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Re: Flight time limitations and rest requirements under 14 C.F.R. § 13S.267. 

Dear Mr. Triponey, 

This is in response to your letter dated July 20, 2015, requesting clarification of the flight 
and duty requirements of 14 C.F.R. § 135.267. For your convenience, we have restated your 
questions below, followed by our interpretation of pertinent parts of the applicable 
regulation. For this response, we assumed that the questions relate to helicopter air 
ambulance operations for which the flight crew is scheduled for regular 12-hour shifts under 
§ 135.267(c). 

Question 1: What is the maximum allowable flight time permitted within a 14-hour duty 
period? 

Section 135.267(c) allows certificate holders to schedule flight crews on regularly 
assigned duty periods of no more than 14 hours. Flight times within the duty periods are 
restricted to a maximum of 8 hours for flight crews consisting of one pilot and 10 hours for 
flight crews consisting of two pilots. The 8-hour and 10-hour flight time limitations include 
any additional commercial flying performed by the flight crew during the period. 14 CFR 
§ 135.267(c)(2). 

Question 2: Since§ 135. 267 (c) allows an exceedance beyond 8 hours flight time when those 
flights occur within a regularly assigned duty period of no more than 14 hours, is it correct 
to infer that a pilot can fly 14 hours flight time (understanding that the likelihood would be 
rare) without requiring additional rest as required in§ J 35.267(e)? 

Your assumption is incorrect. 

Section 135.267(e) states that "when a flight crewmember has exceed the daily flight 
time limitations in this section ... that flight crewmember must have a rest period before 
being assigned or accepting an assignment for flight time ... ". The unequivocal language "in 
this section" means that it applies to the entirety of§ 135.267. Thus, if the flight time 
limitation is exceeded for reasons beyond the control of the certificate holder or the flight 



crew, then the increased rest provisions of§ 135.267(e) come into effect. See Legal 
Interpretation to Manager, Lincoln Flight Standards District Office, from Donald P. Byrne, 
Acting Assistant Chief Counsel, Regulations and Enforcement Division (August 9, 1989). 
For clarification purposes, we stress that§ 135.267(e) is applicable only if the flight time 
limitations are exceeded. 
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We remind you that, although§ 135.267(c) allows for an extension of flight times 
within a 14-hour maximum duty period, it does not permit the extension of the duty period. 
An exceedance of the 14-hour duty period constitutes a violation of§ 135.267(c). See Legal 
Interpretation to Mr. Moody, from Lorelei Peter, Assistant Chief Counsel for Regulations 
(August 22, 2017). 

Question 3: Are there any circumstances where a pilot (under the amplifying conditions 
stated above) can incur in flight time beyond the 14th hour of the duty period, assuming the 
flight time is conducted under part 135? 

Operations that exceed the 14-hour duty time threshold constitute a violation of 
§ 135.267(c). The only exception to this rule is when the excess flight time is due to a delay 
enroute caused by unanticipated events (e.g., unanticipated headwinds) if the certificate 
holder or flight crew reasonably anticipated all flight segments would have been completed 
within the 14-hour duty period. See Legal Interpretation to Mr. Ross, from Donald P. 
Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations Division (August 30, 1993). 

Question 4: Are the three distinct descriptions repeatedly listed within FAA legal 
interpretations as conditions meeting the requirement for "circumstances beyond the 
control of the certificate holder" (ATC delays, unforeseen weather delays, and mechanical 
delays), an exhaustive list? Would delays such as: (a) difficulties in stabilizing a critically ill 
or injured patient prior to transportation, (b) changes in destination due to the nature of 
illness or age of the patient, (c) unplanned reposition flights to accommodate multiple 
helicopters at a single helipad, (d) delays in locating off-site or unprepared landing areas, 
or (e) numerous other delays related to changing patient medical condition, recognized as 
"circumstances beyond the control of the certificate holder," and possibly allow for an 
exceedance of flight time limitations? 

FAA policy dictates that (1) delays caused by late cargo or passenger arrivals, 
(2) maintenance difficulties, and (3) adverse weather, are circumstances beyond the control 
of the certificate holder and the crew, and are valid reasons to extend a flight beyond the 
flight limitations imposed by § 135.267. The aforementioned is not an exhaustive list of 
circumstances beyond the control of the certificate holders and flight crew. The FAA 
reserves the right to assess other events to determine whether they constitute circumstances 
beyond the control of a certificate holder or operator. 

Question 5: Can a delay encountered in the first or second segments of the sequence of 
flights be applied to the last leg, even if the pilot knows that the segment would cause him to 
exceed daily flight time limits? Would a delay during any segment of the sequence of flights 



which are operated as helicopter air ambulance allow for an exceedance of the regularly 
scheduled 14-hour duty day (whether or not a flight time limit may be exceeded)? 

If the operation involves a regularly assigned duty period under§ 135.267(c), then 
the duty period cannot be extended, and the operation cannot be carried out if the delay will 
cause the flight crew to operate beyond the maximum 14-hour duty period threshold. 
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We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If 
you need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was 
prepared by Francisco E. Castillo, Attorney in the Regulations Division of the Office of the 
Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation Division of the Flight Standards 
Service. 

Sincerely, 

Lorelei D. Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 



Office of the Chief Counsel 

US Department of Transportation 

Federal Aviation Administration 

800 Independence Ave., S.W. 

Washington, DC 20591 

July 20, 2015 

Captain Paul Triponey 

I •••••.•. . • ! 

