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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

JUN J J 2018 

Mr. Richard A. Peri 
Vice President 
Government & Industry Affairs 
Aircraft Electronics Association 
601 Pennsylvania Avenue, N.W. 
Suite 900, South Building 
Washington, D.C. 20004 

Re: Request for Legal Interpretation to Clarify the Meaning 
of The Term "inspected" in 14 C.F.R. § 91.405(c) 

Dear Mr. Peri: 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Avenue, S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This responds to your January 31, 2018 letter asking for a clarification of the term "inspected" as 
used in 14 C.F.R. § 91.405(c). Section 91.405, in pertinent part, states: 

§ 91.405 Maintenance required. 

Each owner or operator of an aircraft-

(a) Shall have that aircraft inspected as prescribed in subpart E of this part 
and shall between required inspections, except as provided in paragraph ( c) 
of this section, have discrepancies repaired as prescribed in part 43 of this 
chapter; 

* * * * 

( c) Shall have any inoperative instruments or item of equipment, permitted 
to be inoperative by§ 91.213(d)(2) of this part, repaired, replaced, removed, 
or inspected at the next required inspection; and 

* ', * * * 

In adding context to your inquiry, you stated: 

However, because of the ambiguity of paragraph 91.405(c), one could interpret 
the requirement such that if the inoperative instrument or equipment could not 
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 be remedied by repair, replacement, or removal that the inoperative instrument 
 or equipment could be inspected, deemed to still be inoperable and through the  

provision of paragraph 91.213(d)(2) be continued until the next required inspection.  
 
Based on that context, you sought clarification by suggesting two alternative meanings of the 
regulation:   
 
 Is the intent that the discrepancy be resolved at the next required inspection 
 through repair, replacement, removal, or inspection as necessary?  Or,  
 
 Is the inspection intended to confirm that the aircraft continues to be compliant 
 with § 91.213(d) and the inoperable instrument and/or equipment can continue  
 to be inoperable indefinitely?     
 
Your second suggested alternative meaning of the regulation is supported by the FAA’s 
preamble discussion for the final rule in 1988,1 so long as the term “continue to be inoperable 
indefinitely” is given appropriate regulatory meaning.  The FAA discussed this issue in the 1988 
preamble when addressing comments on the matter.  A commenter to the proposal had requested 
clarification on the length of time an inoperative instrument or item of equipment could remain 
inoperative after deactivation or removal.  The FAA explained:   
 
 Sections 91.29(b) and 91.30(d)(4) [currently §§ 91.7(b) and 91.213(d)(4)]  

require a person to determine whether an aircraft with inoperative instruments  
and equipment is in condition for safe operation.  In addition, § 91.165(c)  
requires at every required inspection thereafter, the owner/operator of the  
aircraft to have any inoperative instrument and equipment reevaluated to  
ensure the discrepancy will not affect the operation of any other installed  
instrument or equipment.  Therefore, the FAA believes compliance with  
§§ 91.29(b), 91.30(d)(4), and 91.165(c) [currently §§ 91.7(b), 91.213(d)(4), 
and 91.405(c)] will provide adequate safeguards without having to impose  
time limits on the repair or replacement of inoperative instruments and  
equipment.  53 FR 50193; December 13, 1988.    

 
Based on the above preamble explanation, if the inoperative instrument or item of equipment is 
not repaired, replaced, or removed at the next required inspection, the inoperative item must be 
inspected again (reevaluated) at that inspection in order to ensure that the discrepancy will not 
have an adverse effect on the safe operation of the aircraft.   
 
The term “continue to be inoperable indefinitely” is not a term contemplated by the regulation.   
Under the regulation at issue, the process of reevaluating the item at each required inspection 

                                                           
1  53 FR 50190; December 13, 1988 (Inoperative instruments or Equipment Final Rule document for 14 C.F.R.  
§§ 91.30 and 91.165 (re-codified as 14 C.F.R. §§ 91.213 and 91.405, respectively, on August 18, 1989.)       



may be continued "indefinitely," so long the reevaluation is accomplished and documented at 
each required inspection. Note also that§§ 43.1 l(b), 91.213(d)(3), and 91.405(d) require that a 
placard be placed on the inoperative item to indicate its inoperative status. 

