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Washington, D.C. 20591 

Re: FAA observation of check airmen under 14 C.F.R. § 135.339. 

Dear Mr. Brown, 

This is in response to your letter dated June 29, 2016, requesting clarification on whether 
a check airman (also known as a check pilot) who is current and qualified in multiple 
families of aircraft, and who has undergone initial observation by the FAA in one of the 
aircraft families within the previous 24 month period, must also undergo initial 
observation for the second family of aircraft. 

Section 135.339(a) states that: 

(a) No certificate holder may use a person nor may any person serve as a 
check airman unless: 

(1) That person has satisfactorily completed initial or transition check 
airman training; and 

(2) Within the preceding 24 calendar months, that person 
satisfactorily conducts a proficiency or competency check under the 
observation of an FAA inspector or an aircrew designated examiner 
employed by the operator. The observation check may be accomplished in 
part or in full in an aircraft, in a flight simulator, or in a flight training 
device. This paragraph applies after March 19, 1997. 

Section 135.339 does not impose a requirement to undergo independent observation 
checks for each family of aircraft. The regulation merely requires that a check airman 
conducts a proficiency or competency check under observation of an FAA inspector or 
aircrew designated examiner employed by the operator. This is a minimum requirement 
and observations can occur more frequently than as established in§ 135.339. In the 
interest of safety, the FAA directs its overseeing inspectors to be judicious when 
approving check airmen, and so instructs them to be vigilant when overseeing their 
performance. See FAA Order 8900.1, Vol. 3, Ch. 20, Sec. 6, Para. 3-20-6-2 1.1 

1 FAA Order 8900.1 contains directives and guidance information for Aviation Safety Inspectors and does 
not apply directly to regulated entities. 





The FAA grants its inspectors sufficient latitude to require all necessary actions -
including additional observation checks, if deemed in the interest of safety - to ensure 
candidates satisfactorily meet all qualification requirements and criteria to become check 
airmen.2 Although check airmen might only be required to undergo the observation 
procedure every 24 months, FAA inspectors have the prerogative to conduct additional 
observations to ensure proficiency or competency. This is likely in a scenario where a 
candidate seeks approval as a check ai1man for more than one aircraft type. An inspector 
will likely require additional observation checks prior to approving a candidate as a check 
airman when there is little commonality between the previously observed/approved 
aircraft family and the new aircraft family under which approval is sought. 

We appreciate your patience and trust that the above adequately responds to your 
concerns. If you need futther assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This 
response was prepared by Francisco E. Castillo, Attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation Division of 
the Flight Standards Service (AFS-200). 

Sincerely, 

Of~ 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 

2 See 49 U.S.C. 44703 (authority to issue airman certificates); 49 U.S.C. 44709 (authority to re-inspect and 
reexamine airman certificates, at any time). 
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DAVIDW.BROWN 
PHONE: 

email: 

June 29, 2016 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

I would like an interpretation of 14 CFR Part 135.339. Initial and transition training and 
checking: Check airmen (aircraft), check airmen (simulator) and the associated guidance in the 
8900. 

The regulation states that no certificate holder may use a person nor may any person serve as a 
check airman unless that person has satisfactorily completed initial or transition check airman 
training; and within the preceding 24 calendar months, that person satisfactorily conducts a 
proficiency or competency check under the observation of an FAA inspector or an aircrew 
designated examiner employed by the operator. The observation check may be accomplished in 
part or in full in an airc~ft, in a flight sitnulator, or in a flight tr_aining device. . 
8900. l Volume 3, Chapter 2<f; Sectfort 2, Paragraph 3-;1429, Approval of aCh'eck Pilot or Check 
FE in Multiple Aircraft says before a candidate may be .. aj:iptoved · as· a cheek pilot· or ch~ck FE in 
more than one type of aircraft, the operator must show that there is a need .. The candidate must 
be fully qualified and current iu each '6f the airctaft types. Overseeing 'inspectors must be 
jufcious in approving check-piiots and checkFEs a.nd 'Vigilan{iii oVerseeinitheir performance. 

There are var1ous a~ptable combinati~ns of check pilot· and chetk FE approvals ... 
More 'Tha~ One Ai~cra_ft Fanii]y': For parp3,toP..~~~ons, ;~•c~~ck pilot maybe' : . 

approved to serve ma combmatwn of two of the followmg aircraft families: 1) one series of 
multiengine, normal, or commuter category airplanes; 2) single-engine, normal, or commuter 
category airplanes; or 3) helicopters. 

More Than One Commuter or Transport Category Aircraft Type: Before a 
candidate may be approved as a proficien_cy chec~ pilo~~ ~frcraft~ lin~ c~eck pilot-.· · ~11 seats, 
check pilot-all checks, or check fE---:aircraft ih 'two -coii:unti'ter catego'i'y· aircraft types or two 
transport category types;tlie overseeing 'm:.Spectors iniliit ensure that the following conditions are 
!)let: 
, . . 

· 'i) 'Aircraft with'Differerit TCs N oi Des1gn~ted ~s Related for Par·t 121 or Part 135. 
· ·a) Proficiency Check Pilot...:....:Aircraft. The candidate must have logged at le~st . . . 

: 500 hours as PIC i~ ea~h tr~( .:· . . . · .· , . . ·· ... ·.:· . ·. . . ·.-. _::·, · . 
b) Line Check Pilot--:.All Seats: The 'cimd.idate must p.ave logged at least I 00 lfouis as· 

· PiC in each'type and at least f,ooo hourS as PIC in transport- or"comniiiter-cat~gory 
, -.. ;airplanes;:·:.< : . . ,·,· .. ::_;: .. , .:: · . .. _: .. · . :; .: .. : -: : :.· r ,··., :(,,·· ' . · : 

' . · ." . 
;' 1 . 

. ... ............ . 



c) Check Pilot-All Checks. The candidate must have logged at least 500 hours as PIC 
in each type; and 
d) Check FE-Aircraft. The candidate must have logged at least 500 hours as an FE in 
each type. 

My questions specifically are would a check pilot who is authorized in one family of aircraft and 
wanting to add a different family of aircraft be required to have an initial observation by the 
FAA in the second aircraft, considering they are current and qualified in both aircraft and the 24 
month observation requirement has been complied with? 

Would it make any difference in whether another initial observation was required if the check 
pilot was authorized in a turbo prop aircraft and wanting to add a jet aircraft to their Letter of 
Authorization without an additional observation by the FAA? 

Thank you for your time. 

~ 
David W. Brown 
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