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Attention: Mr. Steve Moody 

Office oftJ1e Chief Counsel 800 Independence Ave., S. W. 
Washington, O.C. 20591 

Re: Flight time limitations and rest requirements for unscheduled one and two pilot 
crews under 14 C.F.R. § 135.267. 

Dear Mr. Moody: 

This is in response to your letter dated September 24, 2015, presenting several questions 
pertaining to the flight and duty requirements of 14 C.F.R. § 135.267. For your 
convenience, we have restated your questions below, followed by our interpretation of 
pertinent parts of the applicable regulation. 

Question 1: Wh.ether the flexibility afforded to flight crews under§ 135. 267(b), which 
allows for the extension of flight duty times in light of unforeseen circumstances beyond 
the control of the flight crew or the certificate holder who performed reasonable preflight 
planning, should be afforded to flight crews of certificate holders operating under 
§J35.267(c). 

The goal of flight and duty time regulations is to prevent crew fatigue. Section 13 5 .267 
establishes two mechanisms to determine applicable flight time limitations and rest 
requirements for flight crews of certificate holders conducting unscheduled operations 
under 14 C.F.R. part 135, using one or two pilot crews. Such certificate holders can 
assign their flight crews to a: (a) moving 24-hour consecutive schedule, in which case, 
the requirements and limitations of§ 135.267(b) apply, or (b) regularly assigned duty 
period of no more than 14 hours, in which case, the requirements and limitations of§ 
135.267(c) apply. See Legal Interpretation to Daniel Berry, from Rebecca B. 
MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (May 22, 2009). 

FAA regulations allow flight crews of certificate holders operating under§ 135.267(b) to 
exceed the maximum flight time established in§ 135.267, if the extension is due to 
circumstances beyond the control of the flight crew and the certificate holder. In contrast, 
flight crew of certificate holders operating under§ 135.267(c) cannot exceed the rigid, 
maximum duty period of 14 hours allowed for in such subsection. Any certificate holder 
or flight crew who conducts operations under§ 135.267(c) and exceeds the 14-bour duty 
period threshold, violates§ 135.267(c). This is an inflexible rule, which results from 



industry interest in creating a standardized alternative to resolve the operational gap 
resulting from disruptions of flight crew utilization due to the extension of flight duty 
periods pursuant to§ 135.267(b). Notwithstanding the above, the FAA will not consider 
the following to constitute a violation of§ 135.267(c): if the certificate holder or flight 
crew reasonably anticipates that the flight segment(s) can be conducted under the 14 hour 
threshold, but the flight is unexpectedly delayed enroute due to unanticipated events, 
thereby exceeding the 14 hour maximum duty time mandated by§ 135.267(c). See Legal 
Interpretation to Mr. Ross, from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, Regulations 
Division (August 30, 1993). 

Question 2: Whether a certificate holder is able to operate under§ 135. 267 (c) if its flight 
crews commence their duty periods at a set time each day, but culminate their flight shifts 
at different times each day. 

Subsection 135.267(c) applies exclusively to regularly assigned duty periods. When 
operating under§ 135.267(c), the commencement and conclusion of the 14-hour duty day 
should not vary on a daily basis. See Legal Interpretation to Daniel Berry, from Rebecca 
B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (May 22, 2009) and Legal 
Interpretation to John Barney, from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, 
Regulations and Enforcement Division (Dec 19, 1991) (Confirming that a regularly 
assigned duty period means a timefrarne where a pilot "comes to work and .. . goes home 
at the same time every day"). 

The FAA allows infrequent deviations from a regularly assigned work schedule 
conducted under§ 135.267(c). However, "iftbe pilot's schedule has intermittent periods 
where the duty time fluctuates from day to day or week to week, the operator is not 
maintaining a regular work pattern." In such case, the operation should be conducted 
under§ 135.267(b). Therefore we must stress that if the flight crew's duty time fluctuates 
on a regular basis, it would not be able to operate under 135.267(c). See Legal 
Interpretation to Doug Holee, from Donald Byrne, Acting Assistant Chief Counsel, 
Regulations and Enforcement Division (July 22, 1989). 

We trust that the above adequately responds to your concerns. If you need further 
assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by 
Francisco E . Castillo, General Attorney in the Regulations Division of the Office of the 
Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation Division of the Flight 
Standards Service. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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Federal Aviation Administration 

Office of the Chief Counsel 

800 Independence Ave, S.W. 

Washington, D.C. 20591 

September 24, 2015 

SUBJECT: Clarification of past interpretations of 14 CPR 135 .267( c) 

Dear Sir, 

After review of the many legal interpretations surrounding this rule, I am writing to gain one 

element of clarification regarding the application of§ 13 5 .267( c ). Please consider the facts of our 

operation described below. 

