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Re: Request for Legal Interpretation of 14 C.F.R. §§ 43.9(a) and 43.1 l (a) 
Concerning Documenting Maintenance and Inspection Records 

Dear Mr. Morey: 

This responds to your letter postmarked September 2, 2016, requesting a legal interpretation of 
the phrase "make an entry in the maintenance record of that equipment" as it is used in 14 C.F.R. 
§§ 43.9(a) and 43.1 1 (a), for the purpose of documenting maintenance and inspections performed. 
You state that sometimes your customers for maintenance or inspections forget or refuse to bring 
their aircraft log books for the purpose of your making the requisite record entries. They prefer 
you write the info1mation on a separate piece of paper that they can later insert into their own 
aircraft log books. You ask whether you must have the physical maintenance records ( e.g., 
aircraft log book) in which to make your maintenance or inspection entry, or are you permitted to 
simply make the entry, including an approval for return to service, on a piece of paper and 
provide that to the aircraft owner. As we explained in a 2008 legal interpretation1 (copy 
enclosed) on a similar question, you may make your maintenance entry on a separate piece of 
paper. ·while the regulations at issue specify that the maintenance entries be made in «the 
maintenance record of that equipment," they do not specify what that record must be. 

Also, as we explained in the 2008 interpretation, it is incumbent on the aircraft o~rner under 14 
C.F.R. § 91.417 to keep maintenance records for the requisite period of time in order to 
document that required maintenance and inspections have been accomplished. You may wish to 
keep copies of all of your maintenance record entries, both for your own purposes, and to assist 
your customers in the event they lose the document. 

1 Legal interpretation letter dated August 15, 2008, to Michael D. Busch from the FAA's Assistant Chief Counsel 
for Regulations. 
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I hope our answer is useful to you. It was prepared by Edmund A verman, an attorney in the 
Regulations Division of the FAA's Office of the Chief Counsel. If you have additional questions 
regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

Enclosure 



Wilder L. Morey 

Request for interpretation of 14 C.F.R. 43.9(a) and 43.ll(a) 

To whom it may concern, 

I would like to formally request interpretation of 14CFR 43.9(a) and 43.ll(a}. I am an airframe 
and power plant rated mechanic who holds and inspection authorization as well as the floor supervisor 
at a small maintenance shop in Minnesota, all of our customers are part 91 operators and come from all 
over the world as we work on a pretty specific airframe that requires experience. Only one of our 
customers is !ccal. Very frequently when customers bring their aircraft here for an annual inspection 
they either forget refuse to bring (due to the risk of losing them), is their logbooks. Whenever we get 
a hold of customer logbooks we scan everything we can to make logbook research easier for us in the 
future and in the scenario that customer forget their logs in the future, but one thing I have always 
made clear to customers is that when it comes time to r~turn their aircraft to service, I must have their 
logbooks to make the appropriate maintenance entry. 

14CFR part 43.9(a) states "each person who maintains, performs preventive maintenance, 
rebuilds, or alter an aircraft, airframe, aircraft: engine, pr-0peller, appliance, or component part shall 
make an entry in the maintenance record of that equipment'' . 14CFR part 43.ll{a) states "the person 
approving or disapproving for return to service an aircraft, airframe, aircraft engine, propeller, 
appliance, or component part after any inspection performed in accordance with part 91, 125, 
135.411(a)(1}, or 135.419 shall make an entry in the maintenance record or that equipment". 

I currently have a customer stating that he can find nowhere in the regulations that clearly 
define that I must personally input a record of maintenance I have performed on his aircraft directly into 
his physical logbooks. My concern is that in the past, when I have provided only a logbook label on a 
sticky back piece of paper to a customer, the entry was lost and the aircraft owner was then flying in an 
aircraft with undocumented maintenance performed by me. My personal interpretation of the 
instructions laid out in 14CFR 43.9 & 43.11 is that there is no way for me to document maintenance 
performed by myself un.less I have the physical/appropriate aircraft logbooks in front of me, and that 
simply giving the customer a sticky paper with my entry on it would noi be an acceptable form of 
maintenance entry. Must I have the physical maintenance records in order to comply with part 43.9 & 
43.11, or can I simply give the customer a note of the maintenance performed and airworthiness 
release? 

Your assistance in this matter is greatly appreciated 

Wilder Morey 




