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Attn: Brian Sansiveri, Director of Operations 
777 Virginia Road 
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Washington, D.C. 20591 

Re: Pilot in command qualifications under 14 C.F.R. § 135.243 and line checks 
under 14 C.F.R. § 135.299. 

Dear Mr. Sansiveri, 

This is in response to your letter dated March 8, 2017, requesting an interpretation of 14 
C.F.R. §§ 135.243 and 135.299. For your convenience, we have restated your questions 
below, followed by our interpretation of the applicable regulations. 

Question 1: Whether a pilot in command (PIC) of a part 135 all-cargo operation (no 
passengers) is required to meet the hours of§ 135.243 to serve as PIC when the aircraft 
in use does not fall under the stipulations of§ l 35.243(a)(l). 

Section 135.243(a)(l) requires that a PIC hold an airline transport pilot certificate with 
appropriate category and class ratings and, if required, an appropriate type rating for that 
airplane whenever the PIC conducts passenger-carrying operations in (1) a turbojet 
airplane, (2) an airplane having a passenger-seat configuration, excluding each 
crewmember seat, of 10 seats or more, or (3) a multiengine airplane in a commuter 
operation as defined in 14 C.F.R. part 119. 

All-cargo operations are non-passenger carrying operations. Thus,§ 135.243(a) does not 
apply to a PIC engaged in all-cargo operations. Such PlC is nonetheless subject to the 
qualification requirements in§ 135.243(b) if the operations are conducted under VFR, 
and§ 135.243(c) if they are conducted under IFR. 

Question 2: Whether a § 135. 299 line check can be conducted under normal revenue 
flights with passengers on-board the aircraft? 

Section 135.299 line checks can be conducted during revenue operations. 
Notwithstanding, in certain part 135 operations it might not be practical to conduct a line 



check during an actual revenue operation. See Volume 3, Chapter 19, Section 13, 
Paragraph 3-19-13-3(1) of FAA Order 8900.1. 

We trust that the above responds to your concerns. If you need further assistance, please 
contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by Francisco E. Castillo, 
General Attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and 
coordinated with the Air Transportation Division (AFS-200) of the Flight Standards 
Service. 

Sincerely, ' , --, 
~~ 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Cotmsel for Regulations, AGC-200 
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March 8, 2017 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave SW 
Washington, DC 20591 

Rectrix Aviation, Inc. 
Attn: Brian Sansiveri 
777 Virginia Road 
Concord, MA 01742 

To whom it may concern, 
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I am writing this letter to request clarification on two regulations, specifically 135.299 and 135.243. 

Question# 1 

14 CFR Part 135.243 Pilot In Command Qualifications. The regulation clearly states in section (a) "No certificate holder may use a person, 
nor may any person serve, as pilot in command in passenger-carrying operations- ". Sections (b) & ( c) stipulate the required hours to 
operate as a PIC under VFR and IFR respectively. They also contain the verbiage "Except as provided in paragraph (a) of this section,". 

I have placed the defining text in bold that relates to my question. 

My question pertaining to this regulation is; would a PIC, under part 135 of an all cargo operation (no passengers), be required to meet the 
hours of 135.243 to serve as PIC when the aircraft in use does not fall under the stipulations of 135.243 (a) (1)? 

Question# 2 

With regards to the checking requirements of 135.299 · Pilot in command: Line checks: Routes and airports. Can a company check airman, 
authorized to conduct proficiency and line checks from a pilot seat, conduct a 135.299 Line Check under normal revenue flights with 
passengers on-board the aircraft? 

Confusion arises when reference to the 8900 guidance, Volume 5 Chapter 1 Section 4 paragraph 5·84 applies specifically to the carriage of 
passengers during practical tests. It states that the practice of carrying passengers is limited only to individuals who have a legitimate 
interest in the practical test It goes on to define who those persons may be. There is mixed determination on whether or not a 135.299 
check is considered a practical check or an evaluation. 

Your assistance in further understanding these regulations is greatly appreciated. Furthermore, if any clarification pertaining to the 
questions at hand is needed I can be contacted via the following: 

bsansiveri@rectrix.aerQ. 
781-274-0400 Ext 8416 

Sincerely, . 

Brian Sansiveri 
Dlrector of Operations 

Rectrix Aerodrome Centers • Global Jet Charter • Rectrix Shuttle • Rectrix MRO 

flyrectrix.corn 


