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Mr. Juan Pablo Carcano 
Accountable Manager 
Swift Avionics Services, Inc. 
20851 Johnson Street, Ste. 109 
Pembroke Pines, FL 33029 

Re: Legal Interpretation of the Term "Current" 
in 14 C.F.R. §§ 43.13(a) and 145.109(d) 

Dear Mr. Carcano: 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Avenue, S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is provided in response to your May 19, 2017 letter requesting clarification of the 
word "current" as applicable to 14 CFR §§ 145.109 and 43.13. Your letter refers to two related 
legal memoranda issued by our office, 1 in which we provided legal interpretations on the use of 
the term "current" with respect to inspection programs selected under 14 C.F.R. § 91.409(£)(3) 
and requirements for maintenance manuals in§§ 43.13(a) and 145.109(d). Specifically, you are 
requesting clarification on whether the principles set forth in the 2010 memorandum apply to 
your company's particular circwnstances. We believe the answers to your questions are found in 
the 2010 memorandwn, so another legal interpretation is not required. However, because you 
raised the issues, we are providing the following clarifications. 

Before we address your company' s specific questions, we believe three of your stated 
conclusions that you based on our two interpretations (referenced above) warrant clarification. 

Conclusion 1: A previous version of a Component Maintenance Manual can be 
considered "current" unless the FAA has invalidated it by rule or 
can otherwise show that it was not acceptable. 

1 legal Interpretation of 14 C.F.R. § 91.409(/)(3) from Assistant Chief Counsel for Regulations, 
AGC-200, to Manager, Aircraft Maintenance Division, AFS-300 (Dec. 5, 2008), and Legal Interpretation of 
"Current" as it Applies to Maintenance Manuals and Other Documents Ref erenced in /4 C.F.R. 
§§ 43. I J(a) and 145. l 09(d) from Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200, to Manager, 
A WP-230 (August I 3, 20 I 0). 



FAA Clarification: First, it is important to distinguish between an aircraft owner or operator 
selecting an inspection program for cw:rent and future inspections of that aircraft, and 
maintenance to be performed on it using a maintenance manual. As you correctly noted, our 
2008 interpretation, quoting a dictionary, stated that "the adjective 'current' means belonging to 
the present time." Accordingly, a previous version of a manual is no longer "current," though, 
depending on the circumstances, it may be acceptable to use. 

The 2008 interpretation addressed the requirement in § 91.409(£)(3) that provided an aircraft 
owner or operator the option to select as the inspection program for the aircraft "a cwTent 
inspection program recommended by the manufacturer." That inspection program (current at 
that moment in time) would be a program acceptable to the FAA for future inspections of the 
aircraft to which it applied unless some part of it was deemed unacceptable because of changes 
required by an Airworthiness Directive (AD) or some other FAA rule. If the manufacturer later 
made revisions to the program, the originally selected program would no longer be the 
manufacturer's "current" inspection program as of that later date, but it would remain an 
acceptable inspection program for the owner or operator who had selected it because it was 
current at the time of selection, as required by the regulation. The later revised inspection 
program would, however, be the "current" inspection program for an owner or operator who 
selected it at that later point in time. 

Conclusion 2: In the context of§ 43.13(a), "current" does not necessarily mean 
"the latest" or "the most cunent version" of a Manufacturer's 
Maintenance Manual or Instructions for Continued Airworthiness 
of an article. 
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FAA Clarification: Your conclusion is not correct. As explained below in answer to your 
specific question, the word "cunent" in§ 43.13(a) means just what the dictionary says it does, 
i.e., "belonging to the present time"-in other words, the latest version of the manufacturer' s 
maintenance manual or Instructions for Continued Airworthiness in effect at the point in time of 
use. None of our legal interpretations attempted to re-define the meaning of current-they only 
explained its application in the particular regulation at issue. Section 43.13(a) provides the 
option of using "other methods, techniques, and practices acceptable to the Administrator" in 
lieu of those provided by the manufacturer. 

Conclusion 3: As explained in your memorandum ofDec-05-2008, the manufacturers 
should not unilaterally issue changes to their recommended maintenance 
and inspection programs that could impose financial and/or other burdens 
to the owner or operators of an aircraft without running afoul of the APA. 

