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Mr. Peter M. Friedman 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Avenue, S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Re: Legal Interpretation of 14 C.F.R. §21.9(a)(6) Concerning an Appropriately 
Rated Certificate Holder Fabricating Parts to be Consumed into a Repair 
Or Alteration 

Dear Mr. Friedman: 

This responds to your May 25, 2017 request for a legal interpretation of 14 C.F.R. § 21.9(a)(6) 
concerning whether Pacific States Aviation (an appropriately-rated certificated repair station) 
may fabricate a replacement or modification aircraft part that is to be consumed in the repair or 
alteration of a product or a1ticle. You stated tbai any part at issue would be fabricated in 
accordance with an acceptable quality system. You referenced FAA Advisory Circular AC 43-
18, which, among other things, describes how to structure an appropriate quality system, referred 
to as a Fabrication Quality Control Sys~em (FQCS). You also noted your understanding that no 
fabricated part may be sold for installation on a type-certificated product unless it is produced 
pursuant to a PMA (parts manufacturer approval). The answer to your question is yes-under 
the conditions noted, your repair station may fabricate the parts. 

You stated that Pacific States Aviation submitted for acceptance a FQCS to your local Flight 
Standards District Office (FSDO) for purposes of fabricating Category (CAT) 3 parts I to be 
consumed into higher level maintenance. You stated that the FSDO rejected the idea that a 
repair station may fabricate any pa.its for currently produced type-ce1tificated aircraft so long as 
replacement parts were available from the type certificate holder. 

1 CAT 3 parts are the least critical of the three parts categories. AC 43-18 defines a CAT 3 part as: ''A fabricated 
pa1t, the failure of which would have no effect on the continued safe flight and landing of the aircraft." 



You asked two specific questions: 

1. May a repair station be authorized to fabricate repair or modification parts if they have a 
FQCS that conforms to AC 43-18 CHG2? 

FAA Response: Yes, so long as the fabricated parts are consumed into the higher level 
maintenance for which they are being fabricated, and they are fabricated under an acceptable 
quality system. 
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2. Must a repair station purchase replacement or modification parts from the type ce11ificate 
holder if they are available? 

FAA response: No. Section 21.9(a) lists six ways a person may produce replacement or 
modification articles, including production under a type certificate or an FAA production 
approval. However, no one method is given precedence over another, so parts properly 
fabricated during maintenance to be subsumed into the higher level article or product upon 
which maintenance is being performed, meet the FAA's maintenance regulations. The fact that 
a type certificate holder may have pai1s available has no beai·ing on the permissible use of parts 
fabricated in accordance with §21 .9(a)(6). 

You also stated your view that the FAA has indicated that multiple parts of the same part number 
may be produced and stocked for future repairs or modifications of the same underlying 
component. That scenario is addressed in AC 43.18 in Section 6(d)(10), which states: 

(10) Fabrication of Multiple Parts. A quantity of identical parts bearing 
the same part number may be fabricated at the same time, providing they will 
be consumed in later repairs by the certificate holder that fabricated those parts. 
Controls should be in place to prevent separate sales of these specific parts 
(i.e., sales to other persons independent of the repair). If a ce11ificate holder 
Desires to sell its fabricated part(s) sepai·ately, it must obtain a PMA. 

I hope our answer is useful to you. This response was coordinated with the Aircraft Maintenance 
Division, AFS-300, of the Flight Standards Service. It was prepared by Edmund Averman, an 



attorney in the Regulations Division of the FAA' s Office of the Chief Counsel. If you have 
additional questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-
3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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May 25, 2017 

Office of the Chief Counsel 
Federal Aviation Administration 
800 Independence Ave. SW 
Washington, DC 20591 

Subject: FAR 21.9(6) Interpretation 

Dear Sir, 

Reading FAR 21.9(6) it seems clear that a certificated repair station has the authority to fabricate 
replacement or modification aircraft parts provided they have a Fabrication Quality Control System 
(FQCS) in place accepted by a Flight Standards District Office. AC 43-18 CHG2 describes how such a 
FQCS could be structured. It is also clear that, for Category 3 parts, appropriate acceptable data must 
be used to fabricate such parts, which must be consumed during either repair or modification of an 
underlying component. Further, it is also authorized by numerous FAA publications and interpretations 
that multiple parts of the same part number may be produced and stocked for future repairs or 
modifications of the same underlying component. In no instance can any fabricated part be sold by 
itself unless it is pursuant to a PMA. 

In the instant situation, our repair station has submitted a FQCS to our local FSDO for acceptance. It 
meets the requirements of AC 43-18 as required for CAT 3 parts. However, the FSDO has rejected the 
idea that a repair station may fabricate any parts for cmTently produced type certificated aircraft 
because replacement parts are available from the type certificate holder. 

In conclusion please respond to the following questions: 

1. May a repair station be authorized to fabricate repair or modification pai1s if they have a FQCS 
that conforms to AC 43-18 CHG2? 

2. Must a repair station purchase replacement or modification parts from the type certificate holder 
if they are available? 

Your usuf nely attenti n ahd r~~p~•.,.., are greatly appreciated. 
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