Also, be mindful that the instruments and equipment listed in § 91.213( d)(2) must be operative 
and are not subject to the exceptions set forth in § 91.405( c ). Therefore, only those instruments 
and equipment not listed in§ 91.213(d)(2) would be permitted to be inoperative and subject to 
the periodic reevaluations noted above. 

I hope this response is helpful to you. It was prepared by Edmund A verman, an attorney in the 
Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft 
Maintenance Division in the FAA' s Flight Standards Service. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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Federal Aviation Administration 
Office of the Chief Counsel 
800 Independence Avenue SW 
Washington, DC 20591 

Request for interpretation of 14 CFR § 91.405 (c) 

601 Pennsylvania Ave. NW 
Suite 900, South Building 
Washington, DC 20004 

Phone: (202) 589-1144 
Fax: (202) 220-3104 

January 31, 2018 

The Aircraft Electronics Association (AEA) requests a clarification of the term 
"inspected" as used in 14 CFR § 91.405(c). 

The Association represents more than 1,300 aviation businesses worldwide, including 
repair stations that specialize in maintenance, repair and installation of avionics and 
electronic systems in general aviation aircraft. The AEA membership also includes 
instrument facilities, manufacturers of avionics equipment, instrument manufacturers, 
airframe manufacturers, test equipment manufacturers, major distributors, and 
educational institutions. 

§ 91.405 ( c) states that each owner or operator of an aircraft "Shall have any inoperative 
instrument or item of equipment, permitted to be inoperative by § 91.213( d)(2) of this 
part, repaired, replaced, removed, or inspected at the next required inspection;" 
[ emphasis added]. 

Unfortunately the simple English definition of "inspected" can lead the interpretation into 
two distinct and opposite meanings: 

Is the inspection intended to remedy the inoperable condition within the 
instrument or equipment? Or, 

Is the inspection against the aircraft such that the inoperable equipment may 
remain inoperable indefinitely provided it is inspected (for its inoperability) at 
each required inspection? 

It would appear that paragraph 91.405 ( c) requires that any inoperative instrument or 
equipment permitted to be inoperative by§ 91.213(d)(2) be remedied at the next required 
inspection by repair, replacement, removal, or inspection as appropriate. 



AEA request for interpretation of 14 CFR 91.405 (c) 

However, because of the ambiguity of paragraph 91.405 ( c ), one could interpret the 
requirement such that if the inoperative instrument or equipment could not be remedied 
by repair, replacement, or removal that the inoperative instrument or equipment could be 
inspected, deemed to still be inoperable and through the provision of paragraph 
91.213( d)(2) be continued until the next required inspection. 

Because of the conjunctive use of the word "or", it would imply that the four terms: 
repaired, replaced, removed, or inspected are equal and intended to remedy the 
discrepancy. The paragraph is further clarified by removing the first three terms then 
reading as each owner or operator of an aircraft shall have any inoperative instrument or 
item of equipment inspected at the next required inspection; which would be a viable and 
appropriate correcting actions for resolution for instruments or equipment affected by a 
required inspections or Airworthiness Directives. 

Nonetheless, because the English language allows for this paragraph to be read with two 
separate and distinct meanings, the Association requests for clarification of the term 
"inspected" as used in § 91 .405 ( c ). 

Is the intent that the discrepancy be resolved at the next required inspection 
through repair, replacement, removal, or inspection as necessary? Or, 

Is the inspection intended to confirm that the aircraft continues to be compliant 
with§ 91.213 (d) and the inoperable instrument and/or equipment can continue to 
be inoperable indefinitely? 

The Aircraft Electronics Association appreciates the opportunity to request clarification 
on this critical maintenance task. Should you have any questions, please do not hesitate 
to contact me at (202) 589-1144 or e-mail ricp@aea.net. 

Sincerely, .. · 

~<1:!l- J-J:2 
Richard A. Peri 
Vice President, 
Government & Industry Affairs 
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