FAA Clarification: Your conclusion is not correct, as it appears to be based on an incomplete 
reading and analysis of what we stated in the 2008 legal memorandum. Manufacturers 



frequently make changes to their recommended inspection programs and maintenance manuals. 
Often these changes result in improved inspection or maintenance techniques and practices. 

Our point in the 2008 memorandum was that, once an owner or operator selects an inspection 
program under the option provided by § 91.409(t)(3) (and that program becomes mandatory for 
subsequent inspections), the manufacturer cannot thereafter unilaterally impose new 
requirements on the owner or operator by making changes to the progran1. We stated: 

If the word "current" in § 9 l .409(t)(3) and other similarly worded provisions 
did mean an ongoing obligation, when manufacturers make changes to their 
instructions and programs (which often accompany newly-produced models 
of products, but which also cover the previously-produced models), the new 
requirements could impose financial and other burdens on owners and 
operators of older aircraft that they did not bargain for. An interpretation 
of the regulation that would allow manufacturers unilaterally to issue changes 
to their recommended maintenance and inspection programs that would have 
future effect on owners of their products would not be legally correct. This 
would run afoul of the AP A. 

So long as later changes made by a manufacturer to its recommended inspection program were 
applicable to the aircraft model at issue and were acceptable to the FAA, an owner or operator 
could voluntarily adopt those changes. 

FAA Response to Your Questions 
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You state that your company, a repair station certificated under part 145, has a 'Nritten agreement 
with a customer in which the customer explicitly requests "the use of a prior-but current­
version" of the manufacturer's maintenance manual when performing maintenance on a11icles. 
You have verified that the manufacturer's maintenance manual has not been invalidated by an 
FAA rule and that, at the time of servicing the articles, no Airworthiness Directives (AD) 
involved the use of information that is not contained in the version of the maintenance manual 
used. Based on these facts, you do not believe your company's use of the prior version of the 
maintenance manual is a violation of§ 43.13(a). 

Based on our explanation above, your customer's request that you use "a prior- but 
current-version" of a maintenance manual is contradictory. However, as explained in our 2010 
legal memorandum, your company would not violate§ 43. l3(a) if it uses a prior version of the 
maintenance manual, so long as that manual was still acceptable to the FAA. The FAA 
explained in the 2010 memorandum: 

Similarly, in the context of performing maintenance for a customer, if 
the repair station used a "prior" version of a manufacturer's maintenance 
manual that was applicable to the model of aircraft that was being maintained, 



and the FAA could not show how the prior version that was used was 
unacceptable, the repair station would not be in violation of§ 43.13(a) 
or§ 145.201 for following it. 

You also ask if your company is still required to have available the latest version of the 
manufacturer's maintenance manual at the time that relevant work is being performed. The 
answer is yes. In the 2010 memorandum, we provided the following reasoning behind this 
requirement: 

The obligation imposed by§ 145.109(d) is different. That section requires 
that a repair station must maintain certain specified documents and data, and 
that the listed documents and data must be current and accessible when the 
relevant work is being performed. The items listed that must be so maintained 
include, e.g. , ICA, maintenance manuals, overhaul manuals, and service bulletins. 
As discussed in a similar context in the December 5 memorandum with regard 
to an air carrier's duty to keep a cunent FAA-approved Airplane Flight Manual 
under 14 C.F.R. § 121.14l(a), this is essentially a paperwork requirement to keep 
the specified documents up to date. In the Part 145 context, a repair station would 
have to keep current (up-to-date) versions of the listed documents and data. 

Accordingly, § 145 .109( d) requires that your company maintain the latest (i.e. up-to-date) 
version of the manufacturer's maintenance manual even though the applicable maintenance 
performance rule(§ 43.13(a)) permits the use of a prior version when performing maintenance, 
so long as the portion being used is still acceptable to the FAA. The FAA's Flight Standards 
Service is aware of instances in which manufacturers refuse to provide up-to-date manual 
revisions to some repair stations, rendering it impossible for them to be in compliance with the 
requirement to have the "current" docwnent accessible when the relevant work is being done. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to yow- concerns. This response 
was prepared by Edmund Averman and Richard Doan, attorneys in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel. If you have fwther compliance questions or require additional 
technical assistance, please contact the Aircraft Maintenance Division at (202) 267-1675. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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Federal Aviation Administration 
Assistant Chief Counsel for Regulations {AGC-200) 
800 Independence Avenue, 
S.W., Washington, DC 20591 
Att: l,.orelei Peter 

May 19th
, 2017 

I am writing to request clarification of the word "current" as applicable to 14 CFR 145.109 and 

43.13. 

