, air traffic control·(ATC) communications, and 
at least one instrument approach. The FAA fi.1.rth.ei· explained that if the aircraft is 
appropriately equipped and the check is conducted at a location where an instrument landing 
system (ILS) is operational, the pilot should demonstrate an ILS approach. If the pilot is 
m1able to conduct an ILS approach, the pilot should demonstrate a global positioning system 
( GPS) approach if the aircraft is equipped and the pilot is properly trained. If neither an ILS 
nor GPS approach can be performed, the pilot should perform another instrument approach. 
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Specifically, § 135.293( c) states each competency check given in a rotorcraft must include a 
demonstration of the pilot's ability to maneuver the rotorcraft solely by reference to 
instruments. The check must determine the pilot's ability to safely maneuver the rotorcraft 
into visual meteorological conditions following an inadvertent encounter with instrument 
meteorological conditions. For competency checks in non-IFR-certified rotorcraft, the pilot 
must perform such maneuvers as are appropriate to the rotorcraft's installed equipment, the 
certificate holder's operations specifications, and the operating environment. 

The 8900.1, Vol. 3, Ch. 19, Sec. 7, Table 3-71 note 4 goes on to say: The event should 
reflect a realistic course of action the pilot might take to escape from an encounter with 
inadvertent instrument meteorological conditions (llMC). POis should approve methods 
appropriate to the aircraft, equipment installed, facilities available, operations specifications 
(OpSpec) requirements, and the environment in which the operations may occur. If a part 
135 helicopter OpSpec limits operator to day visual flight rules (VFR) only, and the 
operator's helicopter(s) are not equipped with attitude reference instrumentation, tbjs 
requirement may not be applicable. Training and checking must provide emphasis on 
avoidance ofIIMC, including the discipline and decision-making required to divert, make a 
precautionary landing, or make an emergency transition to instrument flight rules (IFR), as · 
appropriate to the circumstances. This event must include attitude instrument flying, 
recovery from unusual attitudes, navigation, air traffic control (ATC) communications, and, 
at least one instrument (if aircraft is so equipped) approach appropriate to circumstances. 

In summary, the intent is the demonstration of a pilot's ability to maneuver the rotorcraft 
solely by reference to instruments and recovery to VMC conditions. Base on the aircraft 
equipage the method to accomplish the task are variable based on the verbiage found in the 
preamble. Additionally tbe task, in whole, js oot at the discretion of the check pilot, as it is 
identified as a separate task in §135.293(c) and must always be completed, and is not limited 
by the statement referencing tasks associated with the original issuance of the particular pilot 
certificate required for the operation, for the same reason. 

If you feel that McMahon Helicopter should not be held to the safety standard of 
§135.293(c), you may apply for an exemption to the rule using the process in 14 CFR 11. 

Sincerely, 

RICHARD D. g;~g::~litlCHARD 
ANDERSON JR ~~~7.os.04 ' 3:3o:s. 

Richard D. Anderson Jr. 
Front Line Manager •• 




