
Federal Aviation 
Administration 

Memorandum 
Date: 

To: 

From: 

AUG - 3 2017 

. _ ffre Ha~ett (A) Director, Air Traffic Services, AJM-2 (-:--11~ -~--7:;j'J ~~ 
~~~ Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

Prepared by: Sabrina Jawed, Attorney, AGC-240 

Subject: Legal Interpretation of Flight ID Language in 14 CFR 91.227(d)(8) 

This responds to your request for a legal interpretation dated July 27, 2017. In your 
request, you ask for clarification of 14 C.F.R. 91.227(d)(8). 

Section 91.227(d)(8) requires, in pertinent pa1i, that each aircraft broadcast "[a]n 
indication of the aircraft's call sign that is submitted on the flight plan, or the aircraft's 
registration number, except when the pilot has not filed a flight plan, has not requested 
ATC services, and is using a TSO-C154c self-assigned temporary 24-bit address." You 
state that some operators have improperly interpreted this language to allow them to file a 
flight plan with an aircraft's call sign, while broadcasting the aircraft's registration 
number. For example, some operators are listing an aircraft call sign on their filed flight 
plan that is not the aircraft's N-number, and then transmitting the N-number as their 
Flight ID. In these instances, the call sign in the flight plan and the transmitted aircraft 
registration number do not match. When this occurs, Air Traffic Control receives an alert. 

In 2007, the FAA proposed performance requirements to facilitate the use of Automatic 
Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) to accommodate the expected increase in 
demand for air transportation. As part of these requirements, the FAA proposed requiring 
continual broadcast of an aircraft's call sign submitted on the flight plan, or the aircraft's 
registration number. The preamble to the proposed rule indicates that an aircraft would be 
required to broadcast the call sign or registration number listed on the corresponding 
flight plan so that A TC is able to connect the flight plan with the aircraft on the radar 
display. The FAA stated that "(t]his message element would co1Telate flight plan 
information with the data that ATC views on the radar display and facilitate ATC 
communication with the aircraft. The aircraft's call sign or registration number broadcast 
in the ADS-B message would have to be identical to information contained in its flight 
plan." ADS-B Out Performance Requirements to Support ATC Service, NPRM, 72 FR 
56947, 56954 (Oct. 5, 2007). 



The final rule was published in 2010, and reiterates the position articulated in the 
proposed rule. The FAA stated the requirement in§ 91.227(d)(8) "correlates flight plan 
information with the data that ATC views on the radar display, and facilitates ATC 
communication with the aircraft." ADS-B Out Performance Requirements to Support 
ATC Service, Final Rule, 75 FR 30160, 30173 (May 28, 2010). 

It is clear from the NPRM and final rule preambles that§ 91.227(d)(8) is meant to ensure 
that A TC is able to correlate flight plan infom1ation with information presented on the 
radar display. Therefore, to satisfy § 91.227(d)(8), a pilot would have to provide the same 
call sign on his or her flight plan as he or she transmits out using ADS-B. If a pilot filed a 
flight plan with the aircraft's call sign, but transmitted out the aircraft's registration 
number that differed from the call sign, ATC and nearby aircraft with ADS-B-In systems 
would see different information, which could cause confusion. This was not the intent of 
the rule, as clearly expressed by the preamble, and the pilot would be in violation of § 
91.227( d)(8). 

I hope this information has been helpful. If you have further questions concerning this 
response, please contact Sabrina Jawed on my staff at 202-267-8839. 
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Subject: Request for Legal Interpretation, Title 14 CPR 91.227(d)(8) 

Currently 14 CFR 91.227 ( d) (8) states: 

(8) An indication of the aircraft's call sign that is submitted on the flight plan, or the 
aircraft's registration number, except when the pilot has not filed a flight plan, has 
not requested ATC services, and is using a TSO-C 154c self-assigned temporary 24-
bit address; 

The issue with this language is that some manufacturers and operators have interpreted 
this language to mean that the aircraft registration number can be programmed into the 
Flight ID field of the ADS-B avionics and yet a different aircraft caU sign can be filed in 
the flight plan. This will cause an indication of "call sign mismatch" to FAA Air Traffic 
Controllers. 

The intended behavior is for the ADS-B Flight ID information to match the aircraft call 
sign as filed in the flight plan. This is to insure that aircraft identification information 
seen by aircraft ADS-B-In systems match the information seen by air traffic controllers. 
FAA air traffic automation platforms have implemented a "call sign mismatch" check to 
mitigate the risk of mis-identifying aircraft when the ADS-B Flight ID doesn't match the 
aircraft call sign as filed in the flight plan. 

The Air Traffic Organization requests that AGC provide a legal interpretation regarding 
the meaning of the language in Title 14 CFR 91.227(d)(8). Consideration was given to 
requesting a technical amendment to this Title 14 provision, but after discussions with 
AGC, it was mutually determined that a legal interpretation is the desired course of 
action. 



If you have any questions, please contact Robert Nichols, Surveillance Services Group 
Manager, Air Traffic Systems, Program Management Organization, ATO, at 
robert.nichols@faa.gov or 202-267-0629. 
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