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Inoperative Item that is Included on the Aircraft's Minimum Equipment 
List Removed from the Aircraft and on the Meaning of the Term "Repair" 

Dear Mr. Murphy: 

This is in response to your May 22, 2017 request for a legal interpretation on whether an aircraft 
may be operated with an inoperative item of equipment that is listed on the aircraft's FAA­
approved Minimum Equipment List (MEL) physically removed from the aircraft. You also 
asked that our office define the term "repair"-a word used in the FAA's definition of 
"maintenance," and that we opine on two fact-based scenarios based on how we define "repair." 

While the FAA' s rules governing operation of aircraft with inoperative/inoperable instruments 
and equipment ' authorize operations with certain inoperative items under conditions and 
limitations specified in the applicable FAA-approved MELs, they do not address issues related to 
whether the listed item may be absent from the aircraft during operation. Whether an aircraft 
may be operated with an item removed requires a fact-specific determination, and may depend 
on the specifics of a given MEL. We believe your question should be directed to the Aircraft 
Maintenance Division (AFS-300) in the F AA's Flight Standards Service. 

You also asked this office to provide a definition of the term "repair" that "is generally 
applicable to both major and minor repairs." While the precise meaning of "repair" may depend 
on the specific context in which the term is used, in general the plain meaning dictionary 
definition of "repair" ("to restore to sound condition after damage or injury"3) is consistent with 

1 See, e.g., 14 C.F.R. §§ 91.213, 121.628, 125.201, and 13_5.179. 

3 Webster's II New Riverside University Dictionary, (1984 by Houghton Mifflin Company). 



its meaning in the FAA's maintenance regulations. You asked two follow-on questions and 
requested that the answer be based on our newly-formulated definition of repair. 
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First, you asked: Does the FAA recognize the concept of a "time-limited repair?" You provided 
a scenario where an operator discovered a discrepant condition and, due to maintenance 
convenience, the operator obtained a temporary repair from the aircraft manufacturer that would 
allow the aircraft to fly under normal conditions for a specified period of time before the operator 
installed a permanent repair. 

Secondly, you asked: Whether a maintenance action taken in preparation for a ferry flight (i.e ., 
for a special flight permit issued under 14 C.F.R. § 2 l. l 97(a)(l)), that did not restore the aircraft 
lo its original or properly:altered condition, would be considered a "repair"-such that it would 
\require "full FA~ approval process and documentation for repair data in the case_ of a major 
repair?" Your example was the installation of a "small aluminum doubler installed per 
manufacturer instructions" to repair damage to a fuselage (e.g. , after impact with a ground 
vehicle)-a repair that would render the aircraft capable of safe flight to an airport where a 
permanent repair could be made that wouJd restore the aircraft to its originally or properly 
altered condition. 

Because your questions raise technical and fact-specific rather than legal issues, we believe your 
questions are better directed to the Aircraft Maintenance Division (AFS-300) in the FAA's Flight 
Standards Service. However, in discussions with that office, we detennined that, in some cases, 
the FAA does recognize the concept of "time-limited" (temporary) repairs. For example, air 
canier maintenance manuals acceptable under 14 C.F.R. § 43.13(c) often have procedures that 
provide for these types of repairs and specify the conditions under which they may be made and 
the aircraft operated. 

In answer to your second question as to whether the "maintenance action" taken to prepare the 
aircraft for a feny flight after fuselage damage would be considered a repair in the context of the 
F AA's maintenance regulations, our opinion is that these actions would constitute a type of 
repair that, at a minimum, would be subject to part 43 requirements. The common definition of 
"repair" noted above requires that the aircraft be restored to a sound condition-albeit for one 
flight. The maintenance actions taken for a feny flight would be intended to restore the aircraft 
to a "safe for flight" condition. Actions taken in preparation for a ferry flight do not necessarily 
restore the aircraft to a sound condition such that it would meet all applicable airworthiness 
standards-the actions taken must, however, place the aircraft in condition for safe flight for the 
intended purpose. A permanent repair for the damage described in your hypothetical would be 
major and require approved data. The installation of the "small aluminum doubler" in your 
scenario would require inspection by a qualified person for an assessment of whether the aircraft 
was safe for the intended flight. If the special flight permit were issued, it would be valid only to 
fly the aircraft to the airport where pe1manent repairs could be made, and only under the 
conditions and limitations specified in the special flight pem1it. 
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Finally, you asked an un-related question as to whether a manufacturer' s "serial number specific 
instructions" for an aircraft constitute acceptable data suitable for minor repair or alterations of 
that aircraft. Because these would not appear in the specific sources listed in 
14 C.F.R. § 43.13(a) ("current manufacturer's maintenance manual or Instructions for Continued 
Airworthiness ... "), you asked whether those specific instructions would constitute "other 
methods, techniques, and practices acceptable to the Administrator," also as referenced in that 
regulation. The answer, in general, is yes, unless the FAA found a problem with those 
instructions and could demonstrate how they would not be acceptable. Please note that even if a 
manufacturer provided specific instructions for a particular repair, these would have to include 
technical data approved by the Administrator if the damage required a major repair.4 

I hope this response is useful to you. This response was coordinated with the Aircraft 
Maintenance Division, AFS-300, of the Flight Standards Service. It was prepared by Edmund 
Averman, an attorney in the Regulations Division of the FAA's Office of the Chief Counsel. If 
you have additional questions regarding this matter, please contact us at your convenience at 
(202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

4 See, e.g., 14 C.F.R. §§ 65.95(a)(l), 121.379(b), 135.437(b), and 145.201(c)(2). 

.. 



Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., S.W 
Washington, D.C. 20591 

05/22/2017 

To whom it may concern: 

Please review the following three items and provide Chief Counsel interpretation/opinion: 

1.) When an aircraft is operated with a specific system inoperative per the FAA approved Minimum 

Equipment List, does this imply that a specific component of that system may be removed provided 

removal is performed per acceptable data (e.g. maintenance manual instructions)? For example, if a 

specific system component fails and, in the interest of convenience or safety, the operator desires to 

remove that specific component (e.g. a radio, an enhanced vision syste,m overhead projector unit, an HF 

antt:!nm1 cou'pler, etc.) s~ that 'th~ item 'riiay be s~nt out'to/repciJ.r,'i:ieca~~~:the sp~~ifida11ure:ca'i:1~e-~ .. 

interfer~~ce with 'oth~r-~ystems, or' because ;f cbn~Jrrdor ~afety cl~·~:'to -~n int~rnar el~~trica) short, etc. 

Provided tn~ operatdr's M'inimuril Equip~ent Li~t s'tates 'that this s'pe'citf~ ~ystem rriay -~e in6p~'rati~~, 

may the operato; ;em~~e _th·~ discrepant com~~n~:nt p~r-rri~frit~nanc·~ ~a~uai instruc1frins, aricl ;perate 
: . . . . . • . .. - " ' .. · 1 - ' . ' . " . . . ,·. • .. . , 

the aircraft.per the requirements specified in' the' MEL eyen if the relevant MEL secti¢ri does not 
: • • • -: • 7 ; ~ •• • • " • • "" • .,.j· ,.. --·-;: 

specifically mention equipment removal? 

I note that 14 C.F.R §91.213 (d)(3)(i)'cont~ins a requirement t·o remove the.·specific inoperative 

component h0wever: this sec'tion·only applies to aircraft without an approved Minimum Equipment List 

and there is no such requirement or implication for aircraft with an approved Minimum Equipment List. 

2.) 

a.) Within the context of Appendices A and_ B to Part 43, plea·se provide a definition of th~ term 

;,repair" 'that is generally' applicable to. both majo'r and minor repairs. 

b.) Based o·n the definition of the term "repair" provided, does the FAA recognize the concept of 
. . . . . .;- ...... / . . . ' ... . ,. . 

a "time-limi'ted rep.air?" In .this case "pfea'se address the scenario in 'which' ah operator has 

disco~e'red·~ disc'repant condition·· a~d; due'fo: ~ainte'ri~nc:e ·convehience, obtai~s a terilp~;ary . 

. '- ~_ep~i~ fr;m thJ ~an°ufadurer t~at allci~~ t-~e ai~craft_ t() _fly_·~~d~r ho'.:na, ·~ond!'tion~ n'.e."~o·t ~-
. fe.rry' flig'ht) for0 a specified time period (o'r 'riurriber of flighfcyclesj prior'to 'installing a' . . . .., 

. p~rm~ne~t rep'air. i'~'this case the te~por~ry ·r~pair d~es ·riot 'corilply 'with th'e-fuli requir;ments 
• • '• ~ . • . l. ' ') .:- ~ 