1. w_e op~rat_e under Air Carri~r CeJfificate GNLA390E, as_ an on-demand operator in 
cotnm;ri ~~ri~ge of passehgers'and c~go·.· . . .. · . . : ... .• 

2. . We: op;·rat~ he_lic~p~tirs and airpfa~_es ~·01i(Y f~; _the' purpo~~ _of ~ir transp?i-iati.on_ of 

critically ill ai'id injure:d patie:nts und~r OpSpec A021 and A-°024. . . 

3. We do not opei·ate under §i35/271. 

4. Our General Operati'ons Maflu•a1 states that we comply with §135.267(c), and not 

§ I 35.267(b ). Furthennore, it states that rest peri~ds must meet the three requirements for 

rest as defined in e;1rlier legal interpretations. 

5. Our pilots rep01t for regular duty periods (shifts) each day at specific times without 

variation. 
' . 

6. Pilots are assigned 4 shifts every 8 days, and each shift is scheduled for between 10 and 12 

hours depending on hospital preferences. 

7. Each shift is immediately preceded by and followed by a required rest period of at least 10 

hours. 

8. Flight requests for patient transports_ are initiated by hospital communication centers. 

Pilots may or may not fly during their shift. 

9. Our General Operations Manual states that no flight request may be accepted if planning 

shows that the aircraft wot1ld return after 14 hours has elapsed since the beginning of the 

crew member's shift,. or jf flight time limits would be exc_eeded. 

In a 2012 l~tt~r fro~ Ass,istant Chief Counsel MacPherson to Jason Kidd, Ms. MacPh~rson 

references § 13 5_.267( d) 'whe~' she _explacis, that a flight may C(?ntinue beyond the originally "planned" 

completion ~(i4.°p?uis, if,~1e fii~t ;rew_.ifthe ,?_~ig_inalplru:11:im_g {s ~p~~t,~y for rea,sons beyond the 
control of the ce~tificate hg11~r_qr:the pifot._. Sh_e cqntinues to ·expiain that based on prior' .. 

interpretations in.this_m~tte~;·1ate-~rivi~g passenger's do in_dee9 constitute circumstances beyond our 
control. · · :. · · : · · · .. _ 



Paragraph 135.267(d) specifically references flights assigned under §135.267(b), and many 
interpretation letters focus on the flight time limitations and rest requirements therein. Furthermore, 
letters consistently state that air carriers must choose whether to operate under the Rolling 24-hour­

clock rule of §135.267 (b), or the Assigned-duty-period rule of paragraph (c). 

Each letter I have reviewed mentions that late arriving passengers are beyond our control, and 

flights may continue to their final destination under 135.267(d), even though these flights would retillll 
beyond 14 hours if reasonable preflight planning showed otherwise. These same letters unfortunately 
to not specifically address paragraph c, and even suggest that the same latitude may not be granted to 
operations under 13 5 .267( c) because of an assumption that the end times of these duty period do not 

vary. 

In the on-demand Air Medical business, our pilots begin their duty assignment each day at the 
same time, however, the shift end times may vary routinely. If a crew flies during a duty assignment, 

many factors are faced which can upset the original planning, and force a flight crew to operate 
beyond their original planned completion time. These are usually due to unpredictable patient 

complications and ground transportation delays. In some cases, the flight may be forced to return after 
14 how-s of continuous duty. 

If the FAA recognizes that flights may be continued beyond 14 hours for uplanned events under 
135.267(d) [Kidd, 2012 and Ross 1993] then would it not be reasonable to expect the same flexibility 

to be applied in operations conducted under subsection 135.267(c)? Clearly whether they are 
operating under paragraph b or c is irrelevant since they are both equally subject to the same kinds of 
unplanned circumstance. 

Please provide your feedback to these two key positions: 

1. The same level of flexibility should be applied for unpianned circumstances and their potential 

to impact extended duty periods regardless of whether an air carrier choose to operate under 
135.267(6) or 135.267(c); and 

2. Although duty periods for a crewmember may begin at the same time each day, the fact that 
they may not always end at the same, would not disqualify an operator from exercising the 
privileges of 135.267(c), and the extended flight time limits it allows. 

Please return your interpretation of these positions at your earliest convenience. 

Thank you for your time, -------/ 

Director of Operations 
972-971-3630 


