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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

DEC 1 9 2017 

Mr. Jesus F emandez 
President 
Focused Air Advising 
5284 N.W. 163rd Street 
Miami Gardens, FL 33014 

Re: Legal Interpretation on FAA Acceptance of 
EASA-Approved Repair Design Data 

Dear Mr. Fernandez: 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Avenue, S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your July 17, 2017 request for a legal opinion on whether the FAA 
may accept, without further review, repair design data approved by the European Aviation Safety 
Agency of the European Union (EASA) for parts to be installed on a U.S.-Registered aircraft. 
You attached documentation for two minor repairs, and asked whether these types of repairs are 
automatically approved under the Technical Implementation Procedures for Airworthiness and 
Environmental Certification (TIP) between the United States and EASA. The answer is yes, if 
the criteria set forth in the TIP are met. 1 

You referenced (Section 3 .3 .2. l in TIP Revision 5) in support of your premise that the FAA may 
accept BASA-approved design data without further review. That section, as it applies to minor 
repairs, states in pe1iinent part: 

3 .3 .2.1 FAA Acceptance of EASA Repair Design Data. 

(a) General 

(1) Except as provided in (b) below, the FAA shall accept EASA approved 
design data produced under EASA Part 21 Subpart Mused in support of 
major or minor repairs regardless of the State of Design of the product, 
part, or appliance, if: 

(i) the FAA has certificated/validated the product or appliance, and 

1 Note, however, that the FAA's regulations do not require that minor repairs be performed in accordance with 

FAA-approved data. 



(ii) EASA is acting on behalf of the State of Design for the repair 
design data, and 

· (iii) EASA repair design data approval is substantiated via a repair 
design approval letter or a repair design approval issued under 
a DOA .... , and 

(iv) the repair is not in an area that is subject to an FAA AD, .... 

(2) In these circumstances, repair design data are considered to be approved 
by the FAA following its approval under EASA's system. This process 
does not require application to the FAA or compliance findings to the 
FAA certification basis. 

Accordingly, under TIP Revision 5, which was in effect between September 15, 2015, and 
September 22, 2017 ( at which time it was superseded by Revision 6), if the above criteria were 
met, minor repairs approved under EASA Design Organization Approvals required no further 
FAA approval. 

The applicable provisions of TIP Revision 6 (Section 3.3.5.2) now in effect yield essentially the 
same result. This section, as it applies to both major or minor repairs, states in pertinent part: 

3.3.5.2 FAA Acceptance ofEASA Repair Design Data. 

( a) The FAA shall accept EASA approved design data produced under 
EASA Part 21 Subpart M used in support of major or minor repairs 
regardless of the SoD [State of Design] of the product, part, or 
article, if: 

(1) The FAA has certificated/validated the product or article; 

(2) EASA is acting on behalf of the SoD for the repair design data; 

(3) EASA repair design data approval is substantiated via a repair 
design approval letter or a repair design approval issued under a 
DOA [Design Organization Approval] ..... 

(4) The repair is not in an area that is subject to an FAA AD, .... 

(b) In these circumstances, repair design data approved by EASA are 
accepted without further review as approved by the FAA. This process 
does not require application to the FAA or compliance findings to the 
FAA certification basis. · 
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I hope the above responds to your concerns. This response was prepared by Edmund A verman, 
an attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with 
the Aircraft Maintenance Division in the FAA's Flight Standards Service. If you have further 
questions on this matter, please contact the Aircraft Maintenance Division at (202) 267-1675. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

' ., 



July 17, 2017 

Charles M. Trippe, Jr. 
Office of the Chief Council 
800 Independence A venue SW 
Washington, DC 20591 

Subject: Request for Legal Interpretation off AA Acceptance of EASA Repair Design Data 

Dean Mr. Trippe: 

I am cordially asking your office for interpretation of FAA Acceptance ofEASA Repair Design Data for 
parts installed in N registered aircraft when the repair is being done by a FAA certificated facility with an 
EASA certificate. Attached are two ~r repairs approved under EASA Design Organisation Approval 
EASA.21J.560 for nonstructural composite and plastic repairs. Under the Tif.. between the FAA and 
EASA section 3.3.2. l, this repair should be considered automatically approved for N registered aircraft 
when the work is being performed by a US based Repair Station with an EASA certificate. However, I am 
getting push back from certain repair stations stating that these repairs must be approved under a repair 
specification with a DER approval. Can you please clarify if the repairs attached are automatically 
approved or if they must go through a DER to become approved? 

Sincerely, 

Jesus Fernandez 
Presideni 
Focused A ir Advising 

5284 Nw. 163 St. • Miami Gardens, Florida 33014 • Tel: 305-901-1535 • Fax: 305-901-1554 • www.focusedair.com 