Having read in d~tail your Memorandums of Dec-05-2008 and Aug-13-2010, (attached to this 
letter) we have developed the following analysis: 

lf, according to your Memorandum of Dec-05-2008: 

1) The adjective "current" means belonging to the present time, 
2) Your interpretation of "current" applies to§ 91.409{f){3) and other similarly-worded 

provisions and regulations, 
3) "To comply with§ 91.409{f)(3) an operator need only to adopt a manufacturer's 

inspection program that is 'current' as of the time he adopts it, and that program 
remains 'current' unless the FAA mandates revisions to it. Such a mandate would be 
adopted in the form of either an AD or an amendment to the operating rules," 

And according to your Memorandum of Aug-13-2010 and in the context of§ 43.13: 

4) "If a person uses the manufacturer's maintenance manual or ICA when performing 
aircraft maintenance, that person could use the most current version of the manual or 
ICA or, in many cases, a prior version (including one that was current at the date of 
manufacture} and not run afoul of t he regulation". 

5) "If a repair station customer had validly adopted a previous iteration of an inspection 
program that was '~urrent' at the time of adoption and the repair station followed that 
program, the repair station would not be in violation of either regulation unless the 
FAA had invalidated it by rule or could otherwise show that it was not acceptable. 
Similarly, in the context of performing maintenance for a customer, if the repair 
station used a "prior" version of a manufacturer's maintenance manual that was 
applicable to the model of aircraft that was being maintained, and the FAA could not 
show how the prior version that was used was unacceptable, the repair station would 
not be in violation of§ 43. 13(a) or§ 145.201 for following it," 

We conclude that: 

• A previous version of a Component Maintenance Manual can be considered "current" ~ 
unless the FAA has invalidated it by rule or can otherwise show that it was not { , 
acceptable. 
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• "Up to date" refers to a document that has been verified and not found cancelled by 
rule as of the time when relevant work is being performed. 

• An FAA 8130-3 form is a "Statement of Compliance with 14 CFR Part 43." If we are 
complying with this regulation even when not using the latest revision of Component 
Maintenance Manual released by the manufacturer, its use under the described 
conditions does not constitute a violation of the above-mentioned regulation. 

• In the context of§ 43. 13{a), "current" does not necessarily mean "the latest" or "the 
most recent version" of a Manufacturer's Maintenance Manual or Instructions for 
Continued Airworthiness of an article. 

Given the fact that: 

• We have a written agreement with the customer explicitly stating that they request 
the use of a prior- but current- version of the Manufacturer's Maintenance Manual 
when performing maintenance on their articles. 

• We have verified that the Manufacturer's Maintenance Manual has not been cancelled 
by rule of the administrator. 

• At the time of servicing the articles, no Airworthiness Directives (ADs} involved the use 
of information that is not contained in the version of the Manufacturer's Maintenance 
Manual used. 

We conclude that our procedures do not constitute a violation to the CFR43. Is this a correct 
interpretation? 

As explained on your memorandums of Dec-05-2008, the manufacturers should not 
unilaterally issue changes to their recommended maintenance and inspection programs that 
could impose financial and/or other burdens to the owner or operators of an aircraft without 
running afoul of the APA. Therefore, their subsequent revisions of the maintenance manuals 
will not invalidate the effectiveness of prior versions of these documents unless the FAA has 
cancelled that prior version by rule. 

For those reasons, the content of a later version of a Manufacturer's Maintenance Manual 
should not contain substantially different information as to undermine the safety of the 
aircraft articles. 

In the previously described situation, in which a customer requested us to use not the latest 

;< 

but a prior version of the Manufacturer's Maintenance Manual that has not been cancelled by . 
rule: are we still required to have available the latest version of the referenced document at 1/.ZJ {-
the time that relevant work is being performed? If so, what would be the effective purpose of 

it? · G-~ 4 
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We will truly appreciate your help, for a better understanding of the regulation. 

Sincerely yours. 

Accountable Mal"ager. 
Swift Avi~ntcs Services Inc. OBA Aeronate 