I am seeking clarification on flight and duty time limitations under FAR Part 135, more specifically as they pertain 

to the recent rules changes/additions for Helicopter Air Ambulance Operations (FAR 135.601 and subsequent). 

Amplifying information: 

1. One pilot unscheduled crews. 4 Pilots/helicopter are scheduled for 12 hour shifts for continuous 24 hour 

coverage, typical of HAA scheduling. I assume, therefore that 135.267(c) is applicable. 

2. Regularly assigned duty periods of not more than 14 hours (actual schedule is regularly assigned 12 hour 

duty periods). 10 hours scheduled rest before and after each regularly assigned period. Pilots are 

scheduled to begin and end each day at the same time. 

3. Helicopter Air Ambulance Operations as defined by FAR 135.601. 

' 4. For the purposes of this clarification, assumption can be made that no other commercial flying occurs 

during the 10 (12) hour scheduled rest period. 

Questions/scenarios for which interpretation is requested: 

1. What is the maximum allowable flight time permitted within the 14 hour duty period? Since 

135.267(c) allows an exceedance beyond eight hours flight time when those flight hours occur within a 

regularly assigned duty period of not more than 14 hours, is it correct to infer that a pilot can fly 14 

hours flight time (understanding that the likelihood would be rare) without requiring additional rest as 

required in 135.267(e)? It is understood that in any case, the pilot cannot report for duty the next day 

until he has a minimum 10 hour rest period. 

2. Are there any circumstances where a pilot (under the amplifying conditions stated above) can fly 
flight time beyond the 14th hour of the duty period (assuming that flight time is conducted under Part 

135, not Part 91)? 

3. Recognizing that three distinct descriptions have been repeatedly listed within FAA legal 

interpretations as conditions meeting the requirements for "circumstances beyond the control of the 

certificate holder'' (ATC delays, unforeseen weather delays, and mechanical delays), is this list all 

inclusive? Specifically, in the environment of Helicopter Air Ambulance Operations, there are an infinite 

number of potential delays which are peculiar to these operations. Among them are: difficulties in 

stabilizing a critically ill or injured patient prior to transport, changes in destination due to the nature of 

illness or age of the patient, unplanned reposition flights to accommodate multiple helicopters at a 

single helipad, delays in locating off-site or unprepared landing areas, or numerous other delays related 

to changing patient medical conditions. Would delays such as these be recognized as "circumstances 



beyond the control of the certificate holder," and possibly allow for an exceedance of flight time 

limitations? 

4. This question is related to previous legal interpretations regarding 135.267(b) where flight time 

exceedances are permitted due to circumstances (delays) beyond the control of the certificate holder, 

when those delays could only be applied to the segment in which they occurred (in other words, a delay 

in the first segment could not allow a flight time exceedance during the last segment, when the pilot 

knew before take- off on the last leg that that flight time would exceed limitations). With the new 

language defining "Helicopter Air Ambulance Operations" in 135.601 (flight or sequence of flights), can a 

delay em::ountered in the first or second segments of the sequence of flights be applied to the last leg, 

even if the pilot knows that that segment would cause him to exceed daily flight time limits (which I 

have inferred is 14 hours flight time)? And, would a delay during any segment of the sequence of 

flights which are operated as HAA allow for an exceedance of the regularly scheduled 14 hour duty 

day (whether or not a flight time limit may be exceeded)? 

To assist in answering, here is a hypothetical (though quite possible) scenario: A pilot reports for duty 

(with the required preceding 10 hour rest period completed and in accordance with 135.267(c)) at 0700. 

His first flight of the period is assigned at 1800. His planned sequence of flights is as follows: 20 minutes 

flight time to the first destination to embark a patient; 30 minutes planned on the ground to prepare the 

patient for transport (which is the company average delay); 40 minutes flight time to the next 

destination to disembark the patient; 30 minutes on the ground at the disembark location (again, based 

on company average times); then 40 minutes flight time for the return to home base. If this sequence of 

flights goes exactly as planned, the pilot would return to his original departure point (base) at 20:40. He 

would only accumulate 1 hour and 40 minutes of flight time, and would return 1 hour and 40 minutes 

after his 12 hour scheduled duty period, and 20 minutes before the end of the 14 hour maximum duty 

period. However, in the next scenario, he encounters an additional 30 minute delay at the first 

destination (patient embark) due to a lengthy extrication from a motor vehicle that was unplanned or 

unknown to the pilot before departure, and another similar difficulty at the patient disembark point due 

to a deteriorating medical condition. In this scenario, the pilot would be faced with a departure time of 

2100 for the third segment in the sequence of flight, and he would arrive back at his base at 2140. At 

the time of take-off {2100), he will not exceed any flight time limits (still 100 minutes), but at 2101, he 

will immediately be flying past the 14 hour maximum duty day during the final segment of the sequence 

of flights, as a result of delays encountered during the first two segments. Would the pilot be in 

violation of rest requirements of 135.267(c) if he flew this third segment with medical personnel on 

board the aircraft (it is already understood that 135.601 would permit him to fly back without medical 

personnel, so this question deals with that segment of flight if medical personnel are on board)? 

Thank you for your consideration. 

Sincerely, 

Paul 0. Triponey